Ο Στζαμπλόφσκι ταξίδεψε σε τέσσερις ηπείρους «από ένα χωριό της Κένυας, στα συντρίμμια της Βαβυλώνας και στη ζούγκλα της Καμπότζης όπου κρύβονταν οι τελευταίοι Χμερ», προκειμένου να πάρει συνεντεύξεις από σεφ και να δημιουργήσει το βιβλίο «Πώς να ταΐσεις έναν δικτάτορα».

Η ιδέα του ήρθε μετά την εργασία του ως σεφ στην Κοπεγχάγη σε ηλικία 24 ετών. Σήμερα είναι 40 και αφού είδε ένα ντοκιμαντέρ για τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονταν τα φαγητά για τους στρατιώτες στον πόλεμο αποφάσισε να γράψει το βιβλίο.

«Οι σεφ έχουν πρακτικά προβλήματα. Πάντα πρέπει να βρίσκουν μόνοι τους το φαγητό, τα κοτόπουλα, τα λαχανικά, οτιδήποτε», αναφέρει. Αν και αρχικά είχε σκεφτεί να ασχοληθεί με τις διατροφικές συνήθειες δικτατόρων της Ευρώπης, αποφάσισε να γράψει και για άλλους αφού το βιβλίο είχε σχεδιαστεί να εκδοθεί αρχικά στις ΗΠΑ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020. 

«Έβαζα πινέζες στον παγκόσμιο χάρτη για να δω που υπήρχαν δικτατορίες. Έπρεπε να βρω ζωντανούς σεφ. Έκανα έρευνα για τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα, ο μάγειρας του Σαντάμ Χουσεΐν κρυβόταν από τους Αμερικανούς στρατιώτες», δηλώνει.

Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015. Πρώτα συνάντησε τον σεφ του Ενβέρ Χότζα, ο οποίος διατηρούσε δικό τους εστιατόριο. Φοβόταν να μιλήσει δημόσια, αν και κοινωνικός, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

«Ο Χότζα ήταν διαβητικός. Ήξερα πως η ζωή μου εξαρτιόταν από την υγεία του. Αν θα πέθαινε» είπε ο σεφ στον Στζαμπλόφσκι. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Χότζα ακολουθούσε αυστηρή διατροφή και προτιμούσε τις χορτόσουπες.

Ο σεφ Άμπου Άλι μαγείρευε για τον Σαντάμ Χουσεΐν για 24 χρόνια,. Όπως είπε στον συγγραφέα, έτρωγε συνήθως σούπα από μπάμιες ή φακές και κοτόπουλο. Το αγαπημένο του φαγητό ήταν η ψαρόσουπα και αν δεν του άρεσε το φαγητό ζητούσε από τον Άμπου Άλι 150 ευρώ! Σε περίπτωση που του άρεσε, έδινε ο ίδιος στον σεφ 150 ευρώ.

Ο δικτάτορας της Ουγκάντα, Ίντι Άμιν τρομοκρατούσε τον σεφ Οτόντε Οντέρα, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Μετά από χρόνια του δώρισε ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο και αύξησε τον μισθό του.

Ο σεφ αποκάλυψε στον συγγραφέα πως ο Άμιν ήθελε να του σερβίρουν μία... γεμιστή κατσίκα με την απαίτηση πως θα φαίνεται ζωντανή!

«Κάθε χρόνο ήταν όλο και χειρότερος. Με ρωτάς πως θα μπορούσα να μαγειρεύω για ένα τέτοιο τέρας; Λοιπόν είχα τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά. Ο Άμιν με απειλούσε και δεν μπορούσα να φύγω», ανέφερε ο σεφ.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως παραλίγο να εκτελεστεί επειδή μετά από το γεύμα ο 13χρονος γιος του Άμιν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πόνο στην κοιλιά του. Ο Άμιν, απειλούσε τον σεφ με πιστόλι και τελικά έμεινε ζωντανός αφού «οι γιατροί πίεσαν την κοιλιά του γιου του και αερίστηκε».

Ο αιμοδιψής δικτάτορας της Καμπότζης, Πολ Ποτ, ήταν ιδιότροπος με τη σαλάτα. Η σεφ του φοβόταν να μιλήσει, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από το θάνατό του.

«Μου είπε ότι ήταν όμορφος, όταν χαμογελούσε υπέροχα. Την ρώτησα την τελευταία μέρα αν βρέθηκαν ποτέ ερωτικά. Το αρνήθηκε λέγοντας πως δεν της είχε κρατήσει ποτέ το χέρι, αλλά μου είπε πως τον αγαπάει μέχρι σήμερα», αναφέρει ο συγγραφέας.