Έμφαση στις κοινές πολιτισμικές διαδρομές αλλά και στο κοινό μέτωπο Ελλάδας - Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών που πλήττουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα, στη συνάντηση που είχαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και οι δύο ωστόσο, επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων αυτών «αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον» ενώ ο Ντε Σόουζα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες από κοινού «θα είμαστε εδώ, παρόντες, να παρακολουθήσουμε μια Ευρώπη που θα γίνει πιο δίκαιη, πιο κοντινή στον πολίτη, πιο προσηλωμένη στις αρχές του δικαίου, στις αρχές της απασχόλησης και της ευημερίας για όλους».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε ότι σε αυτή την ιστορική φάση, οι δύο λαοί βρίσκονται μπροστά στην επίλυση των πολύ μεγάλων αυτών προβλημάτων προσθέτοντας πως δεν είναι μόνον η Μεσόγειος ή η ιστορία που μας ενώνουν πλέον, είναι και η οικονομική κρίση, η κρίση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και η κρίση πολιτικού προσανατολισμού, που συνυπάρχουν στην Ε.Ε. «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών συμμετέχουν ενεργά και πρωταγωνιστούν στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης, όχι μόνο ως συνεργασία των χωρών του Νότου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος κάθε κυβέρνησης, αλλά και ως λαοί που έχουμε βιώσει αυτά τα προβλήματα και θεωρούμε ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν η Ε.Ε. θέλει να έχει πραγματικά μέλλον» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Επισήμανε μάλιστα, ότι επειδή κι εμείς τον ερχόμενο Αύγουστο, ελπίζουμε ότι τυπικά θα βγούμε από τις μνημονιακές οικονομικές δεσμεύσεις, η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία και η ανταλλαγή εμπειριών μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος Πρόεδρος εξέφρασε τον μεγάλο θαυμασμό του για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση προσφύγων και μεταναστών, καθώς και «τον γενναίο τρόπο» με τον οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε μια μακρά περίοδο κρίσης και στερήσεων, καθώς - όπως είπε χαρακτηριστικά - «βαίνουμε στο τέλος αυτής της περιόδου πολύ σύντομα».

«Από την πρώτη στιγμή η Πορτογαλία βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και δίπλα στα ευρωπαϊκά ιδεώδη που διαπνέουν τη στάση αυτή» είπε ο κ. Ντε Σόουζα και προσέθεσε ότι επίσης η Πορτογαλία, περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ευόδωση των κόπων «μιας μακράς προσπάθειας που τώρα φτάνει στη λήξη της, κατά την οποία οι Έλληνες κατάφεραν με τις στερήσεις και τις θυσίες τους να ολοκληρώσουν μια διαδικασία την οποία παρατήρησε και η Ευρώπη και εμείς».