Ούτε μια, ούτε δυο αλλά 27 τροπολογίες έφερε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που συζητούνταν σήμερα στη Βουλή. Η τελευταία από τις τροπολογίες αριθμούσε μάλιστα... 85 σελίδες προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης. 

Το ΚΚΕ και το Ποτάμι, αποχώρησαν καταγγέλλοντας την διαδικασία. Για «πλυντήριο» μίλησαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να δικαιολογεί την κυβερνητική πρακτική, λέγοντας πως «έπρεπε να προλάβουν το τέλος του χρόνου». 

Πρόταση να οριστούν συνεδριάσεις και αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Δεκεμβρίου, και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή 27 και 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός φωτογραφήθηκε (μαζί με τον Διευθυντή της ΚΟ του Ποταμιού, Νίκο Μηλαπίδη) με τις τροπολογίες, λέγοντας πως « ο χρόνος για να διαβαστούν δεν αρκεί ούτε μέχρι τη νύχτα της πρωτοχρονιάς, χωρίς να κλείσει η Βουλή». 

Δικαιολογημένες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει λόγος για τα παράπονα. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ο προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειοψηφία των τροπολογιών, τουλάχιστον αυτή του ΥΠΟΙΚ τα θέματα που λύνονται είναι ημερομηνίες που λήγουν. Δεν έχουν ουσία». 

«Πρόκειται για δόλια πρακτική», τόνισε εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είπε ότι υπήρχε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ο υπουργός να φέρει τροπολογίες, γίνεται όμως τώρα για να μην γίνει καμία συζήτηση. «Δεν υπάρχει προηγούμενο, μετά τη Μεταπολίτευση, σε αυτό που βιώνουμε σήμερα» σημείωσε εκ μέρους της ΝΔ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πηγές ΝΔ: Και μόνον με την απειλή, ανέκρουσαν πρύμναν

Για «ρεκόρ Γκίνες άσχετων τροπολογιών» στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό, έκαναν λόγο πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στη Βουλή. «Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες» σημείωναν.

Οι ίδιες πηγές, σημείωναν πως «μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση του κατά τα άλλα… κατεπείγοντος νομοσχεδίου».

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Βούτση που αντελήφθη προφανώς ότι ακόμη και ο συριζαϊκός ευτελισμός της βουλής έχει τα όριά του» κατέληγαν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας.