Τη  - διακριτική - του στήριξη στη Φώφη Γεννηματά για το δεύτερο γύρο των εκλογών στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς προσέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ρόλος του στη διαδικασία ενοποίησης της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ενωτικός, παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, «γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, (…) θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στη διαδικασία αυτή [της ενοποίσης], ένα θετικό πρόσημο κι έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει. Ο ίδιος δηλώνει ότι δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο εγχερίημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ότι πήρε την απόφαση να στηρίξει τη διαδικασία, χωρίς να εμπλακεί ο ίδιος προσωπικά, θεωρώντας ότι μπορεί να παίξει ένα πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο ως εγγυητής. «Θέλω να συμβάλω ως εγγυητής αν θέλετε- ήμουν ο τελευταίος πρωθυπουργός που βγήκε με αυτοδυναμία και που βγήκε από το ΠΑΣΟΚ, από το χώρο αυτό. Έχω μια υποχρέωση να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό θα κάνω», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Πρωθυπουργός αποκρούει την επιχειρηματολογία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επόμενος ηγέτης της Κεντροαριστεράς. «Μακάρι ο κ. Τσίπρας να είχε δείξει ότι είναι αριστερός. Είναι μόνο στα λόγια. Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμη ζούμε τα capital controls». Υποστήριξε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καπηλευθεί την ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας πως τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά, τον κυνήγησαν εν ζωή, ώστε να καταλάβουν το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, απορρίπτει τις προτάσεις για προγραμματική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία και υποστηρίζει ότι ο νέος φορέας δεν θα πρέπει αναγκαστικά να  συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ θετικό βήμα τη συμμετοχή στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, που αποδεικνύει – όπως είπε – ότι ο κόσμος θέλει την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου. «Η ενότητα είναι πολύ σημαντική, ο διάλογος είναι σημαντικός μεταξύ των διαφόρων φορέων που συνέβαλαν ή που συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά και των προσώπων, και θέλω να πιστεύω ότι μετά την επόμενη Κυριακή, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα υπάρξει μια ενότητα πλεύσης τουλάχιστον σε όσους, για όσους ήρθαν στη διαδικασία αυτή από τους υποψηφίους, αλλά βεβαίως και από τα πολλά μέλη της ελληνικής κοινωνίας που ήρθαν και συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως «δεν είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που μας βγάζει από τα μνημόνια, είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και η ευρύτερη πια, τελικά, πολιτική συναίνεση». Εκτιμά δε, ότι ο κ. Τσίπρας είχε το πλεονέκτημα μιας ουσιαστικής συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων, συναίνεση που ζητούσε αλλά δεν έλαβε ποτέ στη διάρκεια της δικής του Πρωθυπουργίας. «Αν είχε υπάρξει ευρύτατη συναίνεση από τον ελληνικό λαό θα είχαμε πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα…Θα είχαμε πει στους εταίρους μας ότι «κοιτάξτε, μη μιλάτε για Grexit».

Ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε επίσης ότι η πρώτη φορά που η απειλή του grexit έφτασε στα αυτιά του ήταν την άνοιξη του 2010 από το γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η πρώτη δήλωση ήταν του κ. Σόιμπλε, τον Μάιο αν θυμάμαι καλά, ή τον Απρίλιο του 2010», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός. «Και ήταν πολύ αρνητική δήλωση αυτή, διότι ήταν πριν ζητήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είχαμε ξεκινήσει εμείς τις προσαρμογές. Δηλαδή ήταν εποχή που είχαμε κάνει τις πρώτες, είχαμε πάρει τις πρώτες, μεγάλες αποφάσεις και περιμέναμε την στήριξη της Γερμανίας, τη δυναμική στήριξη της Γερμανίας στις αγορές, και άρα διεθνώς, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία πιο ήπια αναπροσαρμογή στην Ελλάδα. Βγαίνει λοιπόν ο Σόιμπλε και λέει, «Πρέπει να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωζώνη εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Βεβαίως, η μόνη χώρα που εκείνη τη στιγμή ήταν στο στόχαστρο ήταν η Ελλάδα. Δεν υπήρχαν οι άλλες χώρες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Σόιμπλε βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα, δημιουργεί κλίμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει στήριξη».

Ο κ. Παπανδρέου, απάντησε επίσης ότι όπως επιβεβαίωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν η κυρία Μέρκελ που ζητούσε τη συμβολή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά την αντίθετη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είχα μιλήσει με σχεδόν όλους τους ηγέτες, λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε το ΔΝΤ, όμως πάρα πολλές κυβερνήσεις η απάντησή τους ήταν, να πάτε στο ΔΝΤ, και μάλιστα δεν θέλαν καν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν, να πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, και να κάνει καλά εκεί. Η Μέρκελ το ήθελε για άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα δεν εμπιστευόταν, και ίσως καλώς, με την έννοια αυτή, τον κ. Μπαρόζο, μάλλον την Επιτροπή που δεν είχε ελέγξει τα στοιχεία, ήθελε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ λόγω και των χρημάτων, αλλά και μιας εμπειρίας που δεν υπήρχε στην Ε.Ε., όχι ότι είχε το ΔΝΤ εμπειρία πάντα θετική, και σίγουρα δεν είχε εμπειρία πώς να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εντός ενός ενιαίου νομίσματος».