Ήταν μόλις 21 ετών, όταν έκανε μια από τις καθοριστικές της ομιλίες, λέγοντας: «Δηλώνω ενώπιον σας ότι ολόκληρη η ζωή μου είτε μακρά είτε σύντομη θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της μεγάλης αυτοκρατορικής οικογένειάς μας στην οποία όλοι ανήκουμε».

Η ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι μεγάλη. Αν και έκλεισε τα 93 τον Απρίλιο εξακολουθεί να κάνει σχεδόν 300 συναντήσεις κάθε χρόνο και για πολλούς είναι το απόλυτο σύμβολο του καθήκοντος και της υπηρεσίας.

Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει επίσημα την 67η χρονιά της ως βασίλισσα της Αγγλίας. Είναι ένα επίτευγμα από μόνο του, αφού γίνεται ο πιο μακροχρόνιος βασιλεύς στη βρετανική ιστορία, αλλά δεν είναι μια επέτειο που πιθανόν να γιορτάσει. Γιατί δεν θα γιορτάσει;
Αν γνωρίζετε κάτι για τη βρετανική ιστορία (ή απλώς για τον τρόπο λειτουργίας των μοναρχιών), τότε γνωρίζετε ότι η ημέρα στέψης της Ελίζαμπεθ, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ήταν στην πραγματικότητα μια πολύ θλιβερή μέρα για τη βασίλισσα.

Κι αυτό επειδή η 6η Φεβρουαρίου 1952 ήταν η ημέρα που πέθανε ο πατέρας της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Γεώργιος VI, στη σχετικά νεαρή ηλικία των 56 ετών.

Παρόλο που είναι μια επιτυχημένη μονάρχης, η Ελισάβετ δεν γεννήθηκε σε περίοπτη θέση στη σειρά διαδοχής. Στην πραγματικότητα, η εντυπωσιακά μακρά βασιλεία της είναι το αποτέλεσμα μιας απροσδόκητης καμπύλης που άλλαξε την πορεία της ιστορίας.

Για να καταλάβετε λίγο τη θέση της Ελισάβετ στη γραμμή της διαδοχής όταν γεννήθηκε, η Ελισάβετ ήταν, με σύγχρονους όρους, ο πρίγκιπας Χάρι.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Αλμπερτ/Γεώργιου VI, ο πρίγκηπας Έντουαρντ, ήταν ο επόμενος στη σειρά διαδοχής, αλλά κυβέρνησε την Αγγλία για λιγότερο από ένα χρόνο πριν αποχωρήσει για να παντρευτεί την ερωμένη του Αμερικανή διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον.

Όταν ο Έντουαρντ αποχώρησε, ο Άλμπερτ έγινε Γιώργος VI και η μεγαλύτερη κόρη του, η Ελισάβετ, ήταν ξαφνικά η κληρονόμος του βρετανικού στέμματος.

Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα, όταν ο πατέρας της πέθανε από στεφανιαία θρόμβωση, αφού αντιμετώπισε προβλήματα υγείας που προέκυπταν, μεταξύ άλλων, από μια ζωή βαριάς μορφής καπνίσματος.

Η Ελισάβετ βρίσκονταν τότε για βασιλική επίσκεψη στην Κένυα και έλαβε τα νέα αφού έγιναν γνωστά στο κοινό. Ο σύζυγός της, ο πρίγκηπας Φίλιππος, σύμφωνα με πληροφορίες, της είπε τα νέα της προσωπικά αφού τα άκουσε σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC.

Όταν η Ελισάβετ επέστρεψε στην Αγγλία, ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β ' (αυτή επέλεξε να διατηρήσει το όνομα της γέννησης ως το βασιλικό της όνομα, πράγμα που σήμαινε ότι αυτό που έπρεπε να αλλάξει ήταν η προσθήκη του «ΙΙ» για να τη διακρίνει από τη βασίλισσα Ελισάβετ Ι, (κυβέρνησε από το 1558 εώς το 1603).

Η στέψη της έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου 1953.