Βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός παγωμένου εξωπλανήτη, τουλάχιστον τριπλάσιου της Γης, που περιστρέφεται γύρω από το άστρο του Μπάρναρντ, στην πολύ κοντινή για τα αστρονομικά δεδομένα απόσταση των 6 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, ανακοίνωσε διεθνής επιστημονική ομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση , πρόκειται για τον δεύτερο κοντινότερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το 2016 είχε ανακαλυφθεί ένας εξωπλανήτης (ο Proxima b) γύρω από το κοντινότερο στη Γη άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου τεσσάρων ετών φωτός από τη Γη. Μετά και την ανακάλυψη του νέου εξωπλανήτη, έχουν συνολικά βρεθεί τέσσερα πλανητικά συστήματα σε απόσταση έως δέκα ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και 14 πλανητικά συστήματα σε απόσταση έως 15 ετών φωτός.

Να σημειώσουμε ότι ο ήλιος του Μπάρναρντ - έλαβε το όνομα του Αμερικανού αστρονόμου Έντουαρντ Μπάρναρντ, που τον ανακάλυψε στα 1916- είναι το τέταρτο κοντινότερο στη Γη άστρο, μετά το τριπλό αστρικό σύστημα του Άλφα του Κενταύρου και φαίνεται να κινείται ταχύτερα από κάθε άλλο άστρο στον ουρανό.

Πρόκειται για έναν ερυθρό νάνο αστέρα, ο οποίος εμφανίζεται στον αστερισμό του Οφιούχου. Είναι πιο αχνός, μικρότερος και γηραιότερος από τον Ήλιο, έχοντας ηλικία επτά έως δέκα δισ., συνεπώς είναι κατά πολύ παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα.

Όσον αφορά στον εξωπλανήτη Barnard's b (ή GJ 699 b), αυτός υπολογίζεται να έχει μάζα τουλάχιστον 3,2 φορές μεγαλύτερη της Γης, ενώ χρειάζεται 233 μέρες για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο του. Λαμβάνει μόνο το 2% της ακτινοβολίας που λαμβάνει η Γη από το δικό της άστρο, τον Ήλιο. Ως αποτέλεσμα, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί Κελσίου, οπότε και αν ακόμη ο πλανήτης φέρει νερό, θα είναι σε μορφή πάγου και όχι υγρή. 

«Είμαστε πάνω από 99% βέβαιοι ότι ο πλανήτης αυτός βρίσκεται εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ιγκνάσι Ρίμπας του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της Ισπανίας, όπου πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση του εντοπισμού του εξωπλανήτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εξωπλανήτης πρόκειται να αποτελέσει μελλοντικό στόχο των τηλεσκοπίων νέας γενιάς που βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως το Wide Field Infra Red Survey Telescope (WFIRST) της NASA.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: