«Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο Στόχος. Το νου σου ε;» έγραφε σε στίχο της η Κατερίνα Γώγου το 1978. Ήταν 21 Απριλίου 1967 όταν οι συνταγματάρχες κατέλυαν τη δημοκρατία και έπαιρναν την εξουσία στοχεύοντας εκτός από τα πόδια και στο μυαλό...

Από εκείνη τη «μαύρη» μέρα η Ελλάδα για 7 χρόνια μπήκε «στο γύψο», οι δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών καταπατήθηκαν και μεταξύ άλλων δεινών, οι συνταγματάρχες επιχειρούσαν μέσα από τη λογοκρισία να ελέγξουν κάθε μορφή πολιτιστικού και πνευματικού έργου που παράγεται στη χώρα. 

Χαρακτηριστικό της επταετίας ήταν η στροφή προς την παράδοση (με τους χουντικούς να σέρνουν το χορό στα βήματα του τσάμικου και του καλαματιανού σε κάθε ευκαιρία), την αρχαία Ελλάδα και τις γιορτές που ξεχειλίζουν από λαϊκίστικο θέαμα και κιτς αισθητική.

Κάπως έτσι η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» απέκτησε κάθε 29η Αυγούστου την καθιερωμένη εορτή της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων», σήμα κατατεθέν του χουντικού κιτς που εύλογα προκαλούσε (στα μουλωχτά βέβαια τότε) και συνεχίζει ελεύθερα (πλέον) να προκαλεί το γέλιο.

Το πανηγύρι που θυμίζει αρκετά τις σημερινές καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στο Καλλιμάρμαρο και το Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινώντας από το πρωί με κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε έως και τέσσερα μέρη. Αρχικά, το λόγο που έβγαζε κάποιος από τους συνταγματάρχες μπροστά στους χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει από νωρίς το κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, την παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και το.... φαντασμαγορικό θέαμα γεμάτο βέβαια από χουντικά σύμβολα, συνθήματα, πυροτεχνήματα και τραγελαφικά και άτεχνα σόου κακογουστιάς.

Από τα πιο χαρακτηριστικά ήταν τα ακροβατικά τσίρκου των μοτοσικλετιστών της ΕΣΑ. Όταν δεν ξυλοφόρτωναν τον κόσμο, σχημάτιζαν πάνω στις μοτοσικλέτες τους ανθρώπινες πυραμίδες ή έκαναν άλματα περνώντας μέσα από πύρινα δαχτυλίδια.

Επίσης ξεχώριζαν οι άντρες των ειδικών δυνάμεων που έκαναν γυμναστικές ασκήσεις ή έπεφταν από ελικόπτερα με αλεξίπτωτα, ενώ μεγάλη ατραξιόν αποτελούσαν οι μεταμφιέσεις σε αρχαίους Έλληνες, Βυζαντινούς και αρματολούς της Επανάστασης του '21. Εκ των πρωταγωνιστών βέβαια ήταν και η Ελλάς (Ελλήνων Χριστιανών) η οποία στεκόταν πάνω σε άρμα σε στάση προσοχής μπροστά στο «πουλί», φορώντας χιτώνα και στεφάνι στο κεφάλι. Μέσα σε όλο αυτό τον αχταρμά έκανε την εμφάνισή του και ο Δούρειος Ίππος με τους Έλληνες και τους Τρώες να μάχονται γύρω του ανελέητα, ο Μέγας Αλέξανδρος με τους στρατιώτες του, οι 300 του Λεωνίδα, κ.ά.

Καθώς ακόμα και οι πιο γλαφυρές περιγραφές ωχριούν μπροστά στην εικόνα, δείτε μερικά από τα στιγμιότυπα της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων» στη συλλογή φωτογραφιών που ακολουθεί.