Σκοτεινές και μερικές φορές βίαιες ιστορίες βρίσκονται πίσω από μερικά από τα πιο διάσημα brands στον κόσμο. Ιστορίες άγνωστες στο ευρύ κοινό που συνδέουν διάσημους οίκους μόδας με τους Ναζί και μεγάλες φαρμακευτικές ιστορίες με ναρκωτικά.

Ποιος γνωρίζει, για παράδειγμα, πως η διάσημη μάρκα ένδυσης Hugo Boss, ήταν ένας ένθερμος υποστηρικτής του ναζιστικού κόμματος κι έφτιαχνε στολές για τα στρατεύματα και τη Γκεστάπο, χρησιμοποιώντας 1.241 εργάτες - σκλάβους που περιλάμβαναν Γάλλους αιχμαλώτους πολέμου;

Ή ότι ο Χένρι Φορντ, ιδρυτής της Ford Motor Company, που παρήγαγε για πρώτη φορά το μοντέλο T αυτοκινήτου το 1908, ήταν ένας ριψοκίνδυνος αντισημιτικός και πεπεισμένος ότι μια διεθνή εβραϊκή συνωμοσία θα διέλυσε την Αμερική;

Ότι οι γίγαντες των γερμανικών υποδημάτων Adidas και Puma δεν έκαναν μόνο αθλητικά παπούτσια, αλλά πως τα δύο αδέλφια ιδρυτές της έγιναν μέλη του ναζιστικού κόμματος, κάνοντας μπότες για στρατιώτες καθώς και... μπαζούκας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη γραμμή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλα αυτά τα κρυμμένα μυστικά διάσημων εταιρειών τα συγκέντρωσε και τα αποκάλυψε σε ένα βιβλίο ο συγγραφέας Ματ ΜακΝαμπ, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τα … περιπετειώδη ξεκινήματα κάποιων από τα πιο δημοφιλή σημερινά brands.

Ας δούμε κάποιες από αυτές τις ιστορίες που περιγράφει

Bayer

Ο ΜακΝαμπ διευκρινίζει στο βιβλίο του ότι αυτές οι ιστορίες «δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου τις σημερινές εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα».

Το βιβλίο αναφέρεται σε μερικές θρυλικές εταιρείες που εξακολουθούν να είναι οικονομικά επιτυχημένες σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας της εταιρείας Bayer που παράγει τη διάσημη Ασπιρίνη της.

Η εταιρεία μπήκε στην αγορά στη Γερμανία το 1863 με ένα προϊόν βασισμένο στην ηρωίνη που λανθασμένα προωθήθηκε ως μια μη εθιστική θεραπεία - ακόμα και για τα μωρά – μέχρι και στον 20ο αιώνα.

Η εταιρεία συγχρηματοδότησε επίσης τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και χρησιμοποίησε τους κρατούμενους ως εργάτες -σκλάβους για να παράγει τις ίδιες χημικές ουσίες που τους σκότωναν.

Kellogg's

Ο δημιουργός των δημητριακών Kellogg's Corn Flakes είχε εμμονή με τα κακά του αυνανισμού, της σεξουαλικής διέγερσης και της σεξουαλικής επαφής.

Ο Δρ John Harvey Kellogg ανέπτυξε θεραπευτικές αγωγές στο σανατόριο του που περιελάμβανε την εφαρμογή καρβολικού οξέος (φαινόλη) στην κλειτορίδα των γυναικών.

Ο Δρ. Kellogg και ο αδελφός του δημιούργησαν ένα τεμαχισμένο προϊόν σιταριού που ήλπιζαν να μηδενίσει τη σεξουαλική όρεξη των ασθενών στο σανατόριο του, αλλά η συνταγή δεν πέτυχε.

Έτσι, οι νιφάδες καλαμποκιού δημιουργήθηκαν τυχαία.

Αυτός και η σύζυγός του ποτέ δεν ολοκλήρωσαν ποτέ το γάμο τους, αλλά υιοθέτησαν πάνω από 40 παιδιά.

Coco Chanel

Η φημισμένη Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel ήταν η σαγηνευτική κατάσκοπος του Χίτλερ, με το κωδικό όνομα «Westminster» και συμμετείχε σε μυστικές αποστολές που δημιουργήθηκαν ειδικά για την επιθετική επιχειρηματία, που όχι μόνο εργάστηκε για τους Ναζί αλλά κοιμόταν επίσης μαζί τους.

Μία από τις αποστολές της για τους Ναζί ήταν να ταξιδεύει με τον Ναζί συνωμότη και Γάλλο προδότη Baron Louis de Vaufreland για να τον καλύπτει ενώ εκείνος προσυλήτιζε κατασκόπους.

Hugo Boss

Πολλοί κατασκευαστές στη Γερμανία έκαναν στολές και όπλα για τους Ναζί, ώστε να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρηση τους, αλλά μόνο ένα brand έγινε το αγαπημένο του Χίτλερ - Το Hugo F. Boss.

Ο Boss ενθουσιάστηκε με τις μεγάλες παραγγελίες που πλημμύρισαν το εργοστάσιο του κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μόνο μέχρι να κορυφωθούν τα κέρδη του μέχρι το 1942, όταν το Γ' Ράιχ περιόρισε τα αποδεκτά κόστη του κατασκευαστή.

Πριν από τον πόλεμο παρήγαγε τα καφέ πουκάμισα, τις μαύρες στολές για τα SS και τις στολές της νεολαίας του Χίτλερ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Boss παρήγαγε στολές για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τα SS.

Η πιο σκοτεινή συνεργασία του με τους Ναζί ήταν η χρήση καταναγκαστικής εργασίας - 140 εργάτες και 40 Γάλλοι αιχμάλωτοι πολέμου - όλοι κρατούνταν στην πόλη του Metzingen σε ένα στρατόπεδο με λίγη τροφή και κακή υγιεινή.

Ο Boss ήταν όχι μόνο υπερήφανο, αλλά και ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος, ενώ ήταν επίσης καλός φίλος με τον ναζιστικό ηγέτη, τον Georg Rath.

Ford

Ο Χένρι Φορντ, ιδρυτής της Ford Motor Company, ήταν μια ιδιοφυΐα της μηχανικής που βοήθησε να βρεθούν πάνω από 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα στο δρόμο μέχρι το 1926, τα οποία αργότερα επέτρεψαν στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα.

Ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση βοήθησε τον κόσμο να πάει μπροστά, ο Φορντ ήταν «ποτισμένος» από τις αντισημιτικές πεποιθήσεις του και το μίσος που ένιωθες για τους πλούσιους καθώς και τους δικούς του επενδυτές.

Είχε εμμονή με το να αναγκάζει τους μετανάστες εργαζόμενους να εκπληρώνουν το όραμά του για έναν ιδανικό Αμερικανό πολίτη και ήθελε να απαρνιούνται πλήρως την ξένη κουλτούρα τους.

Το Ford Sociological Department δημιουργήθηκε για να εισβάλει στην προσωπική ζωή των εργαζομένων και να ερευνεί τα σπίτια τους για καθαριότητα.

Ήθελε επίσης πλήρη εξουσία για το πώς δούλευε το εργοστάσιό του.

Μίσθωσε τον πρώην Ναυτικό Χάρι Μπένετ να περιπολεί στο εργοστάσιο με την ένοπλη συμμορία του για να «επιβάλει στους υπαλλήλους την υποταγή».

Ο Φορντ γινόταν όλο και περισσότερο παρανοϊκός και θυμωμένος καθώς γερνούσε κι άρχισε να επιμένει ότι οι Εβραίοι τον κυνηγούσαν. Αυτή η επικίνδυνη αντισημιτική ρητορική έφτασε ακόμα και στον Χίτλερ, ο οποίος θεωρούσε τον Φορντ έμπνευση και κρατούσε ένα πορτρέτο του δίπλα στο γραφείο του.

Adidas και Puma

Οι αδελφοί Dassler, οι οποίοι δημιούργησαν τα εμπορικά ονόματα της Adidas και της Puma, ξεκίνησαν την παραγωγή παπουτσιών τη δεκαετία του 1920 στη γενέτειρά τους στο Herzogenaurach της Γερμανίας, ένα hot spot για την κατασκευή παπουτσιών στη Βαυαρία με περισσότερα από 100 εργαστήρια υποδημάτων.

Αυτό που διέκρινε τον Ρούντολφ και τον Αδόλφ «Αντι» δεν ήταν μόνο η προθυμία τους να γίνουν μέλη του ναζιστικού κόμματος, εξασφαλίζοντας την επιχειρηματική τους επιτυχία, αλλά οι φιλοδοξίες τους.

Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν στη Γερμανία το 1936, μπήκαν κρυφά στο Ολυμπιακό χωριό για να πείσουν τον Αμερικανό αστέρα Τζέσε Οουένς να φορέσει τα αθλητικά παπούτσια του Άντι.

Ο Όουενς έφερε τέσσερα χρυσά μετάλλια για την ομάδα των ΗΠΑ.

Ο Άλμπερτ Σπέερ, δεξί χέρι του Χίτλερ, δήλωσε ότι ο Φίρερ «ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη σειρά των θριάμβων του θαυματουργού Αμερικανού δρομέα».

«Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι προέρχονταν από τη ζούγκλα ... με ισχυρότερες σωματικές ικανότητες ... πρέπει να αποκλειστούν από τους μελλοντικούς αγώνες», δήλωσε.

Ο Όουενς έγινε ο σπρίντερ του αιώνα.

Με την επέκταση του πολέμου τον Δεκέμβριο του 1943, ο Χίτλερ μετέτρεψε μη στρατιωτικές επιχειρήσεις σε στρατιωτικές.

Τώρα αντί να κατασκευάσουν αθλητικά παπούτσια, οι Dasslers παρήγαγαν μπότες για τους ναζιστές στρατιώτες καθώς και τα μπαζούκας Panzerschreck στο εργοστάσιό τους.

Και οι δύο αδελφοί κλήθηκαν να υπηρετήσουν με τον Ρούντολφ να εντάσεται στη Γκεστάπο.

Ο Άντι παρέμεινε μόνο ένα έτος, ενώ ο αδελφός του παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου.

Όταν ο Ρούντολφ βρέθηκε σε αμερικανικό στρατόπεδο αιχμάλωτος, υποψιάστηκε ότι είχε καταγγελθεί από τον αδερφό του που πλέον εργάζονταν φτιάχνοντας μπότες μπέιζμπολ και μπάσκετ για τους Αμερικανούς.

Μια οριστική ρήξη δημιουργήθηκε. Η εταιρεία χωρίστηκε - ο Άντι ξεκίνησε την «Adidas» και ο Ρούντολφ ξεκίνησε την «Puma».