Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Batman: The Animated Series» πριν από ακριβώς 25 χρόνια. Είχε σχεδιαστεί για ένα μόνο επεισόδιο («Joker's Favor», Σεπτέμβριος 1992), ως μέλος της συμμορίας του Τζόκερ. Όμως η Χάρλεϊ Κουίν δεν ήταν ο χαρακτήρας που περνάει απαρατήρητος, και όταν άρχισε να απουσιάζει από τα υπόλοιπα επεισόδια, το κοινό παραπονέθηκε.

Οι δημιουργοί της, Πολ Ντίνι και Μπρους Τιμ, είχαν την ιδέα για έναν γυναικείο χαρακτήρα που θα κουβαλάει την ίδια τρέλα με τον Τζόκερ. Όπως ο τελευταίος παρέπεμπε σε κλόουν, έτσι και η Χάρλεϊ θα φορούσε κοστούμι... Αρλεκίνου (Harlequin → Harley Quinn). Δεν άργησε να γίνει το έτερον ήμισυ του εμβληματικού κακοποιού, και ένα χρόνο αργότερα έκανε και το ντεμπούτο της στα κόμικς, στο τεύχος 12 της σειράς «The Batman Adventures».

Το παρελθόν της το μαθαίνουμε από το γκράφικ νόβελ του 1994 «Mad Love». Η Δρ. Χαρλίν Φράνσις Κουίνζελ είναι ψυχολόγος στο Άσυλο Άρκαμ της Γκόθαμ Σίτι, που ερωτεύεται τον Τζόκερ και τον βοηθάει να δραπετεύσει. Όταν ο Μπάτμαν τον συλλαμβάνει και τον γυρίζει πίσω... σπασμένο στο ξύλο, εκείνη φοράει το κοστούμι του αρλεκίνου και γίνεται συνεργός του στο έγκλημα και όχι μόνο. Βέβαια δεν πρόκειται για την πιο φυσιολογική σχέση του κόσμου. Εκείνος την κακομεταχειρίζεται, τη βρίζει, την κοροϊδεύει, τη διώχνει, αλλά εκείνη πάντα επιστρέφει, πεπεισμένη ότι την αγαπά. Κάποια στιγμή βέβαια (και ύστερα από λαϊκή απαίτηση) πατάει πόδι και γίνεται πιο ανεξάρτητη.

Από το 2009 έως το 2011 πρωταγωνίστησε μαζί με τις Κάτγουμαν και Πόιζον Άιβι στη σειρά κόμικς «Gotham City Sirens» που πρόκειται να γυριστεί σε ταινία. Και αυτό οφείλεται σε μια άλλη ταινία, την «Ομάδα αυτοκτονίας» του 2016. Οι κριτικές δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές, αλλά όλοι συμφωνούσαν ότι η Χάρλεϊ Κουίν της Μάργκοτ Ρόμπι ήταν ό,τι καλύτερο στην ταινία, ακόμη και από τον Τζόκερ του Τζάρεντ Λέτο ή τον Ντέντσοτ του Γουίλ Σμιθ.