Ήταν 28 Δεκεμβρίου του 1895 όταν δύο αδέλφια στη Γαλλία, ο Ογκίστ και ο Λουί Λιμιέρ, φωτογράφοι στο επάγγελμα, αποφάσισαν να δείξουν μία σειρά από κινούμενες εικόνες σε συγκεντρωμένο πλήθος.

Είχαν παρακολουθήσει μια επίδειξη του Kinetoscope του Έντισον, μιας μηχανής με μία μικρή τρύπα, όπου προβάλλονταν η ταινία. Το πρόβλημα με το σύστημα του Έντισον ήταν ότι μόνο ένα άτομο μπορούσε να παρακολουθήσει τις εικόνες κάθε φορά, ενώ οι ταινίες έπρεπε να γυρίζονται μόνο σε ένα στούντιο.

Τον Φεβρουάριο του 1895, οι Λιμιέρ κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Cinematographe, ένα όμορφο φορητό όργανο που θα μπορούσε να δημιουργήσει και να προβάλει κινούμενες εικόνες. Παρουσίασαν το μηχάνημα ιδιωτικά τον Μάρτιο εκείνου του έτους, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 στο Grand Café της Boulevard des Capucines στο Παρίσι, οι Λιμιέρ αποκάλυψαν τη συσκευή τους και εννέα από τις ταινίες τους σε κοινό που πλήρωσε εισιτήριο. Έχει καταγραφεί στην ιστορία, πως μερικοί από αυτούς που βρέθηκαν εκεί βλέποντας ένα τρένο που κινείται προς την κάμερα πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν.

Οι Λιμιέρ συνέχισαν να γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους και έδειξαν τον κινηματογράφο τους σε όλο τον κόσμο. Εμφανίστηκαν στο Λονδίνο, το Μιλάνο και το Άμστερνταμ το Μάρτιο του 1896, το Βερολίνο και το Δουβλίνο τον επόμενο μήνα. Τον Ιούλιο, ένας εκπρόσωπος των αδελφών Λιμιέρ προβάλλει τις ταινίες τους στη Βομβάη. Κι ενώ η συσκευή τους κάνει τον γύρο του κόσμου εκείνοι βρίσκονται στο εργαστήριο τους στη Λιόν προσπαθώντας να κατασκευάσουν έγχρωμες εικόνες.


Οι αδελφοί Λιμιέρ

Οι Λιμιέρ συνολικά γύρισαν περισσότερες από 1.400 ταινίες τη δεκαετία μεταξύ του 1895 και 1905. Είναι εντυπωσιακό πως μόνο 18 από αυτές θεωρούνται χαμένες (πολύ καλή αναλογία για τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου) και μερικές από αυτές κυκλοφόρησαν πριν από δύο χρόνια περίπου σε ένα νέο DVD με τον τίτλο «Lumière, le Film!», αποκαλύπτοντας έναν συχνά ξεχασμένο κόσμο παραγωγής ταινιών.

«Ο κινηματογράφος διασκεδάζει τον κόσμο», είχε δηλώσει ο Λουί Λιμιέρ. «Εμπλουτίζει τους ανθρώπους».

Η σχεδόν τρισδιάστατη αίσθηση του τρένου που κινείται προς τη μία άκρη του πλαισίου στο L'Arrivée d'un Train χρησιμοποιείται ξανά στις επόμενες ταινίες τους, για μια σειρά γαλλικών νταντάδων με αναπηρικά καροτσάκια, μια σειρά καμήλες στην Ιερουσαλήμ, αστυνομικούς που κάνουν παρέλαση στο Σικάγο.

Οι ταινίες τους κρίνονται ιστορικές: Οι αδελφοί Λιμιέρ έδωσαν σε όλους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμές από τη ζωή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μερικά από τα πιο διάσημα ορόσημα του κόσμου καταγράφονται σε αυτές τις ταινίες. Οι εργασιακές συνήθειες των προγόνων μας, ένας έμπορος του δρόμου στην Ιερουσαλήμ, ένας στρατιώτης στη Μαδρίτη ο οποίος στέκεται άκαμπτος και σοβαρός, κοιτάζοντας ψυχρά την κάμερα.

Οι ταινίες των αδελφών Λιμιέρ μας φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν «Υπήρξε μια εποχή που ο κινηματογράφος ξεπήδησε από τα δέντρα και ανέβηκε από τη θάλασσα, όταν ο άνθρωπος με το μαγικό του μηχάνημα σταμάτησε στις πλατείες, πήγε σε καφετέριες, όταν όλες οι οθόνες άνοιξαν ένα παράθυρο στο άπειρο», είχε πει ο διάσημος κριτικός του κινηματογράφου Henri Langlois. «Αυτή ήταν η εποχή του Λουί και του Ογκίστ Λιμιέρ».