Η εξέλιξη των διαστημικών στολών τα τελευταία 57 χρόνια

Η εξέλιξη των διαστημικών στολών τα τελευταία 57 χρόνια

Το άγνωστο πάντα γοητεύει τους ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνδέεται με το διάστημα αλλά και τις στολές των αστροναυτών που εντυπωσιάζουν. Μπορεί όλοι να θέλουν να το επισκεφτούν, αλλά λίγοι τα έχουν καταφέρει. 

Τα τελευταία 57 χρόνια, η NASA σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και δημιουργούν στολές για να προστατευτούν οι άνθρωποι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο όνομα της εξερεύνησης.

Από τις ασημένιες στολές της δεκαετίας του '50 μέχρι τις πολύ πιο βελτιωμένες του 2000, ιδού η εξέλιξη των στολών των αστροναυτών.

Στολή «Ερμής» (1961-1963)

Στολή «Ερμής» (1961-1963)

Η συγκεκριμένη στολή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού σηματοδοτεί την αρχή των αμερικανικών αποστολών στο διάστημα. Ο πρώτος αστροναύτης προστατευόταν από τη στολή «Ερμής».

Πως δημιουργήθηκε; Ουσιαστικά η NASA τροποποίησε τα κοστούμια των πιλότων της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να προστατεύσει τους αστροναύτες από την ξαφνική απώλεια πίεσης.

Η στολή «Ερμής» είχε ένα στρώμα νάιλον, καλυμμένο με νεοπρένιο στο εσωτερικό και αλουμινένιο νάιλον στο εξωτερικό, προκειμένου να είναι σταθερή η θερμοκρασία στο σώμα του αστροναύτη. Την στολή αυτή φόρεσαν έξι αστροναύτες.

Για να προστατεύσει τους πρώτους αστροναύτες από την ξαφνική απώλεια πίεσης, η NASA τροποποίησε τα κοστούμια πιέσεως αεροσκάφους μεγάλου μήκους από το αμερικανικό ναυτικό. Κάθε κοστούμι χώρου είχε ένα στρώμα νάιλον επικαλυμμένο με νεοπρένιο στο εσωτερικό και αλουμινένιο νάιλον στο εξωτερικό (για να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία της στολής όσο το δυνατόν πιο σταθερή).

Στολή «Δίδυμοι» (1965-1966)

Στολή «Δίδυμοι» (1965-1966)

Η στολή ήταν μέρος του δεύτερου διαστημικού προγράμματος, για το οποίο η NASA είχε μεγάλες φιλοδοξίες. Η κάψουλα «Δίδυμοι» μετέφερε δύο πληρώματα αστροναυτών, με το ένα τότε να διαμένει στο διάστημα για δύο εβδομάδες.

Η εταιρεία David Clark σχεδίασε τη στολή με σκοπό να αντέχει τις αλλαγές στην πίεση και πήγε ένα βήμα παρακάτω αφού ήταν πολύ πιο άνετη για τους αστροναύτες από τη στολή «Ερμής». Πως; Η στολή «Δίδυμοι» είχε εσωτερικό κλιματισμό προκειμένου να κρατά τους αστροναύτες δροσερούς. Η στολή ζύγισε από 7 μέχρι 15 κιλά.

Στολή Διαστημικής Βόλτας «Δίδυμοι» (1965-1966)

Στολή Διαστημικής Βόλτας «Δίδυμοι» (1965-1966)

Ένας τύπος της στολής «Δίδυμοι» ο G4C, σχεδιάστηκε από τη NASA προκειμένου οι αστροναύτες να είναι ασφαλείς όταν θα ανοίγουν τις καταπακτές των σκαφών για να εκτελέσουν εργασίες.

Η στολή ήταν συνδεδεμένη με το διαστημόπλοιο μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα ο οποίος παρείχε οξυγόνο στους αστροναύτες. Σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα, οι αστροναύτες που φορούσαν τη στολή είχαν απόθεμα οξυγόνου για 30 λεπτά. Η βαρύτερη παραλλαγή της στολής ζύγισε περίπου 34 κιλά.

Στολή Διαστημικής Βόλτας «Απόλλων» (1967-1975)

Στολή Διαστημικής Βόλτας «Απόλλων» (1967-1975)

Πρόκειται για τη στολή που σημάδεψε την παρουσία των ανθρώπων στο διάστημα, καθώς οι αστροναύτες της ομώνυμης αποστολής τη φορούσαν κάνοντας την πρώτη τους βόλτα στο φεγγάρι.

H NASA είχε κρίνει ότι οι αστροναύτες για να αντέξουν χρειάζονταν πολλά παραπάνω από τις δύο προηγούμενες στολές.

Η στολή «Απόλλων» εξωτερικά είχε επένδυση από «regolith» με σκοπό να προστατευτούν από τις θερμοκρασίες και την ηλιακή ακτινοβολία. Με τη στολή οι αστροναύτες είχαν την ικανότητα να βρίσκονται ώρες μακριά από το σκάφος τους.

Η στολή «Απόλλων» είχε δώδεκα στρώματα υφάσματος και μπότες και στη Γη ζύγισε πάνω από 180 κιλά ενώ στο φεγγάρι μόλις το ένα έκτο!

Στολή Διαστημικού Λεωφορείου (1981)

Στολή Διαστημικού Λεωφορείου (1981)

Η στολή δημιουργήθηκε για την αποστολή STS-1, η οποία ήταν η πρώτη τροχιακή διαστημική πτήση του σκάφους της NASA.

Το Κολούμπια μετέφερε πλήρωμα δύο αστροναυτών στο διάστημα και περιστράφηκε γύρω από τη Γη 37 φορές πριν επανέλθει στην ατμόσφαιρα. Οι αστροναύτες βγήκαν από το σκάφος και φορούσαν τη Στολή Διαστημικού Λεωφορείου που τους έδινε τη δυνατότητα να εκτοξευτούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μονάδα Εξωγενούς Κινητικότητας (1983-σήμερα)

Μονάδα Εξωγενούς Κινητικότητας (1983-σήμερα)

Οι αστροναύτες που φορούσαν τη Στολή Διαστημικού Λεωφορείου πραγματοποιούσαν συχνά εργασίες στο διάστημα για τη συντήρηση δορυφόρων και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Έπρεπε να αντέξουν τις συνθήκες και έτσι η NASA δημιούργησε την Μονάδα Εξωγενούς Κινητικότητας.

Η στολή έχει 14 στρώσεις καθώς πρέπει να αντέξει το σκληρό κενό χώρου και οι αστροναύτες να είναι ζωντανοί για πάνω από οχτώ ώρες τη στιγμή που βρίσκονται μακριά από το διαστημικό σκάφος. Πάνω στη στολή είναι ενσωματωμένα εργαλεία και προμήθειες με αποτέλεσμα το βάρος της στη Γη να φθάνει τα 145 κιλά.

Η συγκεκριμένη στολή χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και επιτρέπει στους αστροναύτες να μετακινούνται ελεύθερα ενώ εκτελούν συνεργασίες.

Στολή «Κολοκύθα» (1988-2011)

Στολή «Κολοκύθα» (1988-2011)

Την αποκαλούν «Κολοκύθα» λόγω του πορτοκαλί χρώματος. H στολή είναι εξοπλισμένη με γάντια, δαχτυλίδια ασφάλισης, βελτιωμένο αερισμό και επιπλέον στρώματα μόνωσης.

Στολή «Sokol» Εισόδου (την χρησιμοποιούν οι αστροναύτες φέτος)

Στολή «Sokol» Εισόδου (την χρησιμοποιούν οι αστροναύτες φέτος)

Πρόκειται για κοστούμι ρωσικής κατασκευής που ονομάζεται «Sokol» ή «Falcon». Η στολή μοιάζει πολύ με εκείνη που φορούσαν οι αστροναύτες της αποστολής «Soyuz». Η NASA πλήρωσε αδρά τις ρωσικές αρχές προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη «Sokol».

Στολή για το SpaceX και το πλήρωμα του Dragon (Από το 2018)

Στολή για το SpaceX και το πλήρωμα του Dragon (Από το 2018)

Η NASA πλήρωσε πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ταξίδι από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ελπίζει ότι το κόστος της θα μειωθεί αν μπουν και άλλες εταιρείες στο διάστημα όπως για παράδειγμα η Space X του Έλον Μάσκ.

Η καινούρια στολή που δημιουργήθηκε για τους... τουρίστες του διαστήματος, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες του πληρώματος «Dragon» της NASA που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στολή Boeing CST-100 (Από το 2018)

Στολή Boeing CST-100 (Από το 2018)

Η Boeing είναι η δεύτερη εταιρεία που πληρώνει η NASA για την δημιουργία στολών για «τουρίστες» του διαστήματος. Η στολή δημιουργήθηκε για το διαστημόπλοιο Starliner και σκοπός είναι να αντέχει τις αλλαγές στην πίεση. Η Boeing στοχεύει να παραδώσει τη στολή τον Οκτώβριο του 2018 και να χρησιμοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Στολή για Πλανητική Επιφάνεια (2030)

Στολή για Πλανητική Επιφάνεια (2030)

Η NASA ελπίζει να στείλει αστροναύτες στον Άρη το 2030. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η δημιουργία πιο εξελιγμένων στολών που θα αντέχουν τις συνθήκες στον Άρη, έξω από το διαστημόπλοιο.

Η στολή Z-2 θα είναι πολύ πιο ελαφριά από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Σελήνη προκειμένου οι αστροναύτες να έχουν τη δυνατότητα ελιγμών για να συλλέξουν δείγματα από τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Στολή Spider Flyer (άγνωστη ημερομηνία)

Στολή Spider Flyer (άγνωστη ημερομηνία)

Στόχος είναι οι άνθρωποι να επισκέπτονται και δορυφόρους, όχι μόνο πλανήτες. Πλέον, γίνεται έρευνα προκειμένου οι άνθρωποι να πάνε στον «Φόβο» τον δορυφόρο του Άρη. Για να επισκεφτούν οι άνθρωποι τον «Φόβο» έχει προταθεί η στολή «Spider Flyer» η οποία θα δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης στους αστροναύτες στον παγωμένο δορυφόρο.

Οι πάγοι του Φόβου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τα διαστημόπλοια και ο Lockheed Martin υπερασπίζεται το σχέδιο επίσκεψης του. Ο Martin πρότεινε τη δημιουργία της «Spider Flyer»: πρόκειται στολή η οποία έχει οχτώ «πόδια» και διαθέτει ρουκέτες για να μπορεί ο αστροναύτης να μετακινείται στον δορυφόρο.

Η NASA δεν έχει συμπεριλάβει τη δημιουργία της στολής στα σχέδια της. Αλλά ο σχεδιασμός της αποτελεί ένα παράδειγμα για το πως μπορούν να εξελιχθεί ο εξοπλισμός στο μέλλον προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αστροναυτών για να εξερευνήσουν κάθε πτυχή του διαστήματος.