Τα γραφεία της κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι ταμπέλες κατέβηκαν από τα κεντρικά της Μεσογείων. Η Χρυσή Αυγή έχει διασπαστεί σε χίλια κομμάτια και βρίσκεται εκτός Βουλής. Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το ναζιστικό μόρφωμα συνεχίζει να υπάρχει αλλά ευτυχώς για όλους πλέον περιθωριοποιείται και τείνει προς διάλυση. Οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έβγαλαν τους Ναζί από τη Βουλή με αποτέλεσμα να σταματήσει η οικονομική χρηματοδότηση στη Χρυσή Αυγή.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η αφορμή για να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» και να αποκαλυφθεί η ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής.

Και ενώ ο φασισμός σταδιακά περιθωριοποιείται, τουλάχιστον ως προς τη συμμετοχή στις διαδικασίες τόσο σε Βουλή όσο και στο Δήμο Αθηναίων (σ.σ. οι δημοτικές παρατάξεις δεν επέτρεψαν στην Ελληνική Αυγή να εκλέξει εκπροσώπους και αποχώρησαν από την ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη), τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Ο αγώνας κατά του φασισμού συνεχίζεται και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα καλεί τον κόσμο να μην επαναπαυτεί για να μη χαθεί κανείς ποτέ ξανά από τα χέρια ναζιστών.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου κορυφώνονται σήμερα, Τετάρτη, στην αντιφασιστική πορεία που θα ξεκινήσει από το μνημείο του στο Κερατσίνι στις 17:30 με προορισμό τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

«Σιγά μη φοβηθώ»

Η οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις και συζητήσεις τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τα έξι χρόνια από τη δολοφονία.

Με κεντρικό σύνθημα «Σιγά μη Φοβηθώ» πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα είδη μουσικής, υπό το πρίσμα ενός κοινού στόχου, τη μάχη κατά του φασισμού.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Ματούλα Ζαμάνη, Άλλος κόσμος, Nightstalker, No Hard Feelings, Social Waste, The Titz, Dj Moya, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τον Πολυχώρο Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής.

«Φέτος βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της δίκης οπότε η σημειολογία είναι πολλαπλή και γιατί έμεινε η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής αλλά και γιατί θα βγει η απόφαση εντός των επόμενων μηνών όπου περιμένουμε ότι θα είναι θετική προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε δηλαδή στη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης», επισήμανε μεταξύ άλλων η δικηγόρος της Οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, ενώ προσέθεσε ότι «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις που ήταν οι πρώτες που καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής για αδικήματα που είχαν διαπράξει κατά τον χρόνο που ήταν βουλευτές θεωρούμε ότι και στη δίκη του Εφετείου θα έχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα».

Παράλληλα η κ. Τομπατζόγλου σημείωσε: «Το ζήτημα είναι ότι αυτή η μέρα επειδή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Παύλο είναι μέρα μουσικής. Είναι κάτι το οποίο τους δίνει μία σχετική παρηγοριά όταν βλέπουν νέο κόσμο να τους στηρίζει και περιμένουν κι εκείνοι το αποτέλεσμα της δίκης».

Η οικογένεια Φύσσα για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία:

Μετράμε τον 6ο Σεπτέμβρη χωρίς τον Παύλο και όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε ο καθένας μας τις προσωπικές του μάχες αλλά και όλοι μαζί, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι μόνο μέσα στην δικαστική αίθουσα, όπου η δίκη κατά των δολοφόνων της ΧΑ βαίνει προς τον πέμπτο χρόνο της, αλλά και στην κοινωνία.  

Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, η προσπάθεια των αντιφασιστών οδήγησε στην - σε μεγάλο βαθμό - κοινωνική απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος, αρχικά με το σταδιακό κλείσιμο των γραφείων του ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια με τον εκλογικό του αποκλεισμό από το κοινοβούλιο, αλλά και την έγερση του ενδιαφέροντος του κόσμου για τις εξελίξεις στην δίκη. 

Η τεράστια προσπάθεια για ενημέρωση που καταβλήθηκε, και παρά τον αρχικό αποκλεισμό από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, οδήγησε τελικά αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της δίκης σε προβολή της από μεγάλος μέρος αυτών, προσπάθεια που θα συνεχιστεί μέχρι και την έκδοση της απόφασης, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο των απολογιών και ουσιαστικά στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα, το οποίο για εμάς είναι μονόδρομος: συνολική καταδίκη των κατηγορουμένων, συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Η επιθυμία αυτή, δική μας αλλά της κοινωνίας, που ερείδεται όχι απλά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά στο πραγματικό γεγονός της επί 30 έτη ανεξέλεγκτης δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης, που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη, γίνεται να καταστεί σαφής τόσο με την παρουσία όλων μας στη δίκη, που συνεχίζεται και πάλι από τις 9/9, όσο και με την στήριξη αντιφασιστικών δράσεων. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας για την όσο το δυνατόν συνολικότερη εξάλειψη του φασιστικού φαινομένου, εντάσσονται και οι φετινές μας δράσεις και εκδηλώσεις για τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη, έναν Σεπτέμβρη που δεν στοχεύει απλά να τιμήσει την μνήμη του Παύλου, αλλά και να δώσει το σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ξανά κανένας ελεύθερος άνθρωπος από χέρι ναζί. 

Μέσα από δράσεις πολιτικής αλλά και πολιτισμού, στόχος μας είναι να ενημερωθεί και να συμμετάσχει τόσο η νεολαία (Street art και εκδήλωση με μαθητικά - νεανικά συγκροτήματα) όσο και η υπόλοιπη κοινωνία στην προσπάθεια μας να υψώσουμε τείχη αντίστασης στο δηλητήριο του φασισμού της ΧΑ αλλά και όσων άλλων θιασωτών της ναζιστικής ρητορικής έχουν παρεισφρήσει στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο. Έτσι εκδηλώσεις και συζητήσεις λαμβάνουν χώρα κατά το τριήμερο της 13 έως 15/9 στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι, στις 17/9 θα λάβει χώρα η ετήσια συναυλία στον Πολυχώρο Λιπασμάτων και στις 18/9 στηρίζουμε την πορεία με συμμετοχή οργανώσεων, κοινωνικών χώρων και συλλογικοτήτων από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι μέχρι το κέντρο του Πειραιά. 

Αναλυτικό πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην σελίδα στο Facebook Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης, ενώ παράλληλα στηρίζουμε και κάθε δράση σε τοπικό επίπεδο από χώρους και συλλογικότητες.

Η μητέρα Μάγδα Φύσσα

Τα έξι τελευταία χρόνια η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα έχει αναδειχτεί ως ένα αντιφασιστικό σύμβολο.

Από τη «μαύρη» για την οικογένειά της μέρα, η Μάγδα Φύσσα δεν έχει σταματήσει, διακριτικά και χωρίς να πολιτικοποιείται, να υπενθυμίζει σε όλους πως ο γιος της ήταν θύμα μίσους και όχι θύμα τυχαίας συμπλοκής, όπως επιχείρησε να το παρουσιάσει η Χρυσή Αυγή.

Η Μάγδα Φύσσα είναι μια γυναίκα μαχητής με ατσάλινη θέληση, μία παρουσία με περίσσια αξιοπρέπεια που παρά το συναισθηματικό φόρτο που έχει καλούμενη να διαχειριστεί την απώλεια του παιδιού της, αντικρίζει τους δολοφόνους του γιου της στα δικαστήρια.

«Έχασα τον Παύλο και απέκτησα τόσα παιδιά και όταν περπατάω στο δρόμο με φωνάζουν “μάνα”, αυτό για μένα είναι συγκλονιστικό», είπε η Μάγδα Φύσσα.

«Μου λείπει η πόρτα να ανοίγει, τα βήματά του, το "μάνα", η αγκαλιά του, το σφύριγμά του, το γέλιο του, τα πάντα του, ακόμη και τα νεύρα του» ήταν τα λόγια της Μάγδας Φύσσα στην εκπομπή της ΕΡΤ Focus.

Το χρονικό της δολοφονίας

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 η ΕΛ.ΑΣ. Δέχεται κλήση στις 23:57:42.

Μάρτυρες αναφέρουν πως μια ομάδα περίπου 50 ατόμων με ρόπαλα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι.

Η ομάδα κατευθύνεται προς την καφετέρια «Κοράλλι».

Στις 23:59:19 οκτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ φθάνουν στο σημείο.

Οι αστυνόμοι βλέπουν απ’ έξω περίπου 30 άτομα. Κάποιοι αρχίζουν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είναι συγκεντρωμένα 60 άτομα.

Εκεί βρίσκεται ο Παύλος Φύσσας. Κείτεται αιμόφυρτος με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος, στην αγκαλιά της συντρόφου του. Δεν έχει χάσει ακόμα τις αισθήσεις του και αποκαλύπτει πως δράστης είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον Ρουπακιά και βρίσκουν ένα μαχαίρι στο αυτοκίνητό του.

Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Για το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2013 που ο Γιώργος Ρουπακιάς σκότωσε τον Παύλο η Μάγδα Φύσσα είπε πως «όλα τα παιδιά που ήταν μαζί του, μαζί και η Χρύσα, σημαδεύτηκαν για πάντα. Όμως δεν είναι το ίδιο με το να περιμένεις κάθε βράδυ να ακούσεις το κλειδί στην πόρτα. Δεν το λέω εγωιστικά, αλλά είναι νέα παιδιά και υποχρεωτικά θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Όμως τόσα παιδιά -και όχι μόνο όσα έζησαν τον εφιάλτη- με γνώρισαν από τότε και ήρθαν κοντά μου. Δεν θέλω να είμαι αχάριστη. Έχασα τον Παύλο και απέκτησα τόσα παιδιά, και όταν περπατάω στο δρόμο και ακούω να με φωνάζουν "μάνα" και να με πιάνουν από τον ώμο, αυτό είναι για εμένα συγκλονιστικό».

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Γιώργος Ρουπακιάς, σε μία απολογία «μνημείο» χυδαιότητας, εμφανίστηκε αμετανόητος και ισχυρίστηκε πως ο Παύλος Φύσσας του επιτέθηκε με γροθιές και ο ίδιος τον μαχαίρωσε δύο φορές με την δεύτερη να τον πετυχαίνει... «μάλλον στην καρδιά» επειδή έσκυψε!  «Μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και επειδή ηταν πολιτικό το θέμα έγινε αυτό που έγινε..», σχολίασε.