Όταν ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχτηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα, φάνηκε να παραγκωνίζει μια γενιά ηγετών της αντιπολίτευσης και να προσφέρει με ένα δραματικό τρόπο, ο οποίος ξεπερνούσε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες για να καταργήσουν τον Νικολάς Μαδούρο.

Αλλά η άνοδος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με έναν γνωστό και πολυετή αντίπαλο του προέδρου της Βενεζουέλας. Έναν οικονομολόγο, εκπαιδευμένο στο Χάρβαρντ με μια ιστορία στην πολιτική της χώρας, ο οποίος συνεχίζει να κατευθύνει την αντιπολιτευτική στρατηγική και να τη συντονίζει με αξιωματούχους των ΗΠΑ και των περιφερειών από κατ 'οίκον περιορισμό που βρίσκεται στη Βενεζουέλα.

Ο Λεοπόλδο Λόπεζ ένας διακεκριμένος πρώην δήμαρχος του Καράκας είναι επιβεβαιωμένο πως βοήθησε στην ανάπτυξη του σχεδίου του Γκουάιδο - και εξακολουθεί να φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Από το 2017, ο Λόπεζ - ένας μακρινός συγγενής του ήρωα της Νότιας Αμερικής Σιμόν Μπολιβαρ- βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι του στην καλοδιατηρημένη περιοχή Chacao του Καράκας όπου κάποτε υπήρξε δήμαρχος.

Αλλά ανέθεσε στον Κουάιδο να ηγηθεί του Λαϊκού Κόμματος στο συνέδριο και εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία για να αναγκάσει τον Μαδούρο να παραιτηθεί.

«Ο Λεοπόλδο έρχεται σε επαφή με όλους, κάθε μέρα, συνεχώς», δήλωσε στον Guardian η σύζυγος του Λίλιαν Τιντόρι. «Έχει δημιουργήσει μια αντιπολίτευση που είναι εντελώς ενωμένη και ισχυρή και πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση, που είναι αυτό που βλέπουμε τώρα».

Ο Λόπεζ εδώ και πολύ καιρό υποστήριζε την ανάπτυξη μιας πιο επιθετικής προσέγγισης από κάποιους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης. «Συχνά χαρακτηρίζεται ως αλαζόνας, δίκαιος και πεινασμένος, αλλά οι αξιωματούχοι του κόμματος παραδέχονται επίσης τη διαρκή δημοτικότητα, το χάρισμα και το ταλέντο του ως διοργανωτή», γράφει ένας Αμερικανός διπλωμάτης με έδρα το Καράκας σε μια αναφοράτου 2009 που δημοσίευσε η WikiLeaks.

Μετά τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες το 2014, ο Λόπεζ έλαβε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων για την υποκίνηση βίας. Του επιβλήθηκε κατ 'οίκον περιορισμός το 2017, ενώ του απαγορεύτφηκε να μιλάει στον Τύπο και παραμένει υπό στενή παρακολούθηση από την αστυνομία, η οποία λαμβάνει την φωτογραφία του με ένα αντίγραφο της ημερήσιας εφημερίδας κάθε τέσσερις ώρες - «σαν όμηρος», είπε η Τιντόρι. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, διατηρεί επαφή με άλλα μέλη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, την Κολομβία και τις ΗΠΑ.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η στήριξη από τον Λευκό Οίκο θα είναι κρίσιμη για την ανατροπή του Μαδούρο ο Λόπεζ και οι σύμμαχοί του έχουν καταβάλει μια συντονισμένη προσπάθεια να κερδίσουν τη διοίκηση του Τραμπ.


Ο Λόπεζ με τον Γκουάιδο

Πηγές επιβεβαίωσαν πολλές συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και ανθρώπων του Λόπεζ- συμπεριλαμβανομένης και της Τιντόρι - στην Ουάσιγκτον και σε όλο τον κόσμο.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Τιντόρι παραβρέθηκε σε δείπνο με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, σε μια συνάντηση που οργάνωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος συνέβαλε στη διαμόρφωση της πολιτικής του Τραμπ για την Βενεζουέλα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος πόσταρε στο twitter μια φωτογραφία του με την Τιντόρι, τον Ρούμπιο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ζητώντας άμεσα την απελευθέρωση του Λόπεζ.

Η διπλωματική επίθεση συνεχίστηκε μέσω αντιπολιτευόμενων του Μαδούρο που βρίσκονταν στην εξορία και τελικά απέδωσε καρπούς. Ο Λόπεζ περίμενε και σχεδίαζε χρόνια την κίνηση του Γκουάιδο όταν πήρε το «οκ» από τον Πενς στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Πενς υποσχέθηκε στον Γκουάιδο ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τον στήριζε αν αυτοανακηρύσσονταν πρόεδρος κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που σχεδιάζονταν για την επόμενη μέρα.

Ο Γκουάιδο το έκανε - και οι ΗΠΑ κράτησαν τον λόγο τους, αναγνωρίζοντάς τον ως πρόεδρο της Βενεζουέλας μέσα σε λίγα λεπτά.

Η κίνηση εξέπληξε πολλούς διπλωμάτες και μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου, μια ντουζίνα λατινοαμερικανικών χωρών, όπως και ο Καναδάς - που η Τιντόρι είχε επίσης ασκήσει πιέσεις - είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, η εστίαση παραμένει στον Γκουάιδο- ένας προηγουμένως άγνωστος πολιτικός που μετατράπηκε σε «διασημότητα» μέσα σε μία νύκτα.

Αλλά εκείνοι που βρίσκονται κοντά στο Λόπεζ αμφιβάλλουν ότι θα παραμείνει στο παρασκήνιο για πάντα. Υποστηρίζουν πως είναι θέμα χρόνου για τον πραγματικό ενορχηστρωτή της πτώσης του Μαδούρο να βρει τα κλειδιά για το ίδιο το προεδρικό μέγαρο.

Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι οι φιλοδοξίες του Λόπεζ θα μπορούσαν να ... σκοντάψουν από την ξαφνική άνοδο της δημοτικότητας του Γκουάιδο, που έχει «κλέψει» τις καρδιές εκατομμυρίων Βενεζουέλας, οπότε ο Λόπεζ μπορεί να βρει ότι τα όνειρά του -για να ηγηθεί της Βενεζουέλας- πρέπει να τεθούν σε αναμονή.

Η σύζυγος του πάντως όταν ρωτήθηκε αν ο Λόπεζ εξακολουθεί να φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος, ήταν ξεκάθαρη: «Ο Λεοπόλδο πάντοτε αγωνίζονταν για τη Βενεζουέλα, ακόμα και όταν φυλακίστηκε με φρικτές συνθήκες. Έχει σχέδιο για τη χώρα αυτή και το βλέπουμε με ό, τι έχει κάνει με τον Γκουάιδο».