Η ελληνική κοινή γνώμη είχε πολύ καιρό να παρακολουθεί σε τακτική βάση έναν γιατρό, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Τη μακρινή (πλέον) περίοδο 1995-1996, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν επί μέρες στο Ωνάσειο, ο καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας, θεράπων ιατρός του τότε πρωθυπουργού και πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου, έπαιρνε θέση μπροστά στις κάμερες των καναλιών και αναγίγνωσκε το ημερήσιο ιατρικό ανακοινωθέν. 25 χρόνια μετά, κάθε απόγευμα στις 18:00, είναι η ώρα του Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως , δε, αποδεικνύουν και τα νούμερα των τηλεοπτικών σταθμών, πολλοί τηλεθεατές ανοίγουν την τηλεόραση εκείνη την ώρα, για να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις του. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι αυτό που δείχνει: ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας, ήπιος και ευγενής. Γιατροί και ερευνητές που έχουν συνεργαστεί μαζί του λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι δεν πρέπει να υπάρχει μικρόβιο, το οποίο να μην γνωρίζει. Η πορεία του αποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν άριστο άνθρωπο. Τελείωσε το Λύκειο στην Κυψέλη με 19 και 7/13. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική της Αθήνας και από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως και τα πρώτα χρόνια του νέου μιλένιουμ, τα πέρασε στις ΗΠΑ. Βρέθηκε στο τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του νοσοκομείου AlbertEinstein, ενώ ως λοιμοξιολόγος εξειδικεύτηκε στο Beth Israel Diaconess Medical Center της Βοστώνης και στην Ιατρική του Hardard. Μάλιστα, το 1998 πήρε και σχετική υποτροφία, ενώ το 2001 πήρε και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Ο κ. Τσιόδρας είναι, σύμφωνα με όσα λένε άνθρωποι που συνεργάζονται καθημερινά μαζί του, ο ίδιος άνθρωπος που βλέπουμε στην τηλεόραση. Πράος και ευγενής, ξεκινά το πρωί από την Κηφισιά, όπου μένει με την οικογένειά του, και μετά τις  9 βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους, στο υπουργείο Υγείας. Είναι σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις, τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, όσο και με την ομάδα λοιμωξιολόγων, της οποίας προϊσταται. Καταγράφει τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα και συγγράφει ο ίδιος το κείμενο που διαβάζει κάθε απόγευμα στα ΜΜΕ. Κάποιες φορές, η συγγραφή αυτού του κειμένου μπορεί να είναι πολύωρη. Για παράδειγμα, κάποια μέρα, το κείμενο έφτασε να αριθμεί περί τις 1800 λέξεις. Ήταν τότε που ο καθηγητής κ. Τσιόδρας θέλησε να απαντήσει εμπεριστατωμένα στις αιχμές που αφήνουν για τη στρατηγική που χαράσσουν αυτός και η ομάδα του διάφοροι άλλοι επιστήμονες και ερευνητές. Πέρα, δε, από τα καθήκοντά του στο υπουργείο, σχεδόν όλα τα πρωινά της εβδομάδας περνά από το νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν», όπου και η οργανική του θέση. 

Πέρα από ευγενής και προσηνής, όμως, έχει και μια ιδιαίτερη συστολή, αλλά και λεπτό χιούμορ. Φάνηκε, άλλωστε, πριν από μερικές μέρες, όταν ένας δημοσιογράφος του επεσήμανε χιουμοριστικά ότι είναι κόκκινος, για να απαντήσει «Είμαι κόκκινος. Ολυμπιακός». Το είπε μειδιώντας ελαφρώς, σχεδόν με την αθωότητα ενός παιδιού. Κατά τα φαινόμενα, αγαπά ιδιαίτερα τα παιδιά, όντας ο ίδιος πατέρας επτά παιδιών!

Είναι, βεβαίως, και ένας ιδιαίτερα ευλαβής άνθρωπος, με στενή σχέση με τα Θεία. Ιεροψάλτης σε Ιερό Ναό της Κηφισιάς, όπου εκκλησιάζονται τόσο αυτός όσο και η σύζυγος και τα παιδιά του, είναι παράλληλα μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας. Μάλιστα, η στενή του σχέση με την Εκκλησία ήταν και ο λόγος που επελέγη, προκειμένου να μεσολαβήσει, επ’ ονόματι της Πολιτείας, ώστε η Ιερά Σύνοδος να αναστείλει τη λειτουργία των ναών. Μίλησε αρκετές φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον έπεισε. Πήγε, δε, και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και για σχεδόν τρία τέταρτη εξηγούσε στους Μητροπολίτες τη σημασία της αναστολής των μαζικών συναθροίσεων. Δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν τους έπεισε όλους. 

Το πιο ενδιαφέρον με τον κ. Τσιόδρα, όμως, είναι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό, αλλά και τη συμπάθεια σχεδόν όλης της χώρας. Οι πολίτες τον παρακολουθούν σχεδόν ευλαβικά. «Μα το είπε ο Τσιόδρας», ακούγεται συχνά σε συζητήσεις. Έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις ως ένας ψύχραιμος και αξιόπιστος επιστήμονας, ο οποίος δεν πλειοδοτεί σε κορώνες, αλλά με ήπιο και νηφάλιο τρόπο προσπαθεί να εξηγήσει στους πολίτες τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και γιατί είναι σκόπιμο να μείνουμε στο σπίτι μας. 

Στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, όμως, ο εκνευρισμός του κατέστη εμφανής σε κάποιο σημείο. «Δεν είναι διακοπές, πόσες φορές να το πούμε;», αναφώνησε εκνευρισμένος ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στους…εκδρομείς του κορωνοϊού που αποφάσισαν να εκδράμουν στην περιφέρεια από τα αστικά κέντρα. Όταν ο κ. Τσιόδρας θα χάσει εντελώς την ψυχραιμία του με τους πολίτες, τότε θα είναι και η ώρα του ολικού lockdown.