Ένας μικρός διαστημικός βράχος συνετρίβη στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, «γεννώντας» ένα καινούριο εντυπωσιακό κρατήρα στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη», με διάμετρο 15 με 16 μέτρων.

Συγκεκριμένα, το διαπλανητικό αυτό γεγονός φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο στη νέα φωτογραφία που δημοσίευσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) κι ελήφθη από το διαστημικό τροχιακό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Το διαστημόπλοιο φωτογραφίζει τον πλανήτη Άρη εδώ και 13 χρόνια, χρησιμοποιώντας υψηλής ευκρίνειας κάμερες, στο πλαίσιο του διαστημικού πειράματος «HiRISE».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία που τραβήχτηκε τον Απρίλη και αναρτήθηκε πριν από μερικές ημέρες δείχνει μια μεγάλη μαύρο-μπλε «μελανιά» στο αρειανό τοπίο, διαταράσσοντας μια κατά τ’ άλλα επίπεδη επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη».

Ειδικότερα, το μέλος της ερευνητικής ομάδας του επιστημονικού προγράμματος «HiRISE» και του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, Βερόνικα Μπρέι, εκτιμά πως «το σώμα που συγκρούστηκε με την αρειανή επιφάνεια ήταν μόλις 1,5 μέτρου σε διάμετρο – τόσο μικρό, δηλαδή, που στην περίπτωση της Γης είτε θα διαλυόταν σε μικρότερα κομμάτια είτε θα εξαφανιζόταν ολοσχερώς στην πυκνότερη γήινη ατμόσφαιρα».

Όπως σημείωσε η Μπρέι, «ο συγκεκριμένος διαστημικός βράχος πρέπει να ήταν περισσότερο συμπαγής από την πλειοψηφία των μετεωριτών που πλήττουν τον πλανήτη Άρη, συνήθως, κατακερματίζονται ψηλά στην αρειανή ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας αλυσιδωτούς κρατήρες καθώς συγκρούονται με το έδαφος στον Κόκκινο Πλανήτη».

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: