Την ατζέντα της συζήτησης που θα έχει στην Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 5 Φεβρουαρίου, καθορίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην συνάντηση, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις και να γίνει επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι σήμερα Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον κ. Τσίπρα στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου,  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας, Burak Özügergin

Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επιδιώκουμε να επανεργοποιηθούν στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας, με άμεσο στόχο να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Επιδιώκουμε επίσης την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας για τα σοβαρά θέματα που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό προφανώς, όπως και για το ταγκό, χρειάζονται δύο».

Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.