Ήταν Πρωταπριλιά του 1957 όταν το έγκυρο BBC παρουσίασε ένα ρεπορτάζ το οποίο προκάλεσε... πάταγο στην Μεγάλη Βρετανία. Το ρεπορτάζ έδειχνε μια οικογένεια στο Ticino στη νότια Ελβετία, που έκανε συγκομιδή σπαγγέτι μετά από έναν ήπιο χειμώνα και «εικονική εξαφάνιση των σπαγγέτιδων».

Πλάνα ενός παραδοσιακού «Φεστιβάλ συγκομιδής» προβλήθηκαν μαζί με μια συζήτηση για την αναπαραγωγή που είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί ένα φυτό και να παράγει το τέλειο μήκος. Κάποιες σκηνές γυρίστηκαν στο εργοστάσιο (τώρα κλειστό) Pasta Foods στο London Road, στο St Albans, στο Hertfordshire και σε ένα ξενοδοχείο στην Castagnola της Ελβετίας.

Ο εικονολήπτης του Panorama, Charles de Jaeger, ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε την ιστορία αφού θυμήθηκε πως οι δάσκαλοι στο σχολείο του στην Αυστρία μάλωναν τους συμμαθητές του λέγοντας πως ήταν τόσο ανόητοι που, αν τους έλεγαν ότι τα μακαρόνια μεγάλωναν στα δέντρα, θα το πίστευαν.

Ο ρεπόρτερ του Panorama Michael Peacock είπε στο BBC το 2014 πως έδωσε στον de Jaeger προϋπολογισμό 100 λιρών και τον έστειλε να κάνει το «θέμα».  Το ρεπορτάζ έγινε πιο πιστευτό με τη φωνή του σεβαστού ραδιοτηλεοπτικού παραγωγού Richard Dimbleby. Ο Peacock είπε ότι ο Dimbleby ήξερε ότι χρησιμοποιούσαν την αξιοπιστία του για να κάνουν μια φάρσα και ότι ο Dimbleby αγάπησε την ιδέα και το πήγε με ευχαρίστηση.

Την εποχή εκείνη, 7 εκατομμύρια από τα 15,8 εκατομμύρια σπίτια (περίπου 44%) στη Βρετανία είχαν τηλεοπτικούς δέκτες. Τα ζυμαρικά δεν ήταν καθημερινό φαγητό στη Μεγάλη Βρετανία το 1950 και ήταν γνωστό κυρίως από κονσέρβες σπαγγέτι σε σάλτσα ντομάτας και θεωρούταν από πολλούς ως μια εξωτική λιχουδιά.

Εκτιμάται πως οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν το πρόγραμμα την 1η Απριλίου του 1957 και εκατοντάδες τηλεφώνησαν την επόμενη ημέρα για να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της ιστορίας ή να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια σπαγγέτι και πώς θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα δικά τους δέντρα- σπαγγέτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το BBC τους απαντούσε να «τοποθετήσουν ένα κλαδάκι από σπαγγέτι σε μια σάλτσα ντομάτας και να ελπίζουν για το καλύτερο».