«Είμαι Μακεδόνας, μιλώ μακεδονικά, είναι δικαίωμά μου» δηλώνει εκ νέου ο Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα κάποιου σε εθνικότητα.

Σύμφωνα με το b92, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, δήλωσε ότι το δικαίωμα στην εθνικότητα είναι ευρωπαϊκή αξία που πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.

«Δώσαμε τα χέρια, συμφωνήσαμε να μοιραστούμε μια κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας και της καλής γειτνίασης», δήλωσε ο Ζάεφ, στο Radio Free Europe.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ, ο υπουργός Άμυνας Καρακατσάνοφ και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού Ζαχάριεφ είναι «φίλοι του μακεδονικού λαού» και προσέθεσε ότι «ήταν δικαιώμά του να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η πΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Το σαββατοκύριακο, ο Κράσιμιρ Καρακάτσανοφ προειδοποίησε τον Ζάεφ να μην καταχραστεί το θέμα της μακεδονικής γλώσσας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. «Η Βόρεια Μακεδονία είναι γεωγραφικό όριο που καλύπτει το έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Ο Ζάεφ ίσως επιθυμεί αύριο παρόμοιες βουλγαρικές διάλεκτοι να αναγνωριστούν ως επίσημη ξένη γλώσσα. Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι πρόκληση» δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση στη δήλωση αυτή, η πΓΔΜ σχολίασε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας και ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πια αυτό το δικαίωμα».