Ο λατινικός όρος homo ludens, άνθρωπος παίζων δηλαδή, εκφράζει την καίρια συμβολή του του παιχνιδιού στην διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού. Το παιχνίδι είναι τόσο σοβαρό που μπορεί να ενώσει κουλτούρες, να «γεννήσει» θεωρίες με πολύ σοβαρή εφαρμογή, όπως η Θεωρία Παιγνίων και να ξεκλειδώσει ψυχές.

Αυτή τη διάσταση αξιοποίησε ο consciousness coach Νίκος Γκρίζης (Nikos Grey) για να δομήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεδριών που στοχεύει να οδηγήσει τον «παίκτη», τον ωφελούμενο δηλαδή, στην κατάκτηση του στόχου, του ονείρου όπως αποκαλείται.

Το Παιχνίδι Dauntless Esprit είναι έμπνευση του ίδιου του Νίκου Γκρίζη (Nikos Grey) και αναβαθμίζεται, όσο και ο ίδιος ο coach εξελίσσεται.

Για τη διαφορά του Mindfulness Coaching σε σχέση με την ψυχοθεραπεία, ο κ. Γκρίζης εξηγεί μιλώντας στο Reader.gr: «Εγώ δουλεύω από εδώ και εμπρός και η ψυχοθεραπεία από τώρα και πριν. Η ψυχοθεραπεία είναι ο μέσα κόσμος, εμείς ο έξω. Αν το αιτούμενο του παίκτη αγγίξει βαθύ και άλυτο συναίσθημα, τότε θα του είναι πιο χρήσιμη η συμβολή του ψυχοθεραπευτή».

«Είμαι ο σωλήνας που περνάει το νερό» διευκρινίζει και προσθέτει: «Ούτε η επιλογή της κατεύθυνσης του σωλήνα, ούτε το νερό …  Απλά το όριο που κρατά την αξία στη ροή της».

Η μέθοδος προς τη συνειδητότητα διαρθρώνεται σε τρεις «πίστες» παιχνιδιού.

  • Η Πρώτη πίστα ονομάζεται Δοκιμή, με μέτριο βαθμό δυσκολίας: Ο Mindfulness Coach και ο Παίκτης, δοκιμάζουν την μεταξύ τους σχέση συνεργασίας.
  • Η Δεύτερη πίστα ονομάζεται Ελευθερία, με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας: Ο Mindfulness Coach και ο Παίκτης, ελευθερώνουν το δρόμο του Παιχνιδιού από εμπόδια.
  • Η Τρίτη πίστα ονομάζεται Όνειρο, με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας: Ο Mindfulness Coach και ο Παίκτης, πραγματοποιούν και επαληθεύουν την επιθυμία του Παίκτη.

Το παιχνίδι δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας: Μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα, μια δεκαετία ή όσο χρειαστεί μέχρι να φτάσει στο σημείο της διαδρομής που θέλει ο παίκτης.

Το δύσκολο σημείο  είναι ο δράκος, που συμβολίζει την τελευταία δυσκολία πριν την επίτευξη του στόχου.

«Η ενσυνειδητότητα έχει τη διάσταση που θα της δώσεις, θα δεις την αλήθεια και θα αποφασίσεις τι θα την κάνεις. Εγώ ανάβω όλους τους προβολείς» εξηγεί στο Reader.gr.

Ο κ. Γκρίζης αναλαμβάνει και coaching σε εργασιακούς χώρους, σε γκρουπ έως επτά ατόμων.

«Εκεί συνήθως το δύσκολο είναι η έλλειψη επικοινωνίας»  υπογραμμίζει και προσθέτει «αν ξεκλειδωθεί αυτό, αλλάζει τελείως διάσταση η κατάσταση».

Οι όροι και οι συνθήκες του παιχνιδιού περιέχονται στην προσωπική ιστοσελίδα του κ. Γκρίζη.