Από τα αναγκαία προκειμένου να διατηρηθεί σε τροχιά καύσιμα ξέμεινε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, με την 9,5 ετών αποστολή του να ρίχνει τίτλους τέλους και το ίδιο ν' αρχίζει την αέναη παλινδρόμησή του στο Ηλιακό Σύστημα. Μέχρι σήμερα που βρισκόταν σε τροχιά 156 χλμ πάνω από τη Γη, εντόπισε χιλιάδες εξωπλανήτες και ηλιακά συστήματα, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, προσφέροντας ανεκτίμητα δεδομένα στους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA), το Κέπλερ αποκάλυψε την τεράστια ποικιλία των πλανητών πέρα από το Γαλαξία μας και οι ανακαλύψεις του δείχνουν ότι τα μακρινά ηλιακά συστήματα διαθέτουν δισεκατομμύρια πλανήτες. Βοήθησε επίσης να εντοπιστεί το πρώτο φεγγάρι εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος. Χάρη σ' αυτό ανακαλύφθηκαν περισσότεροι από 2.600 εξωπλανήτες, από τους 3.800 που έχουν εντοπιστεί συνολικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η αποστολή του Κέπλερ ξεκίνησε το 2009. Το 2013 παρουσίασε μια μηχανική βλάβη στο σύστημα που ελέγχει τον προσανατολισμό του, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να το διατηρήσουν σε λειτουργία. Τώρα όμως ξέμεινε από τα καύσιμα που είναι αναγκαία για να συνεχίσει και αποφασίστηκε να "συνταξιοδοτηθεί".

«Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά δεν είμαστε καθόλου δυσαρεστημένοι με την απόδοση αυτής της εκπληκτικής μηχανής. Τα εννιάμισι χρόνια πτήσης του Κέπλερ ήταν χρόνος υπερδιπλάσιος από τον αρχικό στόχο», τόνισε, μιλώντας στα ΜΜΕ, ένας από τους τεχνικούς της NASA.

Το Κέπλερ στην εξερεύνηση του διαστήματος θα αντικατασταθεί από το TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο για μια διετή αποστολή συνολικού κόστους 337 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα χρόνια που θ΄ ακολουθήσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, άλλοτε θα «κυνηγάει» τη Γη κι άλλοτε θα «κυνηγιέται» από τη Γη, στο ταξίδι τους γύρω από τον Ήλιο. Πάντοτε όμως θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 1,6 εκατ. χλμ από τον πλανήτη μας, περισσότερο από τέσσερις φορές την απόσταση της Γης από τη Σελήνη.

Δείτε τα βίντεο: