Στην Ισπανία έχουν απαγορευτεί όλες οι μετακινήσεις λόγω του COVID-19 με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν σκύλους, αφού μπορούν να βγαίνουν για να τους πάνε βόλτα.

«Μπορούμε να βγαίνουμε συχνότερα αλλά για λιγότερο χρόνο», λέει ο Λούις Φε, ένας 49χρονος δάσκαλος που πάει βόλτα στη Μαδρίτη τον σκύλο του ράτσας Μπόρντερ Κόλεϊ, την Ντάρα.

Άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων λένε πως βγάζουν τα ζώα τους, «απλά επειδή μπορούν ή επειδή βαριούνται στο σπίτι».

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να ανεβαίνει, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19 που έχει μολύνει πλέον περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, καθιστώντας την, την τέταρτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

To γάβγισμα είναι ένας από τους ελάχιστους ήχους που σπάνε τη σιωπή στους κεντρικούς δρόμους της Μαδρίτης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη πως τα ζώα μεταδίδουν τον κορονοϊό και στην Ισπανία το να έχεις σκύλο είναι ένα αξιοζήλευτο... εισιτήριο για ελευθερία.

«Ένας ιδιοκτήτης σκύλου μου είπε ότι κάποιος του έστειλε μήνυμα ρωτώντας εάν θα μπορούσε να νοικιάσει τον σκύλο του» λέει ο Λούις Φε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μάλιστα δεν διστάζουν κάποιοι να ανεβάσουν και αγγελίες που νοικιάζουν τους σκύλους τους.

«Αυτός είναι ένας εφιάλτης -για την υγεία των άλλων ανθρώπων και για τον ίδιο τον σκύλο που βγαίνει έξω με ένα άτομο που δεν γνωρίζει»λέει η 39χρονη Αλίσια Μπαριέντος, που βγάζει βόλτα τον σκύλο της.

Το θέμα έχει φέρει και χιουμοριστικές ατάκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις που δείχνουν κατοικίδια ζώα να έχουν ταμπέλες πως νοικιάζονται για 15 ευρώ την βόλτα, μέχρι άλλα που καταρρέουν από την εξάντληση.

Τουλάχιστον ένας άνδρας στην βόρεια Ισπανία σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κοροϊδέψει τις αρχές, βγάζοντας βόλτα έναν... λούτρινο σκύλο. Όμως για... κακή του τύχη του έκαναν σύσταση οι αστυνομικοί και επέστρεψε σπίτι του.