10+1 επιθέσεις πολιτών σε πολιτικούς στα χρόνια των Μνημονίων

10+1 επιθέσεις πολιτών σε πολιτικούς στα χρόνια των Μνημονίων

Η επίθεση ενάντια στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έξω από τον Λευκό Πύργο σε συγκέντρωση Ποντιακών Συλλόγων, ξύπνησε μια σειρά από... άσχημες μνήμες. Ο προπηλακισμός αλλά και το λιντσάρισμα πολιτικών τείνουν να μοιάζουν με συνήθεις πρακτικές στην Ελλάδα της κρίσης.

Οκτώ χρόνια μετά την ανακοίνωση της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, από τον Γιώργο Παπανδρέου στο γραφικό σκηνικό του Καστελόριζου, μοιάζει σα να έχουν περάσει μερικές... δεκαετίας.

Τα προγράμματα στήριξης, η δραματική μείωση του εισοδήματος, η ανεργία άλλαξαν τα ήθη και τα έθιμα στη χώρα. Μαζί τους άρχισαν να πυκνώνουν, οι προπηλακισμοί ακόμα και οι ξυλοδαρμοί πολιτικών που τολμούσαν να κυκλοφορήσουν χωρίς να κρύβουν το πρόσωπό τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ελάχιστα κόμματα είναι εκείνα που συνεχίζουν να μπορούν να πραγματοποιούν ανοιχτές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, την ώρα που τα περισσότερα, αναζητούν αίθουσες ξενοδοχείων, συνεδριακούς χώρους κ.α. για να μπορούν να ελέγξουν τους... αγανακτισμένους πολίτες.

Το reader.gr θυμάται 10+1 περιπτώσεις προπηλακισμών και λιντσαρίσματος πολιτικών τον καιρό της κρίσης.

Ξυλοδαρμός Γιάννη Παναγόπουλο προέδρου ΓΣΕΕ

Ξυλοδαρμός Γιάννη Παναγόπουλο προέδρου ΓΣΕΕ

Τον Μάρτιο του 2010, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα στην εποχή των Μνημονίων. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν καν καταλάβει ότι έχουμε μπει σε καιρούς κρίσης. Τα σημάδια όμως είναι εδώ.

Η συζήτηση για μέτρα περικοπών, έχει ξεκινήσει και η ΓΣΕΕ αντιδρά με απεργίες. Οι εργαζόμενοι όμως «βράζουν» και με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας τους. Σε μια από τις απεργίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάνει την εμφάνισή του και δέχεται πρωτοφανή επίθεση από τους συγκεντρωμένους.

Πρώτα με νερά και καφέδες και έπειτα με μπουνιές και κλωτσιές, ο Γιάννης Παναγόπουλος βρίσκεται ανυπεράσπιστος απέναντι στο πλήθος, και ξυλοκοπείται σχεδόν για ένα δεκάλεπτο μέχρις ότου καταφέρνει να αποδράσει από την σκηνή του επεισοδίου.

Μπορεί να μην είναι πολιτικός, με την στενή έννοια του όρου, είναι όμως ο άνθρωπος επί του οποίου θα ανοίξει ο κύκλος βίας της κρίσης στην Ελλάδα.

Μάιος 2010 - Προπηλακισμός Απόστολου Κακλαμάνη

Μάιος 2010 - Προπηλακισμός Απόστολου Κακλαμάνη

Μια περίπου εβδομάδα πριν την ψήφιση του Πρώτου Μνημονίου στη Βουλή, ο άλλοτε πρόεδρός της και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης κυκλοφορεί στους δρόμους του κέντρου, την ώρα της πορείας της Πρωτομαγιάς και νιώθει το πρώτο «στενό μαρκάρισμα» του κόσμου.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης εγκλωβίζεται στην πλατεία Κοραή και οι αποδοκιμασίες συνεχώς πληθαίνουν. Το πλήθος κινείται απειλητικά προς τον πρώην πρόεδρο, όμως οι ψυχραιμότεροι αποτρέπουν τους θερμοκέφαλους να χρησιμοποιήσουν βία. Κάποιοι καταβρέχουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με νερό και εκείνος αποφασίζει να ψάξει για καταφύγιο πίσω από την διμοιρία των ΜΑΤ.

Η αστυνομία χρειάζεται τελικώς να καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο για τον απεγκλωβισμό του Απόστολου Κακλαμάνη. Την μισή ώρα που χρειάστηκε για να έρθουν ενισχύσεις και να τον φυγαδεύσουν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την πέρασε στην τουαλέτα ενός καφέ της στοάς.

Αύγουστος 2010 – Προπηλακισμός Δημήτρη Σιούφα στην Πάρο

Αύγουστος 2010 – Προπηλακισμός Δημήτρη Σιούφα στην Πάρο

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, απολαμβάνει μαζί με παρέα φίλων του, μεταξύ των οποίων και πρώην στέλεχος της τράπεζας ASPIS, το φαγητό του σε ταβέρνα της Πάρου. Η παρέα του Δημήτρη Σιούφα, δέχεται αρχικά λεκτική επίθεση, ενώ η συμπεριφορά των ανδρών ασφαλείας του πρώην υπουργού, φαίνεται πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίξουν «λάδι στη φωτιά».

Εκείνοι που αρχικά αποδοκίμασαν τον Δ. Σιούφα, φτάνουν να έρθουν στα χέρια με τους δυο αστυνομικούς τους Δημήτρη Σιούφα, ενώ οι τελευταίοι αναγκάζονται να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού, για να καταφέρουν να διαφύγουν ο πρώην υπουργός και η παρέα του. Τα σημάδια αρχίζουν να πληθαίνουν

Δεκέμβριος 2010 - Ξυλοδαρμός Κωστή Χατζηδάκη

Δεκέμβριος 2010 - Ξυλοδαρμός Κωστή Χατζηδάκη

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2010, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, έρχεται το πρώτο ισχυρό σοκ για τον ελληνικό πολιτικό – και όχι μόνο – κόσμο. Ο πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκινά να φύγει από την Βουλή πριν διαλυθούν και οι τελευταίοι εκ των συγκεντρωμένων. Ένα «μπουλούκι» του επιτίθεται έξω από το κοινοβούλιο και τον πηγαίνει «καροτσάκι» μέχρι και την αρχή της Πανεπιστημίου και τη στοά του Θεάτρου Βρετάνια.

Στην επίθεση εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη, θα τραυματιστεί τόσο ο αστυνομικός της φρουράς του, όσο και δυο πολίτες που προσπάθησαν να τον σώσουν από τα χέρια του αγριεμένου πλήθους. Ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν προχώρησε σε μήνυση κατά αγνώστων. Η Νέα Δημοκρατία, μίλησε για «προβοκατόρικες σκοπιμότητες», όμως τόσο το ίδιο το θύμα, όσο και ο τότε αντιπρόεδρος του κόμματος, Σταύρος Δήμας, διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη εκτίμηση.

 

Μάρτιος 2011 – Προπηλακισμός και γιαούρτωμα Πάγκαλου

Μάρτιος 2011 – Προπηλακισμός και γιαούρτωμα Πάγκαλου

Ο Θοδωρής Πάγκαλος, έχει την ατυχία να βρίσκεται σχεδόν πάντα στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή. Υπουργός Εξωτερικών τόσο στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων όσο και στην υπόθεση παράδοσης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ψήφισε το Πρώτο Μνημόνιο.

Δεν ακολούθησε ποτέ το politically correct, με επιτομή το «Μαζί τα φάγαμε», έγινε «κόκκινο πανί» για τους απανταχού «αγανακτισμένους». Τον Μάρτιο του 2011 με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ψηφισμένο, την ατάκα «μαζί τα φάγαμε» ειπωμένη και μια πολύμηνη κινητοποίηση των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή να βρίσκεται σε εξέλιξη – με καθημερινές τις συγκρούσεις με την αστυνομία – ο Πάγκαλος επιχειρεί να γευματίσει σε ταβέρνα της περιοχής.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από την ταβέρνα και προπηλακίζει τον Θόδωρο Πάγκαλο. Κάποιοι μάλιστα γιαουρτώνουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γεγονός που κινητοποιεί την προσωπική του φρουρά, που τον απομακρύνει σε απόμερο μέρος της ταβέρνας, μέχρι να επιληφθεί η διμοιρία που κλήθηκε στο σημείο για να τον φυγαδεύσει.

 

Απρίλης 2011 - Προπηλακισμός Λοβέρδου

Απρίλης 2011 - Προπηλακισμός Λοβέρδου

Τα περιστατικά έχουν αρχίσει πια να πληθαίνουν επικίνδυνα. Τον Απρίλιο του 2011, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος είναι εκείνος που παίρνει σειρά. Το περιστατικό ξεκινά κατά την άφιξη του υπουργού στο 1ο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων για να παραβρεθούν σε προγραμματισμένη κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως κατήγγειλαν αργότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ομάδα περίπου δεκαπέντε ατόμων που σύμφωνα με τους ίδιους «ανήκαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ» επιτέθηκαν στον υπουργό Υγείας και στους συνεργάτες του, με αυγά. Συνεπλάκησαν με την ασφάλεια του υπουργού, ενώ χτύπησαν και παριστάμενους.

Δύο από τους παραβρισκόμενους τραυματίστηκαν από την επίθεση, ενώ λίγο μετά τον χαιρετισμό του, ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχώρησε για να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς στο οποίο διακομίσθηκαν.

 

Απρίλιος 2012 - Γιαούρτωμα Άδωνι Γεωργιάδη

Απρίλιος 2012 - Γιαούρτωμα Άδωνι Γεωργιάδη

Ένας χρόνος έχει περάσει από τους προηγούμενους προπηλακισμούς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αμέσως μετά την υπουργική του θητεία ως στέλεχος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, της οποίας σήμερα είναι αντιπρόεδρος.

Είναι Μέγαλη Πέμπτη και ο πρώην υπουργός, μαζί με τη σύζυγό του και το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Χάρη Τομπούλογλου, αποφασίζουν να επισκεφθούν ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο της περιοχής.

Γίνονται όμως γρήγορα αντιληπτοί και ομάδα αγνώστων μπαίνει στο ζαχαροπλαστείο με μοναδικό σκοπό να τους επιτεθεί όπως και κάνει, με γιαούρτια και ό,τι βρίσκει μπροστά του. Ο πρώην υπουργός, στέκεται ψύχραιμος και αποχωρεί αμέσως μόλις η κατάσταση αποκλιμακώνεται.

 

Απρίλιος 2015 - Προπηλακισμός Γιάνη Βαρουφάκη Εξάρχεια

Απρίλιος 2015 - Προπηλακισμός Γιάνη Βαρουφάκη Εξάρχεια

Μεσολαβούν τρία χρόνια μέχρι τον επόμενο προπηλακισμό πολιτικού. Με τις εκλογές του 2012 και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις για τα μνημόνια μοιάζουν να καταλαγιάζουν. Ο κόσμος που αντιδρά, μοιάζει να περιμένει με ελπίδα την επερχόμενη αλλαγή. Τον Απρίλιο του 2015, οι πρώτες ελπίδες από τη νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν διαψευστεί. Όχι μόνο δεν καταργούν το μνημόνιο με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, αλλά τον Φεβρουάριο του 2015 το παρατείνουν ως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Σε μια επίσκεψή του στα Εξάρχεια για φαγητό στο αγαπημένο του εστιατόριο μαζί με τη σύντροφό του, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, βρίσκεται απέναντι σε 30 άτομα που δηλώνουν αναρχικοί και τον απειλούν πως αν δεν φύγει αμέσως από την περιοχή θα έχει «άσχημα ξεμπερδέματα». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ψύχραιμος προσπαθεί να το συζητήσει μαζί τους, όταν όμως τα αίματα «ανάβουν» θα χρειαστεί η παρέμβαση της Δανάης Στράτου, η οποία μπαίνει μπροστά στον σύντροφό της για να μην τον χτυπήσουν.

Οι δυο αποχωρούν με τη μηχανή και το επεισόδιο δεν έχει συνέχεια.

 

Νοέμβριος 2015 - Ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου στον Άγνωστο Στρατιώτη

Νοέμβριος 2015 - Ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου στον Άγνωστο Στρατιώτη

Μια εβδομάδα μετά τη δήλωση του τότε υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος αμφισβητεί τον όρο «γενοκτονία» για την σφαγή των Ποντίων, ποντιακοί σύλλογοι συγκεντρώνονται έξω από την Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός και να ζητήσουν την παραίτησή του.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Από την Βουλή, κατεβαίνει για να πάρει μέρος στην διαμαρτυρία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζεται έντονα, ενώ από την πλευρά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ακούγεται το σύνθημα σήμα – κατατεθέν της οργάνωσης «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί». Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γιώργο Κουμουτσάκο, η ομάδα η οποία τελικώς τον χτύπησε έφυγε δίπλα ακριβώς από τους συγκεντρωμένους Χρυσαυγίτες βουλευτές. \

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, αργούν χαρακτηριστικά να παρέμβουν και να προστατεύσουν τον βουλευτή, ενώ δεν πραγματοποιούν ούτε μια προσαγωγή.

 

Ιούλιος 2017 - Καφέδες και νερά σε Φίλη και Ξυδάκη

Ιούλιος 2017 - Καφέδες και νερά σε Φίλη και Ξυδάκη

Είναι η πρώτη φορά που η αντίδραση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από μια απλή λεκτική διαμαρτυρία. Στο Σύνταγμα πραγματοποιείται συγκέντρωση για την απελευθέρωση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή που κατηγορούνται για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς με μη επαρκή στοιχεία.

Στην συγκέντρωση σπεύδουν να πάρουν μέρος δυο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ευαισθητοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα «δημοκρατικά δικαιώματα». Οι Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης, παραβρίσκονται στην συγκέντρωση, όμως με το που γίνονται αντιληπτοί οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Λούζονται με νερά και καφέδες και αν δεν αποχωρούσαν άμεσα από τον χώρο, ίσως οι συγκεντρωμένοι να είχαν προχωρήσει περισσότερο.

 

Ιανουάριος 2018 - Προπηλακισμός Ζουράρι Συγκέντρωση για Σκοπιανό

Ιανουάριος 2018 - Προπηλακισμός Ζουράρι Συγκέντρωση για Σκοπιανό

Είναι πλέον σαφές ότι οι συγκεντρώσεις πολιτών, είναι μέρη αφιλόξενα για κυβερνητικά στελέχη. Αυτό όμως μοιάζει να μην βρίσκεται στο μυαλό του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος μια εβδομάδα νωρίτερα είχε παραιτηθεί από την θέση του υφυπουργού Παιδείας για δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον των οπαδών του Ολυμπιακού.

Ο Κώστας Ζουράρις επιχειρεί να πάρει μέρος στην συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην «παραχώρηση του όρου Μακεδονία» στην πΓΔΜ, όμως με το που γίνεται αντιληπτός, αρχίζουν τα προβλήματα.

Οργισμένη ομάδα διαδηλωτών αρχικά τον αποδοκιμάζει και στη συνέχεια επιχειρεί να τον λιντσάρει. Άνδρες της προσωπικής του φρουράς τον φυγαδεύουν τελευταία στιγμή σε αστυνομικό όχημα.