Το όνομά του είναι Αλέξανδρος. Η δράση του γνωστή τόσο στον τόπο του, την Κρήτη, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σίγουρα τον έχετε ακουστά, δύσκολα, όμως, θα αναγνώριζε κανείς το πρόσωπό του παρότι η σελίδα του στο Facebook μετρά περισσότερους από 76.000 ακολούθους.

Ποιος δεν έχει πέσει πάνω σε κάποια από τις χιλιάδες κοινοποιήσεις των αναρτήσεών του στη σελίδα «Βοηθάω τα αδέσποτα στην πράξη με όπλο την ψυχή μου – Αλέξανδρος»;

Ο Αλέξανδρος –που είναι γνωστός με το μικρό του όνομα- είναι ο άνθρωπος που κατάφερε από το μηδέν να φτιάξει το δικό του «καταφύγιο αδέσποτων ζώων» στο Ηράκλειο Κρήτης και να συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη φιλοζωική δράση στην Ελλάδα. Εγκαταλελειμμένοι, άρρωστοι, χτυπημένοι, τρομαγμένοι και εμφανώς παραδομένοι από κάθε όρεξη για ζωή αδέσποτοι σκύλοι βρίσκουν στα μάτια του Αλέξανδρου τον φύλακα – άγγελο που εύχονταν να συναντήσουν.

Δε μιλάμε, φυσικά, για έναν ευκατάστατο άνθρωπο που ασχολείται με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στον ελεύθερο χρόνο του, μα για μια προσωπικότητα που αφιέρωσε τη ζωή της στη σωτηρία και την προστασία των αδέσποτων. Έχτισε σπιτάκια, ανέλαβε την ευθύνη και τη φροντίδα δεκάδων σκύλων και απέδειξε πως όπου υπάρχει θέληση, θα βρεθεί και ο τρόπος.

Σήμερα, έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μία δικαστική διαμάχη με τη Φιλοζωική Εταιρεία της περιοχής του, έχοντας ήδη δικαιωθεί στην προηγούμενη. Το μόνο που τον ενδιαφέρει; Να συνεχίσει με όποιος κόστος να βοηθά τα σκυλάκια που αποκαλεί συνεχώς «παιδιά του».

Εμείς, μιλήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να μας αναλύσει τους λόγους για τους οποίους ενώ η φιλοζωική του δράση είναι τόσο σημαντική και αξιέπαινη, υπάρχουν άνθρωποι και οργανισμοί που στρέφονται φανατικά εναντίον του.

Αλήθεια, εσείς είχατε ποτέ αναλογιστεί τι είδους συμφέρονται διακυβεύονται πίσω από την –κατά τα άλλα φιλοζωική δράση- των… Φιλοζωικών (;) εταιρειών;

Πώς κατάφερες να είσαι ο άνθρωπος που όλοι φέρνουν στο μυαλό τους κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με περιπτώσεις κακοποίησης ή εγκατάλειψης ζώου;

«Δεν ήθελα ποτέ να είμαι αυτός ο άνθρωπος. Θέλω, όμως, να γίνω ο άνθρωπος που θα κάνει κάποιον που κακοποιοί τα ζώα να δει ότι έχουν ψυχή και πονάνε σαν εμάς».

Πώς ενημερώνεσαι για τα περιστατικά στα οποία σπεύδεις να βοηθήσεις;

«Στα πιο πολλά περιστατικά μου στέλνουν ένα μήνυμα και μου λένε "είδα ένα σκύλο χτυπημένο εδώ η εκεί, αυτό ήταν όλο". Πολλές φορές δε μπορώ να κοιμηθώ μετά από τέτοιο μήνυμα και κάποιες άλλες έχει τύχει να ψάχνω για μέρες να το βρω, επειδή αυτός που έστειλε το μήνυμα δε μπήκε στο κόπο να το βοηθήσει την ίδια στιγμή».

Γνωρίζω πως παρά την τόσο σπουδαία δράση σου, τα εμπόδια που συναντάς είναι τεράστια. Ένας από τους πολέμιούς σου είναι και η Φιλοζωική. Πού το αποδίδεις;

«Μετά από τόσες μηνύσεις, καταγγελίες και αγωγές έμαθα ποιο ήταν το πρόβλημα. Θα έπρεπε, όμως, να μιλάω για ώρες για να σας εξηγήσω.

Θα το πω, όμως, με απλά λόγια:

Η φιλοζωική αυτή, που πλέον τους το έκλεισαν το καταφύγιο – κολαστήριο και έχει ένα δικαστήριο να υποστεί, είναι στον χώρο αυτό πάνω από 25 χρόνια με πολλές πόρτες ανοιχτές και γνωριμίες, με πάρτι, εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις, ζωντανές μουσικές και δίνοντας βραβεία σε όλες της Υπηρεσίες.

Και όλα αυτά για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες. Όλα αυτά κοστίζουν λεφτά. Μέλος τους -που πλέον έχει αποχωρήσει-, μου είπε χαρακτηριστικά ότι θυμάται εκδηλώσεις σε μεγάλο κέντρο του Ηρακλείου με ζωντανή μουσική των οποίων τα έξοδα θα μπορούσαν να καλύψουν 500 στειρώσεις ζώων.

Και ρωτάω εγώ εσάς, νομίζετε ότι νοιάζει τα αδέσποτα αν εσύ δώσεις βραβεία; Εγώ, πάντως, δεν περιμένω ούτε θέλω βραβείο. Δεν έπρεπε να μου κάνεις αυτήν την ερώτηση, θα μπορούσα να μιλήσω για μέρες με αυτά που ξέρω».

Γιατί η φιλοζωική σε έχει στο στόχαστρο;

«Εγώ ξεκίνησα από τον δρόμο. Κάθε μέρα στη βροχή και τις λάσπες για να σώσω τα αδέσποτα που με χρειάζονταν. Μια φορά θυμάμαι, για να σώσω ένα κουτάβι έπεσα σε ένα μικρό γκρεμό, έσπασα χέρι και πόδι με κανέναν εκεί να με βοηθήσει και κρατώντας ένα κουτάβι στο άλλο χέρι, σύρθηκα μέχρι να βγω στον δρόμο.

Μάλιστα, συνάντησα δύο κοπέλες και ζήτησα βοήθεια αλλά έτσι λερωμένος όπως ήμουν, τις τρόμαξα. Δεν σταματούσε κανένα αμάξι να με βοηθήσει. Δεν είχα κινητό. Ευτυχώς, βρέθηκε μια γιαγιά που μάζευε χόρτα με τον άντρα της και με πήγαν σπίτι.

Θέλω να πω πως αγαπάω πραγματικά τα ζώα από πολύ μικρός και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω ένα χώρο για να βοηθήσω με τις λίγες οικονομίες που είχα στην άκρη.

Βλέποντας η φιλοζωική ότι κάποιος χωρίς να ζητάει τίποτα από τον κόσμο, χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς ανοιχτές πόρτες, φτάνει στο σημείο να βοηθάει τόσα πολλά αδέσποτα και να ξεπερνάει κάθε site τους μέσα σε έναν μήνα με τον κόσμο να αγαπάει τον τρόπο που αγαπάω τα ζώα, άρχισαν τις επιθέσεις. Αρχικά έγραφαν ότι είμαι απατεώνας και ότι ξεγελώ τον κόσμο. 

Έτσι, έδωσα την απάντησή μου δημόσια. Ζήτησα να μας ελέγξουν. Να βρουν τι περιουσία έχει ο καθένας. Αυτοκίνητο δεν κατάφερα να αγοράσω ποτέ, αφού τις οικονομίες μου τις έκανα σπιτάκια, φάρμακα και στειρώσεις. Πηγαίνετε να δείτε τι αμάξια οδηγούν εκείνοι. Τι σπίτια έχουν! Εγώ για σπίτι έφτιαξα την αποθήκη -χωρίς ρεύμα- για ζήσω μαζί με τα παιδάκια μου τα οποία έσωσα από τα σκουπίδια.

Μετά από αυτό, η δικηγόρος της Φιλοζωικής μου είπε: "Εσύ θα τα βάλεις μαζί μας; Θα σε πατήσω κάτω αλήτη ". Φοβήθηκα πολύ γιατί είχα δει πολλούς φιλόζωους να τρέχουν στα δικαστήρια εξαιτίας τους. Όταν ενημερώθηκα για τις πρώτες μηνύσεις, άρχισαν οι έλεγχοι λόγω των καταγγελιών τους. Όλοι πίστευαν τη φιλοζωική και δεν μας φέρονταν καλά. Τι να σου λέω τώρα, κάθε 10 μέρες και ένας έλεγχος.

Ζήτησα βοήθεια από τον Θεό. Μάλιστα, σήκωσα το κεφάλι μου και του φώναξα πολύ δυνατά "Σώσε τα μωρέ, άφησε με να τα βοηθήσω". Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι τα είχα αφήσει στα χέρια Του όλα. Και τη ζωή μου και των σκυλιών μου. Θες να το πεις σύμπαν, θες Θεό, πάντως κάτι μας βοήθησε». 

Πόσα σκυλάκια φιλοξενείς αυτή τη στιγμή;

«Έχω σώσει πάνω από 160. Έχουν, όμως, βρει οικογένεια τα περισσότερα γιατί αυτό είναι και το νόημα. Τώρα έχω 50 στο όνομά μου, τα πιο άρρωστα και γέρικα. Αυτά, βλέπετε, δεν τα ήθελε κάνεις, είναι παιδιά μου. Επίσης, φροντίζω κι άλλα 21, τα οποία τα έχουν εθελοντές στα σπίτια τους. Φροντίζω ακόμα πάρα πολλά χρόνια και σκυλάκια έξω στον δρόμο».

Πόσα περίπου είναι τα έξοδα της φροντίδας τους, από το φαγητό μέχρι τη φαρμακευτική αγωγή τους;

«Πολλά για τα φάρμακα. Τα ιατρικά δεν μπορώ να τα υπολογίσω. Ξέρω πως θέλω, όμως, δύο τσουβάλια την ημέρα τροφή. Και ναι, κάποιες φορές δεν έχουμε και μπορεί να φάμε λίγο ψωμί σκέτο. Όλοι μαζί. Γιατί έχω μαζί μου και δύο συνανθρώπους μας που ζούσαν χρόνια στο δρόμο. Όλοι μαζί προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Επιβιώνουμε, αυτό μόνο. Έχουμε φτιάξει και έναν κήπο με λαχανικά. Ζούμε πολύ απλά».

Μπορείς να αντεπεξέλθεις μόνος σου σε αυτά ή σε βοηθούν και άνθρωποι που εκτιμούν την προσπάθειά σου;

«Όχι, δεν μπορώ από τα λεφτά που βγάζω. Φυσικά μας βοηθάει ό κόσμος, άλλος με φαγητό, άλλος με ρούχα, όπως μπορεί ο καθένας. Το έχω αφήσει στα χέρια τους, αλήθεια δεν ζήτησα ποτέ μου, δεν παρακάλεσα ποτέ μου, δεν άπλωσα ποτέ μου το χέρι. Έχω έναν περήφανο Έλληνα μέσα μου και ο Έλληνας δεν απλώνει το χέρι. Μπορεί κάποιες φορές να σκύβει το κεφάλι, αλλά περπατάει περήφανος.

Πολλές φορές μου έλεγαν και μου λένε "γράψε στους ξένους ρε, θα πεινάσετε". Δεν το έχω κάνει ποτέ, προτιμώ το κομμάτι ψωμί που θα μου δώσει ο αδερφός μου γιατί είναι πιο γλυκό από τα πολλά που θα μου δώσουν οι ξένοι».

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ανεξέλεγκτη βία κατά των -αδέσποτων κυρίως- ζώων. Μήπως τελικά στην Ελλάδα στερούμαστε βασικής παιδείας;

«Ρωτάς κάποιον που τα έχει ζήσει στο πετσί του όλα αυτά. Που ξενυχτά δίπλα σε αυτά τα ζώα που έχουν υποστεί την κακοποίηση. Φταίνε πολλά και χρειαζόμαστε πολλή δουλειά».

Ποιο είναι το πιο σκληρό περιστατικό που έχεις αντιμετωπίσει;

«Νομίζω ο κόσμος τα βλέπει όλα στη σελίδα μου»…

Υπάρχει περίπτωση ένα ζώο που έχει κακοποιηθεί να επανέλθει πλήρως και να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους;

«Εμένα ναι, γιατί τους σώζω τη ζωή. Πολλές φορές δεν αφήνουν τον γιατρό να κάνει τις εξετάσεις και μου ζητάνε εμένα οι γιατροί να βοηθήσω. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να τα κάνω να… ξεκολλήσουν από πάνω μου γιατί παθαίνουν τέτοια εξάρτηση που ουρλιάζουν αν φύγω για λίγο. Όμως πρέπει, γιατί είμαι ο αρχηγός της αγέλης και τα θέλω ανεξάρτητα να ξεπερνούν τους φόβους τους. Το δουλεύω πολύ αυτό και τα έχω καταφέρει, ξέρω πολλούς τρόπους, αν έρθεις εδώ όλα θα έρθουν να σου ζητήσουν χάδια, όλα»!

Τι έχεις να πεις σε όλους εκείνους που πιθανότητα σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον σκύλο τους, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα του;

«Δεν υπάρχει "δε μπορώ". Αν κάποιος από αυτούς είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμένα, θα το δεχτώ. Δεν έχω σπίτι, ούτε αμάξι ούτε και λεφτά να μου περισσεύουν. Το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Η αγάπη, όμως, δεν με αφήνει ούτε να σκεφτώ να τα εγκαταλείψω. Πώς να αφήσεις κάτι που αγαπάς»;

Μπορεί κάποιος που θέλει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο να επικοινωνήσει μαζί σου;

«Φυσικά. Δεχόμαστε και επιστροφές. Απλά, μετά από επιστροφή δεν ξαναβάζω τον σκύλο στη διαδικασία της υιοθεσίας. Μου το πλήγωσαν μία φορά, δεν αφήσω να ζήσει ξανά την απόρριψη».