Τα «κίτρινα γιλέκα» ξαναβγαίνουν στους δρόμους και έχουν ως βασικό τους αίτημα αυτή τη φορά την απαγόρευση χρήσης των αμφιλεγόμενων εκτοξευτήρων αμυντικών σφαιρών (LBD) από την αστυνομία, που έχουν προκαλέσει, όπως υποστηρίζουν, τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 20 ανθρώπων.

Το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε κατεπειγόντως, ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να σημειωθούν βιαιότητες στις διαδηλώσεις καθιστά «απαραίτητο να επιτραπεί στις δυνάμεις της τάξης να καταφεύγουν» στα LBD, μια απόφαση που θεωρήθηκε «ακατανόητη» από τα «κίτρινα γιλέκα».

Την επομένη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας μια «μεγάλη πορεία των τραυματιών» προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις εκκλήσεις στο facebook, οι διαδηλωτές καλούνται να κατέβουν στους δρόμους με «επιδέσμους στο μάτι, νάρθηκες και να βάλουν κόκκινο στα κίτρινα γιλέκα εν είδει αίματος».

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε πως το λεγόμενο ενδιάμεσο όπλο μπορεί να τραυματίσει και υποσχέθηκε να τιμωρήσει «τις καταχρήσεις», όμως υπεραμύνθηκε της χρήσης του: «Αν δεν υπήρχαν λεηλατημένα καταστήματα, οδοφράγματα, καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια, αν ο νόμος γινόταν σεβαστός, απλούστατα, δεν θα υπήρχαν τραυματίες», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ.

Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούν αυτή τη φορά σε μαζική κινητοποίηση στη Βαλάνς, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη την περασμένη εβδομάδα για τη μεγάλη συζήτηση που άρχισε η κυβέρνηση με την ελπίδα να τερματίσει την κρίση.

Μέχρι 10.000 διαδηλωτές αναμένονται στην πόλη αυτή, όπου έχουν ληφθεί εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας. «Φοβούμαστε πως, όπως το είδαμε και σ' άλλες διαδηλώσεις, όπως αυτή στην Μπουρζ, περίπου το 10% των διαδηλωτών θα είναι βίαιοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Βαλάνς Νικολά Νταραγκόν.

Όπως κάθε Σάββατο, συγκεντρώσεις προβλέπεται να διεξαχθούν επίσης στο Μπορντό και την Τουλούζη. Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούν επίσης σε κινητοποιήσεις στις πόλεις Νανσί, Καν, Νάντη και Ρουέν, όπου η αστυνομία απαγόρευσε κάθε διαδήλωση τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Επίσης στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας, ένας «τοίχος της ντροπής» θα ανεγερθεί στη μνήμη των 14 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους (11 στη Γαλλία, 3 στο Βέλγιο) σε ατυχήματα από την αρχή της κινητοποίησης, ως προοίμιο της πορείας η οποία θα ξεκινήσει στις 13:30 (τοπική ώρα).