Το να παρακολουθεί κανείς την Συνεδρίαση της Βουλής, όταν πρόκειται να συζητηθεί ένα σημαντικό θέμα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Κάποιες φορές μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την Βρετανική Βουλή των κοινοτήτων, όπου και η πιο αδιάφορη συνεδρίαση μπορεί να γίνει ένα συναρπαστικό θέαμα, ειδικά λόγω του προέδρου της, Τζον Μπέρκοου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Μπέρκοου κατάφερε να κλέψει την προσοχή όσων παρακολούθησαν την κρίσιμη συνεδρίαση της Βρετανικής Βουλής την Τρίτη, όταν και καταψηφίστηκε το σχέδιο συμφωνίας Brexit της Τερέζα Μέι.

Ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα της βρετανικής πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός αγωνίζεται για να σώσει την κυβέρνηση της και το Brexit.

Τη στιγμή όμως που οι Ευρωπαίοι παρακολουθούσαν το... ατύχημα του Brexit υπήρχε μια φιγούρα που ξεχώρισε, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γραβάτα του, αλλά γιατί πρόσφερε μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα στις ιδιαιτερότητες της βρετανικής πολιτικής.

Οι βροντερές εντολές του Τζον Μπέρκοου, τον τοποθέτησαν στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ίδιος έγινε το θέμα πολλών προφίλ σε ιστοσελίδες, σε ρεπορτάζ που εμπλουτίζονταν από βίντεο, τα οποία έγιναν viral στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant επικεντρώθηκε στο προφίλ του λέγοντας: «Κανείς στο βρετανικό νησί δεν μπορεί να φωνάξει «τάξη», πιο όμορφα από τον Τζον Μπέρκοου».

Παρόλο που ο 55χρονος είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στο Γουέστμινιστερ, έχοντας υποσχεθεί να αποχωρήσει το καλοκαίρι εν μέσω κατηγοριών για παρενόχληση, τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα και οι χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ασχολούνται μαζί του.

Η καναδική ιστοσελίδα Broadcasting Corporation δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter την Τετάρτη με τον τίτλο «Ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου δεν είναι κάποιος με τον οποίο θέλεις να τα βάλεις», μαζί με ένα βίντεο που συμπεριλαμβάνει κάποιες από τις δηλώσεις του.

Παρά τη δημοτικότητά του στο εξωτερικό, εντός έδρας ο Μπέρκοου θεωρείται ως μια τέτοια ενόχληση για την κυβέρνηση που κυκλοφορούσαν φήμες την Πέμπτη το βράδυ οι οποίος ανέφεραν πως όταν τελειώσει η θητεία του δεν θα του δοθεί ο τίτλος του ευγενή για να μπει στην Βουλή των Λόρδων, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε 230 χρόνια ιστορίας της Βουλής των κοινοτήτων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του ως ο «θεματοφύλακας των δικαιωμάτων αυτού του Σώματος» σημειώνοντας ότι δεν θα «δεχθεί πίεση από πράκτορες του εκτελεστικού κλάδου», ανεξάρτητα από το πόσο «αγενής» ή «εκφοβιστικοί» είναι.

Παρόλαυτα η βελγική εφημερίδα η Le Soir, που επεσήμανε πως η συζήτηση του Brexit ήταν μια «μαύρη τρύπα», χαρακτήρισε τον Μπέρκοου ως κάποιον που είναι «αδύνατο να ζήσεις μαζί του, συχνά αφόρητος, αλλά αναντικατάστατος».

Το Γερμανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Tagesschau συνέταξε ένα βίντεο 58 δευτερολέπτων για τα κοινωνικά μέσα με τίτλο «Order! Order! Order!» (Τάξη! Τάξη! Τάξη!) που προφανώς ενθουσίασε χιλιάδες χρήστες, με μια σειρά από διασκεδαστικά σχόλια που δημοσιεύθηκαν κάτω από αυτό στο Twitter και στο Facebook.

Την ίδια ώρα το Radio France Internationale ονόμασε τον Μπέρκοου ως τον «Ευρωπαίο της εβδομάδας».

Ένας συντάκτης ειδήσεων του CBC πάντως έγραψε ως... απάντηση στους επαίνους: «Καθισμένος στο newsroom σήμερα και ακούγοντας αυτή τη φωνή, νόμιζα ότι κάποιος στην αίθουσα ελέγχου αποφάσισε ότι προτιμούσε να παρακολουθήσει μια ταινία των Πειρατών της Καραϊβικής, παρά τις ειδήσεις».

Εμείς πάντως τον στηρίζουμε!