Η νέα γενιά αντικαθιστά τους παλιούς μαφιόζους στη Νάπολη και εγκαταλείπει τον παραδοσιακό κώδικα σιωπής που επικρατεί για δεκαετίες στους κόλπους της «Καμορά».

Την πρώτη φορά που συνελήφθη ο Εμανουέλε Σιμπίλο, ήταν 15 ετών: η αστυνομία μπήκε το σπίτι του στην περιοχή Forcella στη Νάπολη, ενώ προσπαθούσε να απαλλαγεί από δύο πυροβόλα όπλα.

Ο Σιμπίλο μπαινόβγαινε από τη φυλακή τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των νεαρών κρατουμένων, ξεχώρισε για την ικανότητά του να αποκτά τον σεβασμό και επειδή διάβαζε βιβλία και εφημερίδες.

Όταν έγινε 18 ετών το 2013, ετοιμάστηκε για το επόμενο μεγάλο βήμα: να επαναστατήσει εναντίον των παλιών αφεντικών της Καμορά της ναπολιτάνικης μαφίας για να αναλάβει όλη την πόλη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες αφεντικά της Καμορά και, με τους παλιούς μαφιόζους είτε δολοφονημένους είτε πίσω από τα μπαρ, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες όπως ο Σιμπίλο άρχισαν να παίρνουν τη θέση τους.

Το φαινόμενο αυτό ήταν το θέμα της La Paranza Dei Bambini, ενός μυθιστορήματος του 2016 από τον Ιταλό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, του οποίου το bestselling έργο Gomorrah, που δημοσιεύθηκε μια δεκαετία νωρίτερα, είχε ρίξει φως στην Καμορά και είχε ως αποτέλεσμα να του παραχωρηθεί προστασία από την αστυνομίας.

Το «Paranza» μεταφράζεται ως μικρό αλιευτικό σκάφος, αλλά στο λεξικό της Καμορά αναφέρεται σε μια εγκληματική ομάδα που οδηγείται από νέους ή μικρά ψάρια. Ο Σαβιάνο αναφέρεται σε αυτά τα παιδιά - πολλά από τα οποία φέρουν περίστροφα 9 χιλιοστών από την ηλικία των 15 ή 16 ετών - ως πιράνχας.

Το βιβλίο La Paranza dei Bambini έγινε ταινία- Τα πιράνχας, σε σκηνοθεσία Κλαούντιο Τζιοβανέσι - η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου Silver Bear στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το βιβλίο και η ταινία γράφουν την ιστορία του Νίκολα, ενός αγοριού από τη φτωχή συνοικία Rione Sanità της Νάπολης, που επέλεξε να εισέλθει στο «σύστημα», όπως είναι γνωστή η Καμορά.

Ο Σαβιάνο δήλωσε: «Το έγκλημα σε γειτονιές όπως η Rione Sanità γίνεται ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κάποιος χρήματα, δύναμη, σεβασμό. Δεν είναι πως δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να έρθει η δική τους στιγμή. Αυτοί οι τύποι γνωρίζουν ότι η στιγμή τους δεν θα έρθει ποτέ σε διαφορετική περίπτωση.»

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σαβιάνο, «οι εγκληματικές οργανώσεις φαίνεται να είναι οι μόνες, πάντα, οι οποίες παρατηρούν την ύπαρξη αυτών των παιδιών και τα προσλαμβάνουν».

Στη Νάπολη η τάση είναι ακόμα πιο ανησυχητική, διότι η δομή της Καμορά είναι οριζόντια, όχι ιεραρχική όπως τα άλλα βασικά συνδικάτα της μαφίας στην Ιταλία, όπως η Cosa Nostra και η Ndrangheta. Το αποτέλεσμα είναι μια ατέλειωτη κατάσταση πολέμου μεταξύ των φυλών της Καμορά για εδαφικό έλεγχο, ένας πόλεμος που τώρα συνεχίζουν τα «πιράνχας».

Με την αλλαγή γενιάς όμως έχει αλλάξει και το στυλ. Ενώ τα παλαιότερα αφεντικά της μαφίας λειτουργούσαν συχνά στο παρασκήνιο, διατηρώντας το omertà - τον κώδικα της σιωπής - οι σημερινοί εγκληματίες μεταδίδουν τα ...αξιοζήλευτα κατορθώματα τους στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου εμφανίζονται ντυμένοι με ρούχα σχεδιαστών, κρατώντας πανάκριβα μπουκάλια σαμπάνιας. Έχουν εμφάνιση χίπστερ και τρέχουν μέσα από τα σοκάκια της Νάπολης σε σκούτερ. Και πυροβολούν.

Ένας άνδρας πυροβολήθηκε το 2014 απλά επειδή ζήτησε ένα τσιγάρο. Ένας Ινδός δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος το 2013, όταν δύο αγόρια «δοκίμαζαν το όπλο» τους. Ένα νεαρό μέλος της μαφίας τον οποίο παρακολουθούσαν οι αρχές ακούστηκε σε μία υποκλοπή να ουρλιάζει από χαρά για ένα νέο όπλο. «Έχω ένα chrome 357 Magnum με λαβή από καουτσούκ, όπως και ο Αλ Καπόνε!», είπε.

Το περασμένο καλοκαίρι, το εφετείο της Νάπολης καταδίκασε 42 μέλη από δύο ομάδες «πιράνχας» από τις επαρχίες Forcella και Decumani σε συνολικά 500 χρόνια φυλάκισης.

Ο σκηνοθέτης Τζιοβανέσι είπε: «Θέλαμε να πούμε την ιστορία αυτών των νεαρών. Ας μην ξεχνάμε, είναι μόνο έφηβοι».

Ο Σαβιάνο είπε ότι η ύπαρξη των «πιράνχας» ήταν εν μέρει προϊόν των φτωχών κοινωνικών πολιτικών και της αποτυχίας των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων.

Ο Τζιοβάνι Μελίλο, ο γενικός εισαγγελέας στη Νάπολη, δήλωσε ότι οι συμμορίες ήταν ευρέως διαδεδομένες στην πόλη, όπου οι νέοι προσλαμβάνονται με βάση την ικανότητά τους για βία.

«Οι ομάδες της μαφίας τους αναθέτουν την επιχείρηση εμπορίας ναρκωτικών και τους εκβιασμούς - ένα ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά οριακό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λειτουργίες των ομάδων στην διείσδυση των δημόσιων διοικήσεων και των χρηματοπιστωτικών αγορών», δήλωσε ο Μελίλο.

Το 2014, ο Σιμπίλο ήταν 18 ετών και θεωρούταν ο επόμενος «νονός» της περιοχής Forcella. Ένα χρόνο αργότερα, ήταν νεκρός, θύμα μιας επίθεσης από μέλη μιας αντίπαλης ομάδας.

Πηγή: Guardian