Ήταν μια βραδιά που δεν θα ξεχάσει κανείς. Ειδικά εκείνοι που την έζησαν από κοντά. Μια βραδιά γεμάτη τρόμο και θάνατο. Στις 13 Νοεμβρίου του 2015 το Παρίσι δέχτηκε επίθεση. Ο τραγικός απολογισμός 130 νεκροί και 494 τραυματίες. Οι επιτιθέμενοι, οπλισμένοι με όπλα και εκρηκτικά, στόχευαν έξι τοποθεσίες σε όλη την πόλη. Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Χρονοδιάγραμμα και θέση των επιθέσεων του Νοεμβρίου 13-14:

Stade de France
- Περίπου 9:20 μ.μ. - Μια έκρηξη σημειώνεται έξω από το στάδιο Stade de France, ένα αθλητικό στάδιο στο Saint-Denis, ένα προάστιο βόρεια του Παρισιού. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο γήπεδο βλέποντας τη Γαλλία να αντιμετωπίζει τη Γερμανία σε αγώνα ποδοσφαίρου. Απομακρύνεται με ασφάλεια. Καθώς οι επιθέσεις συνεχίζουν να εκτυλίσσονται τις επόμενες τρεις ώρες, ο Ολάντα δηλώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλείνοντας τα σύνορα της χώρας.

9:30 μ.μ. - Υπάρχει μια δεύτερη έκρηξη έξω από το στάδιο. Και οι δύο εκρήξεις συμβαίνουν στον ίδιο δρόμο, τη λεωφόρο Jules Rimet.
- 9:53 μ.μ. - Περίπου 400 μέτρα από το Stade de France, μια τρίτη έκρηξη πραγματοποιείται στη Rue de la Cokerie.

Σκοτώθηκαν συνολικά τέσσερα άτομα: τρεις βομβιστές αυτοκτονίας και ένας άνδρας που περπατούσε.

La Petit Cambodge και Le Carillon

9:25 μ.μ. - Άντρες, οπλισμένοι με τουφέκια, σκοτώνουν 15 άτομα στη διασταύρωση της οδού Alibert και της Rue Bichat, στην 10η συνοικία του Παρισιού. Πολλά από τα θύματα συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο Le Petit Cambodge και στο μπαρ Le Carillon.

Café Bonne Biere

- 9:32 μ.μ. - Στη γωνία της Rue de la Fontaine au Roi και της Rue du Faubourg du Temple στην 11η συνοικία του Παρισιού, πέντε άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς έξω από το Café Bonne Biere.

La Belle Equipe

- 9:36 μ.μ. - Οι επιτιθέμενοι φτάνουν στο εστιατόριο La Belle Equipe στη διεύθυνση 92 Rue de Charonne. Πυροβολούν άτομα που κάθονται έξω από το εστιατόριο. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται.

Comptoir Voltaire

- 9:40 μ.μ. - Ένας βομβιστής αυτοκτονίας χτυπάει μέσα στο εστιατόριο Comptoir Voltaire στο 253 Boulevard Voltaire στην 11η συνοικία.
- Ένα άτομο μέσα στο εστιατόριο τραυματίζεται σοβαρά και αρκετοί άλλοι τραυματίζονται ελαφρώς.

Bataclan
- 9:40 μ.μ. - Τρεις επιτιθέμενοι οπλισμένοι με όπλα φτάνουν στην αίθουσα συναυλιών Bataclan. Οι ένοπλοι εισέρχονται στη μικρή αίθουσα συναυλιών και ανοίγουν πυρ, καθώς η συναυλία της μπάντας Eagles of Death Metal βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Ενενήντα άνθρωποι σκοτώνονται.
- 12:20 π.μ. - Η γαλλική αστυνομία κατακλύζει το Bataclan. Τρεις τρομοκράτες σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της αστυνομικής αντιπαράθεσης.

Μετά τις επιθέσεις:

14 Νοεμβρίου 2015 - Σε μια δήλωση, το ISIS αναλαμβάνει ευθύνη.

15-16 Νοεμβρίου 2015 - Τα γαλλικά μαχητικά αεριωθούμενα βομβαρδίζουν μια σειρά από τοποθεσίες του ISIS στη Ράκα της Συρίας. Η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων ISIS από το Σεπτέμβριο ως μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά αναλυτές αναφέρουν ότι η χρονική στιγμή των νέων αεροπορικών επιθέσεων δεν αποτελεί σύμπτωση.

16 Νοεμβρίου 2015 - Σε ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ο Ολάντ προτρέπει τους βουλευτές να εγκρίνουν τριμηνιαία επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του έθνους, με νέους νόμους που θα επιτρέψουν στις αρχές να άρουν την ιθαγένεια από τους Γάλλούς τρομοκράτες και τις διατάξεις καθιστώντας ευκολότερη την απέλαση υπόπτων τρομοκρατών.

18 Νοεμβρίου 2015 - Οι γαλλικές αρχές επιτέθηκαν σε ένα κτίριο διαμερισμάτων στο βόρειο προάστιο του Παρισιού του Saint-Denis. Το διαμέρισμα είναι ένα υποτιθέμενο κρησφύγετο του ύποπτου αρχηγού των επιθέσεων. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, μια συσκευή αυτοκτονίας πυροδοτείται και πυροβολισμοί ανταλλάσσονται για περίπου μία ώρα. Ένας όροφος του κτιρίου καταρρέει και υπάρχουν τρία θύματα.

19 Νοεμβρίου 2015 - Επιβεβαιώνεται ότι το σώμα του Abdelhamid Abaaoud, ο αρχηγός των επιθέσεων του Παρισιού, βρέθηκε στα ερείπια του διαμερίσματος που εισέβαλαν οι αρχές στις 18 Νοεμβρίου. Μια γυναίκα συγγενής του Abaaoud, η Hasna Ait Boulahcen σκοτώθηκε επίσης στην επιδρομή. Το τρίτο άτομο που σκοτώθηκε, το οποίο πιστεύεται ότι πυροδότησε τη συσκευή αυτοκτονίας, δεν έχει εντοπιστεί.

20 Νοεμβρίου 2015 - Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε 130. Επιπλέον, λέει ότι τις τελευταίες επτά ημέρες, πραγματοποιήθηκαν 793 έρευνες σε ολόκληρη τη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτών των αναζητήσεων, κατασχέθηκαν 174 όπλα και συνελήφθησαν 107 άτομα.

23 Νοεμβρίου 2015 - Στο Βέλγιο οι αρχές ανακρίνουν έναν ύποπτο που συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομών τις τελευταίες 24 ώρες, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής ομάδας σε σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού.

23 Νοεμβρίου 2015 - Η Γαλλία ξεκινάει τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές της εναντίον του ISIS. Με την προσθήκη αεροσκαφών η Γαλλία διαθέτει τώρα 38 αεροσκάφη που πραγματοποιούν βομβιστικές επιδρομές εναντίον του ISIS.

17 Δεκεμβρίου 2015 – Γίνεται γνωστό ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του Telegram και του WhatsApp, για να σχεδιάσουν τις επιθέσεις.

18 Μαρτίου 2016 - Ο ύποπτος Salah Abdeslam τραυματίστηκε και συνελήφθη μετά από μια μάχη με όπλα με τις αρχές στο Βέλγιο. Τέσσερις άλλοι συλληφθούν επίσης στην αντιτρομοκρατική επιδρομή.

8 Απριλίου 2016 - Ο ύποπτος Μωάμεθ Αμπρίνι συνελήφθη στο Βέλγιο μαζί με δύο άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αστυνομικού μπλόκου στην περιοχή Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες.

8 Νοεμβρίου 2016 - Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν εντοπίσει τον ύποπτο συντονιστή των επιθέσεων ως Oussama Atar. Πιστεύεται ότι έχει κατευθύνει τις επιθέσεις του Παρισιού και τις επιθέσεις στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Βελγίου σκότωσαν 32 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 300.