Ένα από τα σημαντικότερα πεδία έρευνας των αστρονόμων παγκοσμίως είναι η εύρεση εξωπλανητών και μάλιστα εκείνων που παρουσιάζουν τις κατάλληλες συνθήκες για την υποστήριξη εξωγήινης ζωής

Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού ολοένα και περισσότεροι πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες ανακαλύπτονται διαρκώς και μάλιστα ολοένα και κοντύτερα, από αστρονομικής απόψεως τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στην διαπλανητική μας «γειτονιά» δύο εξωπλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο τους ακριβώς στην κατάλληλη απόσταση ώστε να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, βραχώδεις επιφάνειες.

Ειδικότερα, οι εν λόγω πλανήτες περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο που ονομάζεται «Άστρο του Τιγκάρντεν, που ονομάστηκε έτσι από τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μπόναρντ Τιγκάρντεν, της NASA που το ανακάλυψε το 2003. Το συγκεκριμένο άστρο απέχει «μόλις» 12,5 έτη φωτός από τον πλανήτη Γη, ενώ οι δύο εξωπλανήτες μοιάζουν εξαιρετικά με το δικό μας πλανήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι δύο εξωπλανήτες ομοιάζουν με τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος», τονίζει ο Ματίας Ζεχμάιστερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέντιγκεν στη Γερμανία.

«Είναι απλώς βαρύτεροι από τη Γη και βρίσκονται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη, όπου το νερό δύναται να υπάρχει σε ρευστή μορφή», τονίζει ο Ζεχμάιστερ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Carmenes, του προγράμματος για την ανακάλυψη εξωπλανητών, οι δύο νέοι κόσμοι γυρίζουν γύρω από το άστρο τους κάθε 5 και 11 ημέρες, αντίστοιχα. Περιστρέφονται πολύ γρήγορα συγκριτικά με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ακόμη και ο πλανήτης Ερμής, ο πλανήτης με το μικρότερο έτος στο Ηλιακό μας σύστημα, χρειάζεται 88 ημέρες για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. 

Όμως το Άστρο του Τιγκάρντεν παράγει λιγότερο φως και ηλιακή ενέργεια από τον Ήλιο μας. Οπότε, οι πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες σ’ αυτό το ηλιακό σύστημα θα βρίσκονται πλησιέστερα σ’ αυτό το άστρο, απ’ ότι οι κατοικήσιμοι πλανήτες γύρω από τον δικό μας Ήλιο, αλλιώς το νερό εκεί θα είναι σε στερεή μορφή, δηλαδή πάγος. 

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: