Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στον καθεδρικό, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη καθώς στο εσωτερικό του βρίσκονται αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης.

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή της Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησε το 1.163 και ο ναός αποπερατώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1.699, κατά τη διάρκεια επισκευής, προκλήθηκαν καταστροφές.

Η πύλη του καθεδρικού ναού με τον τεράστιο ρόδακα προκαλεί θαυμασμό ενώ τα περίφημα γλυπτά, με αρκετά από αυτά να αναπαριστούν σκηνές της Βίβλου. Τα εξαιρετικά βιτρό στο εσωτερικό του ναού είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου στο είδος τους ενώ τα κωδωνοστάσια επεκτείνονται στα 68 μέτρα. Μετά από την πυρκαγιά, μόνο ένα έχει διασωθεί.

Επίσης στο εσωτερικό υπάρχουν μεσαιωνικές τοιχογραφίες στις οποίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις τρεις πύλες του καθεδρικού ναού πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1.804 στην Παναγία των Παρισίων στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό, συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με τον τίτλο «Παναγία των Παρισίων», με πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλους «Κουασιμόδο» που κατοικούσε στο κωδωνοστάσιο που κατέρρευσε τη Δευτέρα. 

Στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων φιλοξενούνται κειμήλια από το Βυζάντιο. Αρκετά από αυτά τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο με διακόσμηση από χρυσό και πολύτιμους λίθους σε υψηλό σημείο στο βάθος της αψίδας του Ιερού της Παναγίας των Παρισίων και κάθε Μεγάλη Παρασκευή παρουσιάζονταν στους πιστούς. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είναι το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού.