Η αρμόδια επιτροπή για τα debate είχε προγραμματίσει ώστε το γεγονός ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν να διεξαχθεί την Πέμπτη και στόχευε ώστε οι δύο υποψήφιοι ν' αναμετρηθούν τηλεοπτικά από διαφορετικά σημεία και εξαιτίας της ασθένειας του Ντόνλαντ Τραμπ με κορονοϊό.

Το debate προς το παρόν έχει ακυρωθεί και επίσημα καθώς ο πρόεδρος Τραμπ επέμενε να γίνει δια ζώσης όπως και το αντίστοιχο της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τραμπ και οι εκπρόσωποι του επίσης υποστήριξαν ότι μία εξ αποστάσεως διαδικασία θα έδινε το πλεονέκτημα στον Μπάιντεν να «κλέψει», «διαβάζοντας τις απαντήσεις του από οθόνη υπολογιστή». Πλέον το debate που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Οκτωβρίου παραμένει ασαφές αν θα πραγματοποιηθεί.

Εάν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, Τραμπ τελικά συμφωνήσει σ' ένα «εικονικό debate» με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, τότε δεν θα είναι η πρώτη φορά που δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα αναμετρηθούν από διαφορετικές τοποθεσίες.

Παρόλο που η σύγκρουση, η πόλωση και η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ένα σύνηθες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο μοναδικό προεδρικό debsate, όπου οι δύο υποψήφιοι είχαν αναμετρηθεί από διαφορετικές τοποθεσίες πριν από 60 χρόνια.

Τι είχε συμβεί πριν 60 χρόνια

Συγκεκριμένα το 1960 ο Ρίτσαρντ Νίξον και ο Τζον Κένεντι είχαν μεταφέρει την πολιτική τους αντιπαραθέσει στην τηλεόραση, αφού είχαν συμφωνήσει για μία σειρά κοινών εμφανίσεων, οι οποίες μεταδίδονταν ταυτόχρονα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, όπως το ABC, CBS και το NBC. Τότε οι δύο υποψήφιοι είχαν δεσμευτεί σε τέσσερις αναμετρήσεις στο τέλος εκείνης της χρονιάς και οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως τα «Μεγάλα Debates».

«Το 1960 περισσότερες από 20 πολιτείες θεωρούνταν “πεδίο σύγκρουσης” για τους δύο αντιπάλους, δηλαδή σχεδόν οι μισές σε σχέση με σήμερα», λέει ο Λάρι Σαμπάτο, διευθυντής του Πολιτικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Οι δύο υποψήφιοι είχαν να κινηθούν αρκετά για το κυνήγι των ψήφων», προσθέτει.

Το πρώτο debate είχε λάβει χώρα στα στούντιο του CBS στο Σικάγο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1960 και ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση στα γραφεία του NBC στην Ουάσινγκτον. Το τρίτο είχε προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου, όπου οι δύο υποψήφιοι ήταν προγραμματισμένο να βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη.

«Όταν οι ιθύνοντες που διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις καμπάνιες των δύο υποψηφίων διαπίστωσαν ότι οι δύο υποψήφιοι θα ήταν αρκετά μακριά τη συγκεκριμένη μέρα, πιστεύω στέφτηκαν ότι είναι αποτελεσματικά τα μέσα της τηλεόρασης “ας το κάνουμε μέσω της τεχνολογίας” και ίσως να το είδαν και σαν μία καινοτομία», αναφέρει ο Σαμπάτο.

Η δορυφορική μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος δεν είχε ξεκινήσει μέχρι το 1962, αλλά τα τηλεοπτικά δίκτυα ήταν ικανά να μεταδίδουν ζωντανή εικόνα από διαφορετικές τοποθεσίες μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούσαν στο NBC τη νέα εκδοχή της τεχνολογίας κάθε βράδυ μέσω της εκπομπής «The Huntley-Brinkley Report», η οποία εναλλασσόταν ανάμεσα στο στούντιο στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Οι δύο καμπάνιες συμφώνησαν σε μία μετάδοση, στην οποία οι δύο υποψήφιοι θα αλληλεπιδρούσαν από διαφορετικές τοποθεσίες. Ο Κένεντι, τότε νεαρός γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη, θα εμφανιζόταν από το στούντιο του ABC στη Νέα Υόρκη και ο Νίξον, εκείνη την περίοδο, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών, από τα στούντιο στο Λος Άντζελες.

Το ABC έλαβε μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν θα είχε το πλεονέκτημα. Το δίκτυο είχε δημιουργήσει το ίδιο σκηνικό σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων, υπήρχε μία αμερικάνικη σημαία σαν φόντο και ένα καφέ γραφείο.

Ακόμα χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον κάμερες και εξοπλισμός ήχου, τα οποία εγκαταστάθηκαν και στις δύο πόλεις για να εξασφαλιστεί ότι κανείς εκ των δύο δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Επίσης έδινε τη δυνατότητα στον καθένα εκ των δύο υποψήφιων να ελέγχει τη θερμοκρασία εντός του στούντιο, το οποίο ήταν αιτία αψιμαχιών στα προηγούμενα δύο debate. Ο Νίξον που είχε την τάση να ιδρώνει και ρύθμιζε τη θερμοκρασία περίπου στους 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο Κένεντι στους 22.

Ο συντονιστής του debate ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής του ABC, ο Μπιλ Σάντελ και υπήρχε ένα πάνελ τεσσάρων δημοσιογράφων, από τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC News, CBS News, το περιοδικό Reporter και την εφηλίδα New York Herald Tribune, οι οποίοι ήταν σ' ένα ξεχωριστό στούντιο στο Λος Άντζελες όπου ήταν εγκατεστημένο και το δωμάτιο ελέγχου. Ο Νίξον με τον Κένεντι μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλο, όπως και τους δημοσιογράφους μόνο μέσω τηλεοπτικών οθονών.

Το ABC είχε προμοτάρει το συγκεκριμένο γεγονός σαν την «πιο περιπλοκή τεχνική μετάδοση στην ιστορία», ωστόσο ο Νίξον με τον Κένεντι εμφανίστηκαν σε ξεχωριστές οθόνες μόλις για 15 δευτερόλεπτα, όταν τους παρουσίασε στο κοινό ο Σάντελ.

Εκατέρωθεν κατηγορίες μετά το τέλος του debate

Η μία ώρα της μετάδοσης πραγματοποιήθηκε χωρίς τεχνικά προβλήματα, ωστόσο αμέσως μετά το τέλος της άρχισαν εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων.

Ένα από αυτά ήταν ότι είχε συμφωνηθεί οι δύο υποψήφιοι να μην έχουν σημειώσεις μπροστά τους, ωστόσο λίγο μετά την έναρξη, ο τηλεοπτικός φακός έπιασε τον Νίξον να κοιτάει φευγαλέα πορς αυτές και τον Κένεντι να ανακατεύει τουλάχιστον δύο φορές μία στοίβα με χαρτιά.

Όταν το ζήτημα τέθηκε μετά το debate, o εκπρόσωπος του Κένεντι, Πιερ Σάλιντζερ, δήλωσε ότι τα χαρτιά δεν ήταν σημειώσεις, αλλά αντίγραφα της αλληλογραφίας του προέδρου Αϊζενχάουερ σ' έναν γερουσιαστή, το οποίο επικαλέστηκε στον λόγο του, ενώ σε σχόλια ότι τα χαρτιά ήταν περισσότερες από οκτώ σελίδες, ο Σάλιντζερ δήλωσε ότι ο Κένεντι είχε ακόμα μπροστά του κάποιες φωτοτυπίες από ένα βιβλίο του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και κάποιες δηλώσεις του αργότερα υπουργού Εξωτερικών, Τζον Φόστερ Ντάλες, τα οποία χρησιμοποίησε.

Ο Τζον Κένεντι στο debate

Ο Νίξον από την πλευρά του αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους ότι οι κανόνες θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαροι, με τον Σμαπάτο να ερμηνεύει «ότι δεν τέθηκε ποτέ σημαντικό ζήτημα».

Ο Τζον Ντάλη, αντιπρόεδρος νέων και διεθνών ζητημάτων για το ABC, ανέφερε ότι τότε τα μίντια πίστευαν, ότι η χρήση σημειώσεων δεν επιτρέπεται, προσθέτοντας ότι υπήρχε μία μικρή διευκρίνιση που έλεγε ότι δεν υπήρχε περιορισμός για τη χρήση αυτολεξεί δημοσίων εγγράφων.

Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ήταν η καλύτερη εμφάνιση του Νίξον ωστόσο τελικά τα γεγονότα ευνόησαν τον πιο τηλεοπτικό Κένεντι, που κέρδισε τελικά τις εκλογές.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Νίξον είχε χάσει τη «μάχη» των εντυπώσεων από το πρώτο debate, όταν εμφανίστηκε κάτωχρος καθώς δεν φορούσε make up, κάτι το οποίο άλλαξε με τα χρόνια, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος μετά από οκτώ χρόνια.

Το συγκεκριμένο debate ήταν αυτό με τη δεύτερη μεγαλύτερη τηλεθέαση και κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η δημόσια υγεία είναι ένας λόγος ώστε κάτι τέτοιο να επαναληφθεί.

Πηγή: Los Angeles Times

Διαβάστε Ακόμα:

Είναι οι ακροδεξιοί Proud Boys τσιράκια του Τραμπ;

Γιώργος Μπίζος: o Έλληνας δικηγόρος που έσωσε τον Μαντέλα από το θάνατο (vids)