Πέρασαν πλέον 105 χρόνια, ένας αιώνας και κάτι, από τότε που στο Διακοφτό γεννήθηκε ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς στην ιστορία. Ο μοναδικός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο «μπαμπάς» που όλοι θέλαμε να αγκαλιάσουμε έπαιξε συνολικά σε 136 ταινίες και είναι απίστευτο το πως κατάφερε σε κάθε μία από αυτές να «κλέψει» την παράσταση.

Ο αγαπημένος «πατέρας», ο κυρ-Γιώργος, ο πολιτικός, ο αστυνομικός, ο στριμμένος, ο τσιφούτης, το θύμα... Όποιον ρόλο κι αν αναλάμβανε τον έκανε «δικό» του. Άφηνε το στίγμα του διδάσκοντας παράλληλα ήθος και απλότητα.

Δεν υπήρξε ποτέ ... ζεν πρεμιέ. Δεν προσπάθησε να «πουλήσει» το παρουσιαστικό του. Μοναδικό του «όπλο» το αστείρευτο ταλέντο του, που έφτανε και περίσσευε για να τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σε όλο τον κόσμο.

Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του στον ελληνικό κινηματογράφο, για να θυμηθούμε ξανά πόσο σπουδαίος υπήρξε.

Η βίλα των οργίων - Ντίνος Δημόπουλος – 1964

«Τι το κάναμε εδώ; Αμέρικαν μπαρ;» Μία από τις πιο κλασσικές στιγμές του Διονύση Παπαγιαννόπουλου ο οποίος υποδύονταν τον διοικητή ενός αστυνομικού τμήματος. 

Δεσποινίς Διευθυντής – Ντίνος Δημόπουλος –  1964

Ταλαίπωρος πατέρας της Τζένης Καρέζη προσπαθεί να «χωθεί» στην ερωτική ζωή της κόρης του. Αξέχαστη ατάκα: «Ενοχλώ; Δεν ενοχλώ»

Τζένη – Τζένη – Ντίνος Δημόπουλος –  1966

Ο απόλυτος κομματάρχης… Άλλωστε ο Κοσμάς ο Σκούταρης κράταγε το νησί στο... χέρι «Πιο δυνατά, με ψυχή! Γκόρτσος!!!»

Κάτι κουρασμένα παλικάρια – Ντίνος Δημόπουλος –  1967

Καρδιακός φίλος του Λάμπρου Κωνσταντάρα, λέει το αμίμητο: «Τη χούφτωσες; Χούφτωσ’ την, χούφτωσ’ την!»

Φωνάζει ο κλέφτης – Γιάννης Δαλιανίδης – 1965

Ο εντιμότατος στρατηγός Σόλων Καραλέων εξαπατάται συστηματικά από τη γυναίκα του Λία (Ρένα Βλαχοπούλου) και τον κουνιάδο του (Ανδρέας Ντούζος), μέχρι που ο Τιμολέων (Ντίνος Ηλιόπουλος) αποκαλύπτει τα πάντα.«Βρε τι είναι αυτό που πάθαμε... απόψεεεεε»

Ο Αχόρταγος – Ντίμης Δαδήρας – 1967

«Δεν θα φάω σήμερα, δεν πεινάω» λέει προτού παραγγείλει ό,τι υπάρχει και δεν... υπάρχει