Η κυβέρνηση ζητάει απόψε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, όμως το βλέμμα της είναι ήδη στραμμένο στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το Μαξίμου θεωρεί δεδομένη την ανανέωση της εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές μετά και την οριστική απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να ψηφίσει θετικά, όμως ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης συνδέεται με την στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να μην είπε χθες κάτι αναφορικά με το τι θα πράξει το κόμμα του όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, όμως διαρροές από το Ποτάμι αναφέρουν πως εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να απόσχουν οι βουλευτές του από την διαδικασία. Και είναι αυτές οι πληροφορίες που δημιουργούν κλίμα αγωνίας στην κυβέρνηση. Βεβαίως μία τέτοια επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία είναι ανακόλουθη με όσα έχει πει ως τώρα το Ποτάμι, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο επικεφαλής του προειδοποίησε τον Σπύρο Δανέλλη πως εάν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τότε το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από το Μαξίμου παρακολουθούν προσεκτικά την στάση του Ποταμιού και επαναλαμβάνουν ότι ο καθένας μπροστά σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις θα έρθει αντιμέτωπος με την Ιστορία. Στην κυβέρνηση θυμίζουν πως ο λόγος για τον οποίο το Ποτάμι αποκολλήθηκε από το ΚΙΝΑΛ ήταν ακριβώς η θέση του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στον αντίποδα της άποψης της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη πως η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα. 

Όπως και να έχει κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση -πιθανότατα με 151 ψήφους- και μετά ο πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το Reader.gr έχει γράψει εγκαίρως ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να κλείσει ο κύκλος των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι δεν αποκλείουν ψήφιση της Συμφωνίας ακόμη και στο τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης από τη Βουλή.