Ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποίησε για μία ακόμα φορά τον όρο Μακεδονία, παρά τον εκνευρισμό που συνεχίζει να προκαλεί στην Αθήνα η χρήση του όρου, ωστόσο αυτή τη φορά με αστερίσκο ότι μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η χώρα του θα ονομάζεται επίσημα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, από την Αυστρία.

Ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει γρήγορα στους Ευρωπαίους περαιτέρω αποδείξεις μεταρρύθμισης, πέραν της συμφωνίας που συνήψε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, για να τους πείσει να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.

«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα απ' ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Ζάεφ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά» για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, τόνισε χθες ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα ακολουθήσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ.