Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απέφυγε να καταδικάσει απερίφραστα τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής και κάλεσε τους Proud Boys να «κάνουν πίσω και να είναι έτοιμοι» και στη συνέχεια επιτέθηκε σε αριστερές οργανώσεις.

Αμέσως μετά, ο οργανωτής της ακροδεξιάς ομάδας, Τζο Μπιγκς είχε έναν διάλογο με τον επικεφαλής της ομάδας Ενρίκε Τάριο στη συντηρητική πλατφόρμα Parler, κατά τον οποίο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Τραμπ είπε ουσιαστικά να τους γ@@@@@@με». Αυτό με κάνει τόσο χαρούμενο» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπιγκς με τον Τάριο να απαντά στον Τραμπ «σας στηρίζουμε κύριε».

Οι Τάριο και Μπιγκς είναι και εκ των ηγετικών στελεχών των Proud Boys. Η ακροδεξιά ομάδα ιδρύθηκε το 2016 και έχει τοπικές οργανώσεις σε ολόκληρη την κομητεία. Έχει καταδικαστεί ευρέως ως ομάδα μίσους και τα μέλη της συχνά έχουν εμπλακεί σε βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ή διαδηλώσεων.

Τον Νοέμβριο του 2018 το FBI κατέταξε τους Proud Boys στο τόξο των εξτρεμιστικών οργανώσεων, ενώ το Southern Poverty Law Center τους κατατάσσει στις ομάδες που προάγουν το μίσος. Η πλειονότητα των social media, Facebook, Twitter, Instagram και YouTube, έχουν αποκλείσει το γκρουπ και τα μέλη του.

Αν και επισήμως απορρίπτουν τη «λευκή ανωτερώτητα», χρησιμοποιούν την οργάνωση για να προχωρούν σε βιαιότητες με πρόσχημα την υπεράσπιση του δυτικού πολιτισμού.

Στην οργάνωση υπάρχει ένα σύνολο κανόνων που πρέπει κανείς να τηρεί προκειμένου να αποκτήσει και να διατηρήσει την ιδιότητα του μέλους. Μεταξύ αυτών, επιβάλλονται περιορισμοί για ορισμένα φάρμακα και ρούχα, όπως σορτς και σαγιονάρες. Οι Proud Boys όταν στρατολογούν τα μέλη τους τους βάζουν να δηλώσουν «περήφανοι δυτικοί σοβινιστές, που αρνούνται να απολογηθούν για τον σύγχρονο κόσμο».

«Είναι μία από τις πολλές οργανώσεις που αναπτύχθηκαν την εποχή του Τραμπ και είναι επηρεασμένες από την κουλτούρα του διαδικτύου» εξηγεί η δημοσιογράφος του CNN Ελ Ριβς.

«Οπλισμένοι και πάντα έτοιμοι για καυγά», οι Proud Boys «προβάλλουν σκόπιμα την αυταρχική εικόνα τους», προσθέτει.

Η Ριβς μίλησε με αρκετά μέλη των Proud Boys, κυρίως κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Πόρτλαντ, στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης. Μάλιστα μετά το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν, η δημοσιογράφος μίλησε με τον Τάριο για τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.

«Είπε ότι το τηλέφωνό του δε σταματήσε να χτυπάει», λέει η Ριβς. «Μου είπε ότι χάρηκε για την αναφορά του Τραμπ και ότι ήταν περήφανος για την ομάδα του που έλαβε αυτό το μήνυμα από τον Πρόεδρο, αλλά ότι δεν το θεώρησε ως έγκριση» αλλά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Proud Boys να κάνουν πίσω και να αφήσουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

Με πληροφορίες από wbur.org