Ο Μάνφρεντ Βέμπερ θέλει να γίνει ο άνθρωπος των Βρυξελλών.

Πρόκειται για τον Γερμανό ηγέτη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιθανότατα δεν έχουν ακούσει ποτέ γι' αυτόν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους Έλληνες. Κάτι η σφοδρή κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι η συχνά προκλητική αναφορά του στους Έλληνες τον έχουν φέρει πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα των εγχώριων ΜΜΕ.

Και μπορεί μέσα στην εβδομάδα το όνομα του να «έπαιξε» λόγω της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, -ο οποίος εξέφρασε την στήριξη του στην προσπάθειά του Γερμανού να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, αλλά ακόμα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική στις απόψεις του Βέμπερ.

Ο ίδιος ο Βέμπερ περιγράφει τον εαυτό ως έναν άνθρωπο που θα «οικοδομήσει γέφυρες» και κάλεσε τους συντηρητικούς να «ακούσουν» του ηγέτες του «λαϊκισμού», όμως τον Ματέο Σαλβίνι. Μια δήλωση που για μία ακόμη φορά έγινε αφορμή να του ασκηθεί έντονη κριτική.

Θύελλα αντιδράσεων κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε προκαλέσει τον περασμένο Ιανουάριο η αναφορά του σε «τελική λύση» σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση.

Η διατύπωσή του (στα γερμανικά «finale Lösung») ήταν η ίδια που είχε χρησιμοποιήσει και ο Χίτλερ για τους Εβραίους («Endlösung») με αποτέλεσμα ο Βέμπερ να δεχθεί δριμεία κριτική.

«Η κεντρική προσπάθεια της Ευρώπης για το 2018 θα είναι η αναζήτηση μιας «τελικής λύσης» στην προσφυγική κρίση», είχε πει ο Βέμπερ στο πλαίσιο της ημερίδας του κόμματός του, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στην Άνω Βαυαρία, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του Βίκτορ Όρμπαν.

Η κατακραυγή τον ανάγκασε αργότερα να ξεκαθαρίσει τη θέση του, μέσω Twitter. «Με κάθε σαφήνεια: η σκόπιμη παρερμηνεία της δήλωσής μου εδώ είναι απόλυτη ανοησία (...) Αντιθέτως, (η δήλωση) αφορά μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση το 2018, σχεδιασμένη ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του.

Ας δούμε όμως τις δηλώσεις του για την Ελλάδα και την κρίση της χώρας, που συχνά τον έβαλαν στο... μάτι του κυκλώνα.

Και μπορεί η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι τώρα εξαιρετική, όμως τον Δεκέμβριο του 2015 ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε κρύψει την ενόχληση του, όταν ο Βέμπερ είχε προτείνει η Ελλάδα να βγει από την συνθήκη Σένγκεν.

«Η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη είναι απαράδεκτες, δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σχέση του Βέμπερ όμως με την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο... εκρηκτική. Το 2015 ο Βέμπερ είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ευρωκοινοβούλιο με αποτέλεσμα μάλιστα να αποδοκιμαστεί από μερίδα ευρωβουλευτών.

Τον Μάιο του 2017 είπε πως «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό».

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το ζήτημα της Ελλάδας με την κ. Λαγκάρντ, αλλά σαν πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν μπόρεσα να μην της επισημάνω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό, αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα εκεί, δεν γενικό», είχε πει.

Έναν μήνα αργότερα μάλιστα, τον Ιούνιο του 2017 βρέθηκε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα αφού υποστήριξε πως: «η Γερμανία θα δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά όχι σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά σε μια άλλη».

Ακόμα και τον Αύγουστο όταν η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια ο Μάνφρεντ Βέμπερ επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

Είναι καλό ότι η #Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσής της. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λόγω της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν συνέβη πολύ νωρίτερα και πολύ φθηνότερα για τον ελληνικό λαό.