Το Εφετείο αποφάσισε να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον Τζιλμπέρτο Καβαλίνι, μέλος της νεοφασιστικής οργάνωσης NAR που είχε ανατινάξει τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στις 2 Αυγούστου 1980.

Όταν αναγνώστηκε η απόφαση, ο Καβαλίνι, που ήδη εκτίει ποινή υπό καθεστώς ημιελευθερίας στις φυλακές του Τέρνι, δεν ήταν παρών στην αίθουσα. Αντίθετα παρίσταντο περίπου 30 μέλη των οικογενειών των θυμάτων και της οργάνωσης που τους εκπροσωπεί και οι οποίοι άκουσαν με εμφανή ικανοποίηση το αποτέλεσμα της διάσκεψης των δικαστών.

Η πρώτη αντίδραση του ίδιου του θύτη στο άκουσμα της ετυμηγορίας ήταν σε αλαζονικό ύφος: «Δεν μετανιώνω για όσα έχω κάνει και για εκείνα που δεν έκανα δεν μπορώ να μετανιώσω. Το λέω στο όνομα και των συντρόφων της ομάδας μου, πως δεν χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη για ό,τι συνέβη στις 2 Αυγούστου 1980. Επαναλαμβάνω τα λόγια που πρόφερε η Φραντσέσκα Μάμπρο ενώπιον ενός Εφετείου προ πολλών ετών. Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να χαμηλώσουμε το βλέμμα (από ντροπή) για τη Μπολόνια».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της οργάνωσης των οικείων των θυμάτων της νεοφασιστικής σφαγής Άννα Πιτσιράνα δήλωσε: «η απόφαση δεν ακυρώνει τους 85 νεκρούς και τους 200 τραυματίες, αλλά αποδίδει δικαιοσύνη σε εμάς τους συγγενείς των θυμάτων, που πάντοτε επιμείναμε με σταθερότητα στις δίκες αυτές».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της υπεράσπισης πως είναι απάνθρωπο να καταδικάζεται μετά 40 χρόνια ένας άνθρωπος, η Πιτσιράνι απάντησε: «δεν είναι απάνθρωπο, αν δούμε πως μετά 70 χρόνια καταδικάζονται ένοχοι για το Ολοκαύτωμα (των Εβραίων)».

«Είναι μία δικαιοσύνη, που αποδίδεται στις οικογένειες των θυμάτων για την επιμονή μας. Κι εάν αναγνωσθούν και ξαναναγνωσθούν τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αυτό γίνεται σαφές: πως πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση», συμπλήρωσε.

Για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, η καταδίκη του Καβαλίνι είναι ένα βήμα για να ξετυλιχθεί το νήμα που φέρνει στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης, καθώς ο ίδιος ήταν ένα σημαντικό στέλεχος της NAR. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση του Καβαλίνι προετοιμάζει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της καταδίκης του.

Η απόφαση των δικαστών της Μπολόνια έρχεται 12 χρόνια μετά την τελεσίδικη απόφαση για την καταδίκη ως φυσικών αυτουργών των πρώην στελεχών της τρομοκρατίας της NAR Βαλέριο Φιοραβάντι, Φραντσέσκα Μάμπρο, και Λουΐτζι Τσαβαρντίνι.