Το δικό της smartphone κυκλοφόρησε η Βόρεια Κορέα που δεν μπαίνει στο Internet και τρέχει μόνο εγκεκριμένες από τον Κιμ Γιονγκ Ουν εφαρμογές.

Το «Pyongyang 2425» «τρέχει» μόνο στο βορειοκορεατικό wifi «Mirae», ένα εσωτερικό δίκτυο που «παίζει» μόνο διαπιστευμένα app.

Το κατασκευασμένο στην Κίνα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο έχει οκταπύρηνο επεξεργαστή, μπορεί να φορτιστεί ασύρματα και φέρει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής dailymail.gr, δεν είναι σε θέση να συνδεθεί σε ξένο wifi και μπλοκάρει τους χρήστες ακόμη και από το ν’ ανοίγουν φωτογραφίες και ring tone που είναι ήδη εγκατεστημένες στη συσκευή από τον κατασκευαστή.

Η νοτιοκορεατική ειδησεογραφική υπηρεσία Daily ΝΚ, απέκτησε μια τέτοια συσκευή και κατέληξε στον Κινέζο κατασκευαστή του, «ακολουθώντας» το serial number της συσκευής.

Οι συσκευές, σύμφωνα με ειδικούς, εισήχθησαν ως ολοκληρωμένα προϊόντα προτού τους εγκατασταθεί το βορειοκορεάτικο λογισμικό.

Από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες του gadget φαίνεται πως υπάρχουν εγκατεστημένες εφαρμογές για την εκμάθηση κινεζικών και Αγγλικών, μια κυβερνητικά εγκεκριμένη εγκυκλοπαίδεια και μια μετεωρολογική εφαρμογή για τον καιρό.

Λόγω της απουσίας Διαδικτύου στη Βόρεια Κορέα, οι Βορειοκορεάτες δεν μπορούν να «κατεβάσουν» εφαρμογές και πήγαιναν σε καταστήματα όπου τεχνικοί τις εγκαθιστούσαν στα κινητά.

Κάτι, βέβαια, που δεν ξεκαθαρίζεται κατά πόσο δε συμβαίνει και με το Pyongyang 2425.

Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει κινητά εδώ και 5 χρόνια, με τρεις εγχώριες μάρκες να διατίθενται προς πώληση στη χώρα: Arirang, Pyongyang and Jindallae.

Ο αριθμός των χρηστών έπιασε κορυφή το 2017 στους 3,8 εκατ., περίπου το 15% του πληθυσμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της νοτικοκορεατικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα, πάντοτε, με τις νοτιοκορεατικές αρχές, το κράτος της Βόρειας Κορέας δεν επιτρέπει στους κατοίκους τους τη σύνδεση στο Internet. Ωστόσο, κάποιοι που κατοικούν στα σύνορα μπορούν να συνδέονται με το κινεζικό ασύρματο δίκτυο, βάσει μαρτυριών Βορειοκορεατών που έχουν αυτομολήσει.

Η ποινή για όποιον συλληφθεί να «ακούει» ξένες μεταδόσεις ή να λαμβάνει ξένες πληροφορίες, πάντα σύμφωνα με του Νοτιοκορεάτες, κινδυνεύει με έως 5 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: