Δεν θα πω ψέματα, έρχονται κάποιες μέρες που, όταν ακούω το ξυπνητήρι να χτυπάει, αρχίζω στιγμιαία να σκέφτομαι δικαιολογίες για να μη σηκωθώ από το κρεβάτι. Βέβαια θα μου πείτε, σε όλους συμβαίνει αυτό. Και είναι αλήθεια. Όλοι μας κάποιες φορές δεν νιώθουμε και τόσο παραγωγικοί και χρειαζόμαστε μια βοήθεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας. 

Προσωπικά, αυτή τη βοήθεια μου την προσφέρει ο καφές. Φυσικά αναφέρομαι κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι, σε αυτό το μέρος του μυαλού που όταν εντοπίσει τη μυρωδιά του καφέ το πρωί, είναι σαν να σου λέει «Τώρα μπορείς να αρχίσεις να ξυπνάς», όταν έρθει το μεσημέρι (ειδικά μετά το φαγητό) σου λέει «Χρειάζεσαι έναν καφέ για να συνεχίσεις» και όταν κανονίζεις να συναντήσεις τους φίλους σου, η πρώτη σκέψη είναι «Πάμε για καφέ». 

Και πλέον, μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι έχω μάθει να φτιάχνω φοβερό καφέ. Τύφλα να 'χουν οι επαγγελματίες! Κι αν κάτι λατρεύω, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι να καλώ τους φίλους μου στο σπίτι και να τους σερβίρω το απαραίτητο κρύο καφεδάκι που θα συνοδεύσει την κουβέντα μας στο μπαλκόνι. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να ομολογήσω ότι νιώθω την απόλυτη ψυχική ικανοποίηση όταν τους ακούω να λένε «Καλά, τι φοβερό καφέ έφτιαξες;». «Είναι ο τρόπος που τον χτυπάς, σε συνδυασμό με την σωστή ποσότητα πάγου...» απαντάω. Προφανώς δεν θέλω να αφήσω τον καφέ να μου πάρει τη δόξα. Γιατί, ξέχασα να σας πω, το μυστικό της επιτυχίας μου δεν είναι ούτε η μηχανή, ούτε το χτύπημα. Είναι τα Coffee Island.

Και η αλήθεια είναι πως πηγαίνω εκεί τόσο συχνά, που πλέον έχω μάθει πολλά περισσότερα απ' όσα περίμενα για τo συγκεκριμένo brand και φυσικά, για την μεγάλη μου αγάπη, τον καφέ. Άλλωστε, είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνεις τι κρύβεται πίσω από μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αυτής της ζωής. Kαι όσα περισσότερα μαθαίνω, τόσο πιο περήφανος νιώθω που επιλέγω να αγοράζω τον καφέ για το σπίτι ή το γραφείο από τα Coffee Island. 

Για του λόγου το αληθές λοιπόν, αλλά και για τους Proud Coffee Makers (σαν εμένα) που θέλουν να μάθουν περισσότερα, παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα 10 πράγματα που έμαθα για τα Coffee Island (και για τον καφέ) τα οποία πραγματικά με κάνουν περήφανο για την επιλογή μου.

1) Στα Coffee Island το roasting βασίζεται στον άνθρωπο

To Artisan Roasting είναι το προσεκτικό καβούρδισμα του καφέ που γίνεται με βάση την εμπειρία και το μεράκι του ψήστη, του roaster. Ο κόκκος θα αποβάλει την υγρασία του, τα σάκχαρα του θα καραμελοποιηθούν, όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του θα φανερωθούν. Όλη η τέχνη του roaster θα φανεί σε αυτό το στάδιο, που θα αναδείξει ό,τι καλύτερο έχει να δώσει ο καφές. Στα Coffee Island το roasting βασίζεται στον άνθρωπο. Ο έμπειρος sample roaster δοκιμάζει και επιλέγει την καλύτερη καμπύλη ψησίματος ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, ώστε να αναδείξει όλα του τα χαρακτηριστικά. Ο προσεκτικός συνδυασμός των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων με την μεγάλη εμπειρία, τις γνώσεις και τo μεράκι των ανθρώπων των Coffee Island, τους επιτρέπει να βρουν τη χρυσή τομή.

2) Υποστηρίζουν το Direct Trade

Ο καλός καφές από τον κόκκο φαίνεται και γι αυτό στα Coffee Island επενδύουν στην πρώτη ύλη και έρχονται σε άμεση επαφή με τις φάρμες με τις οποίες συνεργάζονται, προσφέροντας την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ. Το Direct Trade, δηλαδή η άμεση συνεργασία, τους βοηθά να δημιουργήσουν αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις με τους μεμονωμένους παραγωγούς ή συνεταιρισμούς στις χώρες παραγωγής καφέ, οι οποίες βασίζονται στον σεβασμό και οδηγούν σε βιώσιμες και μακροχρόνιες συμφωνίες. Έτσι μπορούν να είναι σίγουροι για τον τρόπο συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ αλλά και για την διάθεσή του στο ελληνικό κοινό.

3) Πιστεύουν στους ανθρώπους

Με σεβασμό, τα Coffee Island προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα, επιβραβεύουν όσους εργάζονται για τον καφέ που θα προσφέρουν σε όλους εμάς, τους λάτρεις του καφέ, «From Bean To Cup», τους farmers, τους εργαζόμενους στη μητρική, τους franchisees, τους baristi και τους διανομείς. 

4) Φροντίζουν να απολαμβάνουμε τον τέλειο καφέ ακόμα και στο σπίτι

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εκχύλισης με τις οποίες μπορεί κάποιος να παρασκευάσει και να απολαύσει το ρόφημά του, ορισμένες μάλιστα ευνοούν συγκεκριμένους τύπους καφέ και καβουρδίσματα. Γι αυτό, ο καταναλωτής στο καφεκοπτείο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει καφέ για ελληνικό, espresso και φίλτρου και μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό, να βρει τον σωστό βαθμό άλεσης ανάλογα με τη συσκευή εκχύλισης που θα χρησιμοποιήσει, ώστε να καταφέρει να πάρει το καλύτερο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα από τους κόκκους καφέ, ακόμα και στο σπίτι.

5) Το ταξίδι του καφέ τους ξεκινάει από πολύ μακριά

Οι εξαιρετικής ποιότητας κόκκοι καφέ Arabica καλλιεργούνται κατά μήκος του ισημερινού και ο καθένας αναπτύσσει διαφορετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσής του. Τα φρούτα των καφέδων μαζεύονται προσεχτικά με το χέρι από έμπειρους ανθρώπους και όταν μαζευτούν, γίνεται μια δεύτερη διαλογή ώστε να ειναι βέβαιοι πως μόνο τα ώριμα θα υποστούν επεξεργασία. Ο φλοιός και η σάρκα του φρούτου του καφέ αφαιρούνται χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα αποφλοίωσης κι έπειτα οι πράσινοι κόκκοι πλένονται, στεγνώνονται και ξεδιαλέγονται. Τέλος, συσκευάζονται σε σακιά και ξεκινούν το ταξίδι τους για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Πάτρα.

6) Παίρνουν πολύ σοβαρά την έννοια «specialty coffee»

Tι είναι specialty; Τι σημαίνει αυτή η λέξη που τα τελευταία χρόνια τη συναντάμε όλο και πιο συχνά ως συνοδευτική στον καφέ, ακόμα και στις ονομασίες καταστημάτων; Και τι κάνει έναν specialty καφέ να ξεχωρίζει από έναν εμπορικό, δηλαδή έναν commercial; Specialty, λοιπόν, σημαίνει ειδικός. Για τον καφέ όμως, σημαίνει ακόμα περισσότερα. Σημαίνει εξαιρετικός, ιδιαίτερος, ξεχωριστός. Ο specialty καφές δεν χαρακτηρίζεται από το υποκειμενικό γούστο κάποιων, ούτε προκύπτει από κάποιο διαγωνισμό. Δεν είναι μόδα και τάση. Είναι πραγματικά, κάτι αντικειμενικά μετρήσιμο. Για τα Coffee Island, specialty σημαίνει και μεγάλο μεράκι και μεγαλύτερη ευθύνη. Σημαίνει συνεχής αναζήτηση, σημαίνει προσωπική επαφή με τους καλλιεργητές και τους εργαζομένους στις φάρμες. Σημαίνει ότι καβουρδίζουν, αλέθουν και εκχυλίζουν με πολύ προσοχή, με επιμονή στη λεπτομέρεια, με σεβασμό στον κόπο των μικροκαλλιεργητών, στην ποιότητα του καφέ.

7) Επενδύουν στη γνώση

Στα Coffee Island πιστεύουν ότι η γνώση αποτελεί την κινητήρια δύναμη για να προσφέρουν στον καταναλωτή μια ξεχωριστή εμπειρία καφέ και στόχος τους είναι να εκπαιδεύσουν επαγγελματίες baristi - καφεκόπτες, με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο πάθος για τον specialty coffee. To γεμάτο αρώματα και γεύσεις ποτήρι καφέ «κρύβει» μια μεγάλη αλυσίδα ανθρώπων που εργάζονται προκειμένου να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία καφέ σε όποιον τον δοκιμάσει.

Μέρος αυτής της αλυσίδας είναι και το Coffee Campus, το τμήμα εκπαίδευσης της εταιρείας, το οποίο μεταλαμπαδεύει την αγάπη, το μεράκι, την αφοσίωση στον specialty καφέ. Οι εκπαιδευτές του Coffee Campus έχουν κατάρτιση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην πρακτική εμπειρία στο χώρο του καφέ. Στην ομάδα του Coffee Campus ανήκουν 7 Authorized SCA Trainers (ASTs), οι οποίοι κατέχουν την ανώτατη διάκριση στο χώρο του καφέ και 3 Q graders. Οι εκπαιδευτές εμπνέουν τους baristi λειτουργώντας ως πρότυπα επαγγελματιών και ως μέντορές τους. Ακόμη, μεταδίδουν τη γνώση και την αγάπη για τον καφέ σε έναν barista, ώστε αυτός με τη σειρά του να τις μετατρέψει σε μια μοναδική εμπειρία καφέ την οποία θα προσφέρει καθημερινά στον κόσμο.

8) Προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία καφέ

Οι baristi που θα συναντήσεις στα καφεκοπτεία θέλουν να καθοδηγούν τους καταναλωτές σε όλο το ταξίδι του καφέ, από την αρχική προμήθεια και την επιλογή του κόκκου μέχρι τη διαδικασία του καβουρδίσματος/ψησίματος, την άλεση και την εκχύλιση τους καφέ, όπου είναι έτοιμος για την απόλαυση. Με αυτό τον τρόπο, στοχεύουν να δώσουν στους πελάτες μια ολιστική αντίληψη της εμπειρίας του καφέ.

9) Η καινοτομία είναι γι αυτούς μονόδρομος

Είναι πραγματικοί εξερευνητές και επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη γνώση και την καινοτομία, τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την επιτυχία. Έτσι, είναι μέλη του Specialty Coffee Association (SCA) και μάλιστα 3 στελέχη της εταιρείας διαθέτουν SCA Coffee Diploma Award. Άλλωστε, οι ίδιοι πιστεύουν ότι η καινοτομία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να επιστρέφουν εμπράκτως την αγάπη, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη στους λάτρεις του καφέ.

 

10) Cupping και πάλι cupping

Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της παραγωγής είναι το cupping. Πρόκειται για μια μέθοδο αξιολόγησης του κάθε καφέ, προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι κατάλληλος για το φλιτζάνι μας. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι πολύ συγκεκριμένη και τηρείται κατά γράμμα, καθώς όλα γίνονται υπό ελεγχόμενες παραμέτρους και ακριβείς μετρήσεις. Στο τέλος, ο καφές αξιολογείται ως προς το άρωμα, τη γεύση, την οξύτητα, τη γλυκύτητα, το σώμα και την επίγευση.

Όπως καταλάβατε, o καφές των Coffee Island είναι τόσο μοναδικός, όσο και οι άνθρωποι. Και επειδή, εκτός από Coffee Lovers, είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε Proud Coffee Makers, στα καφεκοπτεία των Coffee Island ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει το χαρμάνι που του ταιριάζει περισσότερο. Έτσι, θα συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι για τον καφέ μας και να τον απολαμβάνουμε με τον δικό μας, μοναδικό τρόπο.