Οι διαχειριστές περιεχομένου (moderators) του Facebook έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη βία, το μίσος και γραφικό πορνογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, κάτι που τους καθιστά απαραίτητους για τις επιχειρήσεις του γίγαντα της Silicon Valley, ειδικά σε αυτή την περίοδο που εξετάζεται εξονυχιστικά το περιεχόμενο του. Αλλά πολλοί απασχολούνται μέσω προμηθευτών επαγγελματικών υπηρεσιών και εργάζονται υπό εντυπωσιακά διαφορετικές συνθήκες από αυτές που απασχολούνται όσοι εργάζονται άμεσα στο Facebook.

Τη Δευτέρα, το «The Verge» εξέθεσε την τραυματική εμπειρία χιλιάδων εργαζόμενων που σκανάρουν το περιεχόμενο στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων των 1.000 συντονιστών που εργάζονται για τη Cognizant, η οποία εδρεύει στο Φοίνιξ. Η ιστορία ανοίγει με διαχειριστές να παρακολουθούν ένα συγκλονιστικό βίντεο όπου ένας άντρας μαχαιρώνεται «δεκάδες φορές, ενώ κραυγάζει και ικετεύει για τη ζωή του.»

Είναι η δουλειά ενός ασκούμενου (του οποίου το όνομα, μαζί με τα ονόματα των περισσότερων άλλων στην ιστορία, έχει αλλάξει για να διατηρήσει την ανωνυμία του), να προσδιορίσει σωστά τη δολοφονία στο βίντεο ως παραβίαση του άρθρου 13 των κοινοτικών προτύπων του Facebook, βίντεο με «διαμελισμό εκτός και αν βρίσκονται σε ιατρικό περιβάλλον» και «κανιβαλισμό». Μπορεί βέβαια και να επιτρέψουν την εμφάνιση ορισμένων τύπων «βίντεο που δείχνουν τον βίαιο θάνατο ενός ατόμου ή ανθρώπων από ατύχημα ή δολοφονία» πίσω από μια προειδοποιητική οθόνη.

Ενώ οι συντονιστές-που ονομάζονται «στελέχη διαδικασίας» από τη Cognizant- είναι ουσιώδεις για τη λειτουργία του Facebook, δεν επωφελούνται από τη γενναιοδωρία που συνδέεται συνήθως με την εργασία για έναν γίγαντα της Silicon Valley.

Παρόμοια με τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων της Amazon και τις φαινομενικά βάρβαρες συνθήκες στις αποθήκες της εταιρείας, οι διαχειριστές του Facebook δεν έχουν προνόμια όπως οι φανταστικές καφετέριες, ο χώρος στάθμευσης με παρκαδόρους, η γενναιόδωρη γονική άδεια και επιδόματα περίθαλψης. Ενώ ο μέσος υπάλληλος του Facebook βγάζει 240.000 δολάρια ετησίως, τα στελέχη που εργάζονται για τη Cognizant βγάζουν 28.800 δολάρια το χρόνο.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους άμεσους υπαλλήλους, όπως γίνεται και σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google, κάτι που βοηθά να διατηρηθεί το περιθώριο κέρδους του Facebook υψηλό.

Εκτός από το τραυματικό περιεχόμενο οι εργαζόμενοι της Cognizant επιτρέπεται να κάνουν δύο διαλείμματα 15 λεπτών και ένα μεσημεριανό διάλειμμα 30 λεπτών την ημέρα, συν 9 λεπτά «χρόνο ευεξίας» (για να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους όταν αισθάνονται άσχημα), αλλά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους περιμένοντας στην ουρά λόγω του περιορισμένου αριθμού μπάνιων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Verge.

«Αυτό είναι ένα θέμα που δημιουργείται σε μια αυξανόμενη επιχείρηση περιορισμένων εγκαταστάσεων,» είπε ένας εκπρόσωπος του Facebook στο Newsweek.

Στους υπαλλήλους προσφέρονται επιτόπου συμβουλευτική, αλλά μόνο για ένα μέρος της ημέρας, σύμφωνα με το The Verge. Υπάρχουν θεραπείες ανοικτής γραμμής και θεραπευτικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα, αλλά οι υπάλληλοι που μίλησαν με το The Verge είπαν ότι για να αποβάλουν το άγχος καταφεύγουν πολλές φορές σε φάρμακα. Αρκετοί συντονιστές περιέγραψαν συμπτώματα παρόμοια με το δευτερογενές τραυματικό άγχος και PTSD, με έναν υπάλληλο να περιγράφει ότι είχε μια επίθεση πανικού σε κινηματογράφο (η ταινία ήταν η μητέρα!)

«Η ψυχική υγεία μου - είναι πάνω και κάτω. Μια μέρα μπορώ να είμαι πραγματικά χαρούμενος και να κάνω πραγματικά καλό. Την επόμενη μέρα, είμαι περισσότερο ή λιγότερο σαν ένα ζόμπι. Δεν είναι ότι είμαι καταθλιπτικός. Είμαι απλώς κολλημένος.» είπε ένας υπάλληλος στο The Verge.

Πέρα από την πλημμύρα της τραυματικής πορνογραφίας, της βίας και του μίσους, πολλοί συντονιστές βρέθηκαν επίσης να παρασύρονται οι ίδιοι από την ίδια προπαγανδιστική επιρροή που έχει κάνει τα κοινωνικά μέσα τόσο πρόσφορα για θεωρίες συνωμοσίας. Η επανειλημμένη έκθεση οδήγησε μερικούς συντονιστές να υποστηρίξουν την θεωρία της «επίπεδης γης», την «Αλήθεια 9/11» και διάφορες άλλες θεωρίες που περιβάλλουν μαζικούς πυροβολισμούς.

«Κάποιοι άρχισαν να πιστεύουν αυτές τις θέσεις, ενώ υποτίθεται ότι ήταν μετριοπαθείς», δήλωσε ένας συντονιστής στο The Verge. «Άρχισαν να ψάχνουν στο Google πράγματα αντί να κάνουν τη δουλειά τους και να εξετάζουν θεωρίες συνωμοσίας. Τους λέγαμε “Παιδιά, όχι, αυτά είναι τα τρελά πράγματα που υποτίθεται ότι γελάμε μαζί τους. Τι κάνετε;”»

Ένας εκπρόσωπος για το Facebook υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία του περιεχομένου που επισημαίνεται για επιθεώρηση είναι «καλοήθης στη φύση».