Ο μόνος τρόπος για να μην έχεις δει ποτέ στη ζωή σου ancient meme είναι να έχεις πέσει θύμα απαγωγής από εξωγήινους. Τόσο καλά έχουν κάνει την δουλειά τους οι δημιουργοί τους ώστε να τα βρίσκεις παντού. Θέλησα λοιπόν να επικοινωνήσω μαζί τους, έχοντας ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι μπορεί να θέλουν να κάνουν μιντιακή αποτοξίνωση καθώς πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο τους. Δύο εκπλήξεις με περίμεναν: Ήξερα τον Πέτρο Ντόκο προσωπικά μέσα από μία παλαιότερη συνεργασία μας στον τομέα της διαφήμισης, τον Κώστα Κρίνο από την άλλη, τον διάβαζα πού και πού στο twitter. Απλά δεν γνώριζα ότι είναι κάτοικος Καβάλας και πως προ Real Ancient Memes, διατηρούσε το δικό του βίντεο κλαμπ στην περιοχή. Πώς όμως προέκυψε το Αθήνα-Καβάλα Συμμαχία; Η ιστορία τους είναι πολύ πιο απλή από ό,τι περίμενα. 

Π.Ν: Πριν από τρία χρόνια και ενώ είχαμε ξεκινήσει με τον Κώστα να συνεργαζόμαστε για άλλα πράγματα στο provocateur.gr, μου έστειλε τα Ancient Memes και μου λέει, έφτιαξα «αυτό». Αμέσως του είπα ότι θα γίνει… χαμός, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, να αντιμετωπίζουμε ως αστείο οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή.

Κ.Κ: Τότε είχα ανακαλύψει τα Classical Art Memes και σκέφτηκα ότι αφού μπορούν αυτοί, γιατί όχι κι εμείς που έχουμε τόσο μπόλικο υλικό από εικόνες και αγάλματα; Ξεκίνησα να παίζω με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο, μετά με ρωμαϊκό και σιγά σιγά αυτό εξαπλώθηκε και σε άλλες εικόνες. Το πιο σημαντικό είναι να βρεις την σωστή εικόνα, που θα υποστηρίζει τις λεζάντες.

Π.Ν: Ο Κώστας μέχρι τώρα έχει φτιάξει πάνω από 15.000 memes. Δεν τα είδε κάπου και τα αντέγραψε ή τα αναπαρήγαγε, χρησιμοποίησε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιούργησε χαρακτήρες. Εγώ παράλληλα, του έδωσα τον βιοπορισμό, βάζοντάς τα στην αγορά, ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με brands, να φτιάχνουμε περιεχόμενο και να ζούμε από αυτό. Για να μπορέσει εκείνος να αφήσει εντελώς το βίντεο κλαμπ και εγώ να έχω σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσοχή μου σ’ αυτό.

Κ.Κ: Στην αρχή μπορεί να έψαχνα και μία ώρα για μία εικόνα, να μην έβρισκα αυτό που ήθελα με τη μία και να το παρατούσα. Τώρα πια ξέρω πιο καλά τι θέλω και φυσικά μετά από τρία χρόνια έχω μία τεράστια βάση. Δηλαδή υπολόγισε ότι ένα meme μου παίρνει από 10 δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά. Πλέον όμως έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαΙ μια ατάκα και να ξέρω εξαρχής σε ποια εικόνα ταιριάζει. Αφιερώνω λίγη ώρα μπαίνοντας σε σελίδες που παρουσιάζουν πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα κλπ, συγκεντρώνω υλικό και είτε το χρησιμοποιώ επί τόπου είτε το κρατάω για το μέλλον.

Π.Ν: Σήμερα όπως είμαστε, εκείνος κάνει το σενάριο κι εγώ την σκηνοθεσία. Σκέφτεται τη ροή, κάθε μέρα κάνουμε μία αρχισυνταξία και σκεφτόμαστε ποια memes πρόκειται να βάλουμε. Μου κάνει διάφορες προτάσεις μέσα από τις οποίες γεννιούνται ιδέες που μπορεί να έχουν είτε αναγωγή στην επικαιρότητα είτε περισσότερη δουλειά στο photoshop. Εγώ κάνω τον σχεδιασμό, κόβω τους χαρακτήρες, τους τοποθετώ σε πραγματικά περιβάλλοντα για να τους δώσω έναν εντελώς διαφορετικό ρεαλισμό από την εικόνα στην οποία βρίσκονταν. Για παράδειγμα, έχουμε κάνει άπειρο υλικό με βάση το Next Top Model και μάλιστα συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της προβολής του. Οπότε εγώ πειράζω ό,τι υλικό έχουμε και κάνω και τα βίντεο.

Κ.Κ: Ιδέες υπάρχουν. Και μέσα από την επικαιρότητα αλλά και μέσα από ενότητες που έχουν καθιερωθεί όπως ο γιατρός, το βιβλιοπωλείο, οι ανθρώπινες σχέσεις… Η έμπνευση γενικά για μένα έρχεται από παντού, από μία κουβέντα ας πούμε σε έναν καφέ με φίλους. Σκέφτομαι και λειτουργώ σαν meme. (γέλια) Χρησιμοποιώ ατάκες και από λογαριασμούς που μου αρέσουν στο twitter και με κάνουν να γελάω. Πάντα όμως βάζω το username από όπου το είδα. Σε κάποια που μου στέλνει ο κόσμος και έχω την εντύπωση ότι κάπου τα έχω δει, ψάχνω να τα βρω, αλλά δεν τα πετυχαίνω πάντα στο 100%, κάποια θα μου έχουν ξεφύγει μάλλον.

Π.Ν: Αν το σκεφτείς ουσιαστικά τα Ancient Memes είναι τα σύγχρονα ανέκδοτα. Τα δικά μας είναι περισσότερο στιχομυθίες, ενώ στο εξωτερικό έχουν meme κουλτούρα. Εμείς το έχουμε χτίσει σε μια λογική που αναπτύσσει ιστορίες και συγκεκριμένες ενότητες όπως είναι ο σκύλος, ο γιατρός κ.α που εξελίσσονται μέσα από διαφορετικές καταστάσεις. Το κόνσεπτ μας δεν είναι απαραίτητα πιο δημιουργικό, είναι σίγουρα πιο σεναριακό.

Κ.Κ: Το χιούμορ εξελίσσεται. Κάποτε υπήρχαν τα ανέκδοτα και τώρα αν θελήσει κάποιος να σου πει ένα, το πιο πιθανό είναι να τον κοιτάξεις στραβά, σα να βγήκε από την χρονομηχανή. Σήμερα χρειάζεσαι εικόνα και κείμενο, σκηνοθετείς το αστείο βασικά, βοηθάς τον άλλον παραπάνω.

Π.Ν: Λαμβάνουμε καθημερινά δεκάδες memes από τον κόσμο και αυτό μας δίνει χαρά. Αν έχεις δει τα stories μας στο Instagram είναι ένα μικρό amplification περιεχομένου, έχουν μέσα gifs, polls, περιεχόμενο που γίνεται μόνο για τα stories και τα τρέχουν δύο κοπέλες που μας βοηθούν. Οπότε, είμαστε μια μεγαλύτερη ομάδα γένεσης ιδεών και αυτό λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. Τώρα είμαστε τέσσερις, αλλά όταν συνεργαζόμαστε με brands έχουμε άλλη μία ομάδα έξι παιδιών που μας τροφοδοτεί με ιδέες ανάλογα με το ηλικιακό κοινό πάνω στο οποίο θέλουμε να δουλέψουμε. Αύριο μεθαύριο θα είμαστε οπωσδήποτε περισσότεροι. 

Κ.Κ: Η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυτή που καθιερώνει μία ενότητα, όπως ο γιατρός που, ό,τι και να γίνει χρεώνει 50 ευρώ, δημιούργησε πανδαιμόνιο. Το ίδιο συνέβη και με τον τροχό και το βιβλιοπωλείο. Όποιος έχει δουλέψει στη λιανική, καταλαβαίνει τον τύπο πίσω από τον πάγκο. Ο κόσμος ταυτίζεται με τις εικόνες που βάζουμε και τις καταστάσεις που περιγράφουμε. Τα σχόλιά του είναι ενδεικτικά άλλωστε «πόσο εγώ» «πόσο ο τάδε», «με παρακολουθεί» κλπ τέτοια βλέπεις γραμμένα από κάτω. Αν δούμε πάντως ότι κάτι δεν «τραβάει», σκεφτόμαστε πως ίσως δεν είναι η ώρα του ακόμα και το ξαναδοκιμάζουμε.

Π.Ν: Οτιδήποτε κι αν κάνεις θα υπάρξει αντιγραφή. Υπάρχουν πολλά πρότζεκτς που πετυχαίνουν στην Ελλάδα είτε στο διαδίκτυο είτε στην τηλεόραση και είναι αντιγραφές από το εξωτερικό. Σ’ αυτό το πρίσμα, κάποια είναι επιτυχημένα γιατί έχουν πάρει στοιχεία από διάφορα πράγματα και τα έχουν κάνει μοναδικά στο είδος τους και κάποια άλλα είναι ατόφιες αντιγραφές, συνήθως κακές κιόλας. Άρα το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι πως κάτι κάνεις πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό σε αντιγράφουν. Όσο εσύ εξελίσσεις το περιεχόμενό σου, μένεις πιστός στην ταυτότητά σου και φτιάχνεις λιγότερο περιεχόμενο με περισσότερη ποιότητα, ο κόσμος εσένα θα ακολουθεί. Σκέψου ότι σε μία δύσκολη περίοδο για εμάς, όταν πήγαμε να κάνουμε ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι πριν από δύο χρόνια, χάκαραν τον Κώστα και χάσαμε τη σελίδα στο facebook που είχε φτάσει 300.000 fans. Τότε την ξαναξεκινήσαμε από την αρχή και έγινε Real Ancient Memes. Αν δεις, έχει ξαναφτάσει τον ίδιο αριθμό likes και ίσως να μας έκανε και καλό γιατί έμειναν όσοι πραγματικά μας γουστάρουν.

Κ.Κ: Πείσμωσα πολύ όταν έχασα τη σελίδα. Τότε ξεφύτρωσαν καμιά δεκαριά σελίδες με παρεμφερές περιεχόμενο. Δε σου κρύβω ότι στην αρχή είχα ενοχληθεί λίγο, αλλά στην πορεία σκέφτηκα ότι ok, ας το κάνουν κι άλλοι – όπως μπορούν. Είχα πει θυμάμαι σε κάποιον τότε, «καλά ρε συ, είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς το ίδιο όνομα;» για να πάρω την απάντηση «γιατί, μόνο εσύ θα το χρησιμοποιείς;» και τότε κατάλαβα ότι δεν υπάρχει λογική. Η σκέψη που με ηρέμησε είναι ότι μπορεί να το κάνουν και 1000 ακόμη αν θέλουν, αλλά κανένας δεν θα το κάνει όπως εγώ και αν βρεθεί όντως κάποιος που μπορεί καλύτερα, θα του δώσω τα εύσημα. Για την ώρα βέβαια, δεν έχει συμβεί αυτό. Υπάρχει ακόμη και τώρα σελίδα ancient memes, που δεν έχει κάνει τίποτα δικό της, αλλά ανεβάζει ό,τι της αρέσει από άλλες και όλα καλά - κατά κάποιο τρόπο αυτό μάλλον τους γεμίζει.

Π.Ν: Σκεφτόμαστε ως memes πια, όχι δεν είναι κουραστικό. Έχει πλάκα! Τις ώρες που δουλεύουμε με τον Κώστα είναι σα να είμαστε σε άλλη διάσταση, σε έναν δικό μας κόσμο με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες που μπορούμε να τους κόψουμε και να τους βάλουμε όπου θέλουμε, να λένε ό,τι θέλουμε. Χτίζουμε slang… «Είμαι vegan», «Έχω σχέση», «Λίγος σεβασμός δε βλάπτει», «Θα σας ειδοποιήσουμε», όλα είναι ατάκες που βγήκαν από τα memes και ήρθαν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Έχει τύχει να τις ακούω από κόσμο που δεν ξέρει ποιοι είναι πίσω από αυτές ή που δεν έχει καμία σχέση με τα Ancient Memes και απλά τις λέει. Ειδικά το «Θα σας ειδοποιήσουμε» το έχω ακούσει τελευταία άπειρες φορές. Το πιο έντονο συναίσθημα βέβαια, ήταν όταν είχαμε φτιάξει ένα μαγαζάκι στο Burger Fest, το meme shop όπου είχαμε μπλούζες δικές μας, ερχόταν ο κόσμος και ασχέτως αν αγόραζε ή όχι τις έβλεπε και πέρα από το ότι γελούσε μέχρι δακρύων, έκανε ακριβώς αυτό που βλέπεις στα σχόλια. «Πωωω ρε φίλε πόσο Μαρία είναι αυτό; Αυτό είναι για τον Γιάννη» έλεγαν. Όλο αυτό που βλέπεις στα σχόλια με την ταύτιση του κόσμου και το tagάρισμα, το έβλεπα να συμβαίνει μπροστά μας. Αυτό είναι το πιο σοκαριστικό που έχω δει ποτέ. Και φυσικά ανθρώπους από 13 έως 70 ετών να λένε κάτι ακραίες κουβέντες του τύπου «σας ευχαριστούμε που υπάρχετε» και τέτοια όμορφα πράγματα.

Κ.Κ: Πριν από δύο καλοκαίρια ας πούμε, είχε βγει η ατάκα «Είχα πρόγραμμα» και την άκουγα δεξιά και αριστερά, ακόμα και σε διαφημιστικό στο ραδιόφωνο. Πριν από λίγες ημέρες που επιστρέφαμε από την Κύπρο, όπου είχαμε πάει ως ομιλητές στο TEDxLimassol, έγινε ένα περιστατικό στο ασανσέρ του αεροδρομίου και γυρνάω και λέω «Στον τροχό η κυρία» και μια κοπέλα μου απάντησε καταφατικά «Ναι στον τροχό». Δηλαδή βρέθηκε ένας κώδικας επικοινωνίας μέσα από meme. Αυτό από μόνο του είναι υπέροχο συναίσθημα.  

Π.Ν: Tα memes είναι πολύ λιγότερο ρατσιστικά από ό,τι ήταν κάποτε τα ανέκδοτα. Ο Τοτός για παράδειγμα ήταν ένα χαζό παιδί. Οι Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί κ.ο.κ ήθελαν να δείξουν τα αρνητικά που κουβαλάει ο κάθε λαός. Εμείς κάνουμε πολλή πλάκα με αναγωγή σε ελληνικές ταινίες επίσης με έναν διαφορετικό τρόπο. Περισσότερο σαρκάζουμε τον Έλληνα γενικότερα για αυτά που δεν είναι καλός, όχι για αυτά που είναι. Τα ancient memes σαν σύγχρονη μορφή ανεκδότου χρησιμοποιούν ένα όχημα που είναι η τέχνη, η οποία δε μπορεί να κατακριθεί. Δε βάζουμε μια φωτογραφία που μπορεί να αναφέρεται στην υποκειμενικότητα του καθενός. Το παίρνεις ως έχει, σαν τέχνη και μέσα από αυτό χτίζεις την συμπεριφορά που σαν χαρακτήρες μπορεί να είχαν αν ήταν ζωντανοί. Τους δίνουμε τη ζωή που θεωρούμε ότι θα τους ταίριαζε να έχουν, σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε. 

Κ.Κ:  Πάντως δε μπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους γιατί τίποτα δεν είναι αστείο για όλους. Όσο αστείο και να είναι κάτι για σένα, ακόμα και 1000 να γελάσουν, θα βρεθεί κάποιος που δεν θα του αρέσει. Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία που έχει μπερδέψει την πολιτική ορθότητα και νομίζει ότι όλα πρέπει να περνούν από αυτό το πρίσμα και είναι έτοιμη να παρεξηγηθεί ό,τι και να κάνεις. Είχαμε φτιάξει σε κάποια στιγμή μία εικόνα με τον Χριστόφορο Κολόμβο που φτάνει στην Αμερική όπου τον υποδέχονται οι Ινδιάνοι. Αναρωτιέται αν εκεί είναι η Αμερική, του λένε οι Ινδιάνοι πως είναι όντως αυτή και εκείνος τους απαντάει «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Στα τόσα likes και σχόλια που κέρδισε, είχε και 24 hide posts, δηλαδή κάποιοι πειράχτηκαν… Στην αρχή τα κοιτούσα λίγο παραπάνω αυτά, τώρα πια τα θεωρώ φυσικό φαινόμενο, μέρος της επιτυχίας.

Π.Ν: Η κωμωδία δε μπορεί να είναι politically correct, παύει να είναι κωμωδία μετά. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι μιλάμε σε όλους, σε κάποια πράγματα είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί. Σίγουρα δεν είναι όλα για όλους. Δε μας δίνεται αυτήν τη στιγμή η τεχνολογική δυνατότητα να προσεγγίζουμε εσένα σύμφωνα με αυτό που θέλεις να βλέπεις, αλλά αυτό δε μπορεί να μας αποτρέψει να κάνουμε και memes που δεν είναι για σένα. Μπορεί κάποιος να θεωρήσει αστείο αυτό που εσύ βρίσκεις σεξιστικό, στο μέτρο του υποκειμενικού όλα κρίνονται διαφορετικά. Περισσότερη επιτυχία έχουν τα memes με τα οποία ο κόσμος ταυτίζεται, όταν βλέπει τον εαυτό του μέσα σε αυτά. Θυμάσαι ένα meme που γράφει «όταν ανακαλύπτεις καινούργια σειρά και βλέπεις 3 σεζόν σερί» που έδειχνε τον Φραγκλίνο με κόκκινα μάτια; Ε εκεί ταυτίστηκαν όλοι. Αντίστοιχα, ο σκύλος είναι η ανάγκη του κόσμου να δημιουργεί ήρωες μέσα από το ζωικό βασίλειο. Γιατί αν σκεφτείς, κι εμείς μεγαλώσαμε με κόμικς και τα περισσότερα, ακόμα και τα σημερινά, είναι ζώα με ανθρώπινη συμπεριφορά. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από όταν η κοινωνία δημιούργησε έναν χαρακτήρα όπως ο σκύλος. Είχαμε τον Ρεξ, τον Σκούμπι Ντου, βλέπεις τώρα ότι τον σκύλο τον αγκάλιασαν κατευθείαν.

Κ.Κ: Ένα από τα πιο αγαπημένα μου memes είναι ένα που απεικονίζει την αρχαία Αίγυπτο. Βλέπουμε πυραμίδες στο βάθος, από πάνω πετάει ένα διαστημόπλοιο και ένας τύπος με σηκωμένα χέρια λέει «Μην το αφήνεις εδώ αδερφέ, γράφουν». Αυτήν την συγκεκριμένη εικόνα, την έψαξα πάρα πολύ για να μπορέσω να την βρω σε υψηλή ανάλυση και να μπει και στο βιβλίο των memes. Με ζόρισε πάρα πολύ.

Π.Ν: Αναφορικά με τους haters, αν δεν θέλει κάποιος να μας ακολουθεί, δε μας ακολουθεί. Δεν είναι ανάγκη να βγάζεις τα απωθημένα σου αν δε σου αρέσει κάτι. Όσοι συνεχίζουν να κατακρίνουν και να εκφράζουν μίσος στα σχόλια για παράδειγμα, είναι attention whores, θέλουν την προσοχή. Αν εσύ δώσεις χώρο στον hater, τότε θα αισθανθεί βασιλιάς γιατί χωρίς εποικοδομητική κριτική -να σου πει δηλαδή τι μπορείς να διορθώσεις- του έδωσες τον χρόνο που αποζητούσε. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην ασχοληθείς καθόλου ώστε να καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν έχει χώρο για να κάνει τα δικά του.

Κ.Κ: Όταν είπα ότι «πουλάω» τις ιδέες μου, ο πατέρας μου δυσκολεύτηκε να το συλλάβει στην αρχή. Μεγάλωσα σε οικογένεια που έκανε εμπόριο. Είχαμε μαγαζιά, κάναμε χονδρική, λιανική, εγώ είχα μαγαζιά δικά μου επίσης, ενώ τα τελευταία χρόνια είχα αναλάβει το βίντεο κλαμπ που είχε εκείνος πριν βγει στη σύνταξη. Ήξεραν ότι πουλάς κάτι χειροπιαστό, βγάζεις λεφτά και συνεχίζεις. Όταν το είδε να συμβαίνει, κάπου συμβιβάστηκε με την ιδέα να αφήσω το μαγαζί. Μάλιστα, πρέπει να σου πω ότι έχω επηρεαστεί πάρα πολύ σαν παιδί από την εξυπνάδα και το χιούμορ του, που προφανώς το έφερα στα δικά μου μέτρα μεγαλώνοντας. Τώρα πια είναι σούπερ ικανοποιημένοι, έχουν στολίσει και το βιβλίο στο πατρικό μου.

Π.Ν: Είμαστε πάρα πολύ περίεργοι και οι δύο και κάπως έτσι κολλήσαμε. Ο Κώστας είναι 47 ετών με μυαλό πιο φρέσκο από ενός τριαντάρη που γεννά περιεχόμενο με εξωπραγματικούς ρυθμούς. Καθόμαστε τις πρώτες πρωινές ώρες και τα φτιάχνουμε όλα αυτά. Θέλουμε αρχικά να βρούμε έναν «χώρο» όπου θα κατηγοριοποιήσουμε το περιεχόμενο για να μπορεί να ψυχαγωγηθεί κάποιος χωρίς να χρειάζεται να δει το timeline του. Το δεύτερο βήμα είναι να δημιουργήσουμε έναν generator ώστε ο κόσμος να φτιάχνει απευθείας τα δικά του memes, να μας τα στέλνει κι εμείς να ανεβάζουμε έτοιμα τα καλύτερα και το τρίτο είναι να ξεπεράσουμε το αυτοτρολάρισμα περνώντας στην απέναντι πλευρά: Να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο, ανοίγοντάς του τα μάτια μέσα από έναν πιο υγιή εκπαιδευτικό τρόπο. Να μπορεί να μάθει για ιστορία, φιλοσοφία, πολιτισμό μέσα από τη δουλειά μας. Μπορεί οι stand up comedians να είναι στην Πνύκα ή στην Ακρόπολη να κάνουν ξενάγηση και να γελάμε με αυτό που λένε, αλλά παράλληλα να μας δίνουν την αληθινή πλευρά της ιστορίας που δεν πέρασε στη ζωή μας εμπειρικά και γι΄ αυτό δεν τη θυμόμαστε και ποτέ. Θυμάσαι εσύ τίποτα από το σχολείο; 

Κ.Κ: Δε μπορούσα σε καμία περίπτωση να φανταστώ ότι τα Ancient Memes θα είχαν τόση απήχηση. Άρχισα να φτιάχνω διάφορα τέτοια στην αρχή και τα έβαζα στο προφίλ μου. Σε κάποια στιγμή σκέφτηκα «τί θα γίνει τώρα, δεν θα βάζω τίποτα άλλο εδώ πέρα; Ας κάνω μία σελίδα να τα βάζω εκεί.» Ύστερα είδα άλλες σελίδες να προβάλλουν τη δική μου και πήρε μορφή χιονοστιβάδας, ο ένας το έλεγε στον άλλον και κάθε μέρα παίρναμε όλο και περισσότερα likes. Στην Καβάλα που μένω, πρόσφατα μαθεύτηκε σε λίγο παραπάνω κόσμο ότι εγώ έχω αυτήν τη σελίδα. Μέχρι τώρα το ήξερε πολύ στενός κύκλος, δεν ενδιαφερόμουν να το πιστωθώ. Μου έφτανε η ανταπόκριση του κόσμου στο διαδίκτυο και το ότι η σελίδα προχωρούσε. Από όταν βγήκε το βιβλίο και μετά, μίλησα περισσότερο για αυτό. Οι γονείς μου είναι πολύ χαρούμενοι, ειδικά αν δεις το προφίλ της μάνας μου, εκείνη κάνει συνέχεια κοινοποιήσεις από τη σελίδα ή στεναχωριέται από κάποια σχόλια. Οι φίλοι του ανηψιού μου βέβαια, δεν πίστευαν ότι είμαι εγώ πίσω από αυτά και τους έφερε στο μαγαζί για να τους δείξω τα... πειστήρια.

Π.Ν:  Τα Ancient Memes είναι τόσο επικερδή ώστε ο Κώστας να το κάνει ως δουλειά κι εγώ να έχω ένα επιπρόσθετο εισόδημα. Πώς θα είναι στο μέλλον, θα δείξει. Για εμένα το κέρδος είναι ο πλούτος να μπορούμε κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Δε σκεφτήκαμε ποτέ ότι θα βγάλουμε λεφτά από τα Ancient Memes. Απλά σε κάποια στιγμή έπρεπε να σκεφτούμε λογικά ότι αφιερώνουμε πολύ χρόνο και άρα θα έπρεπε να βιοποριζόμαστε κιόλας. Βιοπορισμό εξασφαλίζουμε, όχι κάτι παραπάνω από αυτόν. Υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από το να κάνεις στη ζωή σου αυτό που γουστάρεις; Και να αντιδρά ο κόσμος τόσο θετικά σε αυτό; Όταν μπορείς να κάνεις κάποιον να χαμογελάσει, ειδικά όταν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, εκτελείς κοινωνικό έργο, ναι. 

Κ.Κ: Προσωπικά, δεν έχω αισθανθεί παγιδευμένος. Μόνο όταν είχα ακόμα το μαγαζί και μετά από 12 ώρες δουλειάς, έπρεπε να κάνω και 15 memes εκεί ήταν η σωματική και η πνευματική κούραση που μεσολαβούσε και με δυσκόλευε. Από όταν άφησα το μαγαζί και ασχολούμαι μόνο με αυτό, είναι πολύ μεγάλη η ευχαρίστησή μου. Βγάζουμε πιο λίγα memes γιατί ποντάρουμε σε πιο ποιοτικά πράγματα, μου αρέσει πολύ και δε με κουράζει καθόλου.

Π.Ν: Σε πέντε χρόνια θα θέλω να φύγω από την Αθήνα ή τουλάχιστον τον μισό χρόνο να είμαι στην Αθήνα. Θέλω να πάω στη φύση. Ποτέ δεν είχα το απωθημένο να πάω στο εξωτερικό. Από το πέρασμά μου μέσα από διάφορες δουλειές, ακόμα και με τη διαφήμιση που τελευταία συναντηθήκαμε, το ζητούμενο ήταν να έχω ηθικό αντίκρισμα. Κάνω πράγματα που επιστρέφουν πίσω, στην προκειμένη τα Αncient Μemes επιστρέφουν πάρα πολύ γέλιο. Ένας άνθρωπος που σήμερα έχουν πάθει τα χειρότερα , με ένα scrollάρισμα μπορεί να σταματήσει και να γελάσει για δέκα δεύτερα. Είναι στιγμές χαράς που κι εμείς προσφέρουμε με αντίστοιχη χαρά.

Κ.Κ. Ιδανικά θα ήθελα να πάμε στον Άη Στράτη. Πρέπει να περιμένουμε να αποκτήσει λίγο καλύτερο σήμα βέβαια..

*Τα Real Ancient Memes κυκλοφορούν στο facebook, στο instagram και σε βιβλίο! 
www.ancientmemes.gr