Η Άνγκελα Μέρκελ φεύγει, ο Πάνος Καμμένος έρχεται... για να φύγει. Μ' άλλα λόγια, ύστερα από ένα διάλειμμα 24 ωρών που επέβαλε η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας και το ξεκαθάρισμα των σχέσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων. 

Όλα συνηγορούν στο τέλος της τετράχρονης σχέσης τους, αλλά ποιο θα είναι αυτό το τέλος; Και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους; Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open να καθορίσει έναν «οδικό χάρτη»: εάν ο κ. Καμμένος συνεχίζει με κάποιο τρόπο να στηρίζει την κυβέρνηση, το ενδιαφέρον στρέφεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και οι εκλογές περνούν σε δεύτερο πλάνο. Εάν, όμως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιλέξει τη ρήξη, τότε, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το αίτημά του για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και την προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για τον ίδιο.

Πηγές των ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση ο κ. Καμμένος είναι δεδομένες: θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία και στη διαδικασία ψήφισης των Πρεσπών και στο ενδεχόμενο υποβολής πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ, αλλά θ' αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση εάν ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Μ' άλλα λόγια και με δεδομένο πως τρεις ή ακόμη και τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση - και παρά τις διαμαρτυρίες Καμμένου για «αποστασία» - οι δύο εταίροι θα χωρίσουν, αλλά θα είναι... σαν να μη χώρισαν. Ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του πρωθυπουργού ενδέχεται - αλλά δεν είναι βέβαιο - ν' αναγνωριστεί το αίτημα του υπουργού Άμυνας για αντικατάσταση στον επικείμενο ανασχηματισμό των στελεχών των ΑΝΕΛ που δεν θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο και θα παραμείνουν στα κυβερνητικά τους πόστα.

Στο Μαξίμου, είναι λογικό να έχουν στραμμένο πλέον το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις με τον κυβερνητικό εταίρο, ωστόσο αυτό ουδόλως σημαίνει πως αγνοούν τη σημασία της επίσκεψης Μέρκελ. Αντιθέτως, επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τα οφέλη από αυτή την επίσκεψη και κυρίως τις εγκάρδιες δηλώσεις στήριξης από την Καγκελάριο προς τον κ. Τσίπρα, εμμένοντας σ' αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός: το νέο κύκλο που έχει ανοίξει στις σχέσεις των δύο χωρών και ο οποίος επιτρέπει περισσότερη αισιοδοξία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε συγκεκριμένα πως είναι «ευγνώμων» για τη συμφωνία των Πρεσπών και αποκάλεσε τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», εκτιμώντας παράλληλα ότι από τη συμφωνία αυτή θα κερδίσουν όχι μόνο οι δύο χώρες, αλλά και η Ευρώπη. Αυτό ήταν αναμφισβήτητα το βασικό σημείο των δηλώσεών της, τονίζοντας εξάλλου πως από την πρώτη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Βερολίνο δημιουργήθηκε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 

Σημαντικό ήταν, επίσης, ότι η κυρία Μέρκελ απέρριψε τις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη - τον οποίο θα συναντήσει σήμερα - για «ανταλλαγή» του Σκοπιανού με τις συντάξεις εκ μέρους του κ. Τσίπρα. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει σύνδεση της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με οικονομικά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να επηρεάσει τον πρόεδρο της ΝΔ και να τον κάνει ν' αλλάξει γνώμη για τις Πρέσπες.

Αναφορικά με την οικονομία, η Καγκελάριος ήταν περισσότερο τυπική, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να μειωθεί η ανεργία, να βρουν οι νέοι δουλειές και να σταθεί, όπως είπε, η Ελλάδα στα πόδια της, προκειμένου να βγει κανονικά στις αγορές. Για το προσφυγικό, εξάλλου, τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά (π.χ. στις επιστροφές στην Τουρκία), αλλά συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα ότι είναι απαραίτητη μια συνολική ευρωπαϊκή λύση.