Να «κατεβάσει» τους τόνους, έπειτα από τον θόρυβο που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με τη δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, προσπάθησε ο Ζόραν Ζάεφ, σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής συζήτησης στην πόλη Στιπ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, αφού διαβεβαίωσε τον Τύπο της χώρας του, ότι η Ελλάδα δεν ετοιμάζει κάποιο σχετικό παράρτημα στη συμφωνία για τη γλώσσα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του. 

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε την φρασεολογία μας. Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε “μακεδονική” γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη 'μακεδονική' μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» σημείωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ. 

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα οικοδομηθεί φιλία και όχι εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.