Την περασμένη Τρίτη, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ήταν ενθουσιασμένος. Είχε κατεβάσει μια λαμπρή ιδέα, μια ιδέα που μέχρι στιγμής δεν είχε σκεφθεί κανένας άλλος αιρετός της αυτοδιοίκησης. «Το Αναστάσιμο Φως στο Σπίτι σας!», έγραψε το βράδυ εκείνης της ημέρας στο facebook ο δήμαρχος. Ενθουσιασμός. Ο κ. Κωνσταντάτος είχε αποφασίσει να διανείμει το Άγιο Φως πόρτα-πόρτα, σε όλους τους δημότες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης. Οι δημότες θα άφηναν φαναράκια έξω από την πόρτα τους και τα κλιμάκια του Δήμου, με τους δημοτικούς υπαλλήλους, θα γυρνούσαν από γειτονιά σε γειτονιά, για να τα ανάψουν. 

Ο συμπαθής στους δημότες του κ. Κωνσταντάτος, όμως, δεν έμεινε μόνο στο facebook, όπου η ανάρτησή του είχε ήδη αρχίσει να γίνεται viral, με τον ίδιο να δέχεται τα συγχαρητήρια των δημοτών του, καθώς μηχανεύτηκε μια λύση, για να εορταστεί το Πάσχα με πιο παραδοσιακά μέσα. Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, με τον παρουσιαστή Γιώργο Παπαδάκη να σχολιάζει ότι «να που έρχονται ιδέες- και καλό είναι αυτό- κάποιοι Δήμοι να μοιράσουν το Άγιο Φως με εθελοντές που θα έχουν το βράδυ εκείνο». «Εγώ είμαι Κεφαλλονίτης και επειδή οι Κεφαλλονίτες είμαστε ευρηματικοί {…}, εμείς κάτσαμε και ακούσαμε τους πολίτες», απάντησε ο δήμαρχος. Και κάπου εκεί, το πράγμα ξέφυγε από τον έλεγχο.

Διάφοροι άλλοι Δήμοι ανά την επικράτεια θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Κωνσταντάτου. Αρχικά ήταν ο δήμος Ναυπλίου, μετά το σκέφτηκε και ο δήμος Σερρών. Και, όσο περνούσε η ώρα, τα παραδείγματα των δήμων που ήθελαν να κάνουν μια αντίστοιχη δράση πλήθαιναν. Το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου που δέχθηκαν τηλεφωνήματα από ανάστατους δημάρχους που έβλεπαν τα…παράπονα του πλήθους να στρίβουν από τη γωνία του δημαρχείου τους. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, άνθρωπος των Νοτίων Προαστίων, δεν είχε ενημερωθεί αρχικά, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντελήφθη τι συνέβαινε, λόγω των συσκέψεων του πρωινού καφέ και με τους λοιμωξιολόγους. Μέχρι που ένας από τους καθηγητές Ιατρικής το ανέφερε σε μια από τις τηλεδιασκέψεις που γίνονταν στον Μαξίμου. Εκεί, περί το μεσημέρι της Τρίτης, δόθηκε η εντολή να «πεθάνει» η ιδέα του κ. Κωνσταντάτου. Την αποστολή «εξετέλεσε» ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στην απογευματινή ενημέρωση με τον Σωτήρη Τσιόδρα ξεκαθάρισε ότι καμία τέτοια δράση δεν θα γίνει. 

Πέραν της ιστορίας του Φωτός, ο Γιάννης Κωνσταντάτος δεν είναι κακός δήμαρχος. Ανήκει στην ομάδα των νέων αυτοδιοικητικών που μαζί με τον Γιάννη Φωστηρόπουλο στο Φάληρο, τον Γιώργο Παπανικολάου, τον Ανδρέα Κονδύλη στον Άλιμο και τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο στη Βούλα κάνουν μια σειρά ενεργειών για να αναβαθμίσουν τους δήμους τους. Έργα υποδομής στους δρόμους, χώροι άθλησης και πρασίνου, ανακαίνιση των σχολείων του δήμου και, το κυριότερο, άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των δημοτών. Δημάρχους όπως τον κ. Κωνσταντάτο τους συναντούν οι πολίτες στον δρόμο και μπορούν να συνεννοηθούν άμεσα, για να λύσουν ένα πρόβλημα. Και ο κ. Κωνσταντάτος είναι πολιτικά αποφασισμένος να παρατείνει τη θητεία του. Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια το 2010, οπότε και ο Χρήστος Κορτζίδης από το Ελληνικό τον ισοπέδωσε, ο ίδιος ανέκαμψε και κατάφερε να εκλεγεί για πρώτη φορά δήμαρχος το 2014. Έκανε καλή δουλειά, σύμφωνα με όσους ξέρουν, και το κεφαλαιοποίησε πέρυσι, όταν εξελέγη από την πρώτη Κυριακή και κατάφερε να υπερβεί τα προβλήματα της απλής αναλογικής. 

Η ιδέα του, όμως, τώρα ήταν εμπρηστική. Θεωρητικά, κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Ή αλλιώς, όπως το έλεγε (κατά σύμπτωση πάλι στον ΑΝΤ1) ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ποιο το πρόβλημα, όταν, ούτως ή άλλως λειτουργούν τα ντελίβερι για σουβλάκια; Οι ντελίβερι για τα σουβλάκια, όμως, δεν βγαίνουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, για να εξυπηρετήσουν 60.000 δημότες. Και, επίσης, αν η Γλυφάδα ή ο Άλιμος έβλεπαν τι γίνεται στο Ελληνικό και ήθελαν να αντιγράψουν την ιδέα; Και όλα αυτά ενώ η ίδια η Ιερά Σύνοδος είχε ξεκαθαρίσει ότι φέτος οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, άρα δεν θα γίνονταν όσα γίνονται κάθε Πάσχα για τους πιστούς, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαμοιρασμού του Αγίου Φωτός. Τι πήγε να κάνει ο, κατά τα άλλα, δραστήριος δήμαρχος; Να εμφανιστεί ως ο ευαίσθητος αυτοδιοικητικός που «ακούει» τους δημότες του και λύνει το πρόβλημά τους. Χωρίς, βεβαίως, να ενημερώσει κανέναν προηγουμένως γι’ αυτή του την πρόθεση. Κάπως έτσι, παρά λίγο να γίνει εμπρηστής το βράδυ της Ανάστασης.