«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας το βράδυ στην Ολομέλεια.

Είχαν προηγηθεί σφοδρές τοποθετήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τις επιστολές των έξι βουλευτών, με τις οποίες ζητούσαν να προσμετράται η ψήφος τους στη συμπολίτευση, σε ψηφοφορίες που δεν είναι ονομαστικές.

Ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται μια ρητορική που «κανιβαλίζει» τους βουλευτές, με «δημόσιους εκβιασμούς» ενάντια στην ελεύθερη συνείδηση και βούληση των βουλευτών, μια «ρητορική που βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατίας».

Υπογράμμισε ταυτοχρόνως, ότι αντίστοιχο ρόλο έχει και ο σχεδιασμός που επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση «θεσμικά ανίσχυρη» και το Κοινοβούλιο «άχρηστο», για να επισημάνει πως για τα δύο ζητήματα - την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής - υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει η αντιπολίτευση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα όσα δήλωσε για την επιστολή του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση, να στείλω πίσω την επιστολή, να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση!».

«Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση! Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μια τέτοια πρόσκληση που μου απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής προσήλωσης!» είπε.

«Αυτά τα 3,5 χρόνια, εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής και οι συνάδελφοι του προεδρείου, εκτελούμε τα καθήκοντα μας με απόλυτη θεσμική προσήλωση. Γι΄ αυτό ακριβώς, όποιος ή όποια πολιτική δύναμη έχει ένσταση σε αυτή την προσπάθεια, έχει κάθε τρόπο να λειτουργήσει ανατρεπτικά καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, «με διαρροές και με ανοίκειες πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις», στοχοποιείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να εκείνη όμως να ασκεί το συνταγματικό της δικαίωμα για υποβολή πρότασης δυσπιστίας.

«Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ισχυρή, αν και πέρασε και σκοπέλους. Υπάρχει σχεδιασμός να παρουσιαστεί αυτή η κυβέρνηση σε δημοκρατική θεσμική εκκρεμότητα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο την ώρα που μιλάτε για τη Χρυσή Αυγή» είπε ο Νίκος Βούτσης, προειδοποιώντας ότι αυτή η ρητορική παρουσιάζει συλλήβδην το κοινοβούλιο άχρηστο και τη δημοκρατία απούσα είναι άκρως επικίνδυνη.

«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα. Δεν εκβιαζόμαστε και κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας», είπε ο Νίκος Βούτσης.