Η Sheikha Latifa - ένα από τα 30 παιδιά του Σεϊχη του Ντουμπάι, Mohammed bin Rashid al-Maktoum - προσπάθησε να δραπετεύσει στις ΗΠΑ μέσω της Ινδίας τον περασμένο Μάρτιο, ενημερώνοντας τους φίλους της ότι σύντομα θα ήταν ελεύθερη. 

Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, σιωπούσε και τον Δεκέμβριο η οικογένειά της έδωσε φωτογραφίες της πλάτης της στο σπίτι, που σήκωναν ερωτήματα για την κατάστασή της.

Η περίπτωσή της έχει γίνει από τότε ένα μαύρο στίγμα για την παγκοσμιοποιημένη εικόνα του Ντουμπάι.

Σε ένα μυστικό βίντεο που κατέγραψε πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή της από το Ντουμπάι, η Sheikha Latifa περιέγραψε μια ζωή που πέρασε σε ένα επιχρυσωμένο κλουβί. 

Είπε ότι είχε αρχικά προσπαθήσει να ξεφύγει από το βασίλειο πριν από πολλά χρόνια, αλλά βρέθηκε και κρατήθηκε σε απομόνωση για περισσότερα από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας συχνά δέχθηκε χτυπήματα και στερήθηκε ιατρική περίθαλψη. 

Όταν απελευθερώθηκε στις 19, δεν ήταν ακόμα ελεύθερη να μελετήσει την ιατρική, όπως ήθελε, ή να ταξιδέψει. 

Η 32χρονη δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τότε που αρπάχθηκε από ένοπλους άντρες περίπου 30 μίλια από τις ακτές της Ινδίας στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με μάρτυρες.

Ο λεπτομερής προγραμματισμός για την καταδικασμένη απόπειρά της για διαφυγή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC, «Escape From Dubai», μέσω συνεντεύξεων με άτομα που λένε ότι προσπάθησαν να την βοηθήσουν να αποκτήσει μια νέα ζωή.

Η Latifa είναι η δεύτερη από τις κόρες του Σεΐχη που προσπάθησε να φύγει από μια πολυτελή ζωή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε αφού υπήρχαν αναφορές πως συνελήφθη. Η μεγαλύτερη αδερφή της, Shamsa, πιάστηκε στο Cambridge, αφού έφυγε από το κτήμα Surrey της οικογένειας το 2000, σε μια εμφανή απαγωγή που δεν διερευνήθηκε πλήρως από τη βρετανική αστυνομία.


Οι δύο αδελφές προσπάθησαν να δραπετεύσουν

Όπως και οι μαρτυρίες των γυναικών που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη Σαουδική Αραβία, η περίπτωση της Sheikha Latifa έχει αμαυρώσει τη λαμπερή εικόνα του Ντουμπάι - πίσω από την οποία είναι ένα καταπιεστικό κράτος - και υπενθύμισε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις γυναίκες εκεί, ανεξάρτητα από το καθεστώς ή την ιθαγένεια.