Πέρασαν ακριβώς 53 χρόνια σαν σήμερα, όταν η Βρετανίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κουάντ έφερε την επανάσταση στον χώρο της μόδας παρουσιάζοντας την πρώτη της ολοκληρωμένη κολεξιόν με μίνι φούστες προκαλώντας στην κυριολεξία πάταγο.

Στόχος στης Κουάντ ήταν να φτιάξει ένα ρούχο που «θα επιτρέπει στην γυναίκα να τρέξει για να προλάβει το λεωφορείο» όπως είχε πει χαρακτηριστικά, αν και σημείωσε πως οι πελάτισσες της ήταν εκείνες που ουσιαστικά ανακάλυψαν το μίνι «Έρχονταν στο μαγαζί για να προβάρουν μια φούστα και μου έλεγαν να την κάνω όλο και πιο κοντή».

Αρχικά σχεδιαστές όπως ο Κριστιάν Ντιορ και η Κοκό Σανέλ είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νέο τρέντ (η Σανέλ μάλιστα χαρακτήρισε τα μίνι «απαίσια»), όμως τελικά όλοι το αποδέχτηκαν.

Από τις 10 Ιουλίου του 1964, όταν και η Κουάντ παρουσίασε στον κόσμο τη νέα τάση της μόδας, μέχρι σήμερα η μίνι φούστα έχει κυριολεκτικά γράψει ιστορία. Γυναίκες ηθοποιοί, τραγουδίστριες, μοντέλα, πολιτικοί, όλοι αργά ή γρήγορα υπέκυψαν στην... γοητεία του μίνι.