Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να νιώθεις άρρωστος και να γκουγκλάρεις τα συμπτώματά σου προκειμένου να μάθεις από τι πάσχεις. Ανεξάρτητα από το αν έχεις βγάλει απλώς ένα εξάνθημα στη γλώσσα  ή νώθεις για δύο εικοσιτετράωρα ναυτία, το συμπέρασμα στο οποίο θα οδηγηθείς είναι ένα: οι μέρες σου σε αυτό τον μάταιο κόσμο είναι μετρημένες. 

«Και τι πρέπει να κάνω όταν νιώθω άρρωστος;», θα αναρωτιέσαι εύλογα. «Δεν είναι δυνατόν με το παραμικρό σύμπτωμα να πηγαίνω στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου ή στον γιατρό μου». Σωστά, πόσο μάλλον σε μια περίοδο όπως αυτή που ζούμε με τον COVID-19 να έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει το Medi OΝ της Interamerican* τουλάχιστον για τους ασφαλισμένους της. Η πρώτη εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων που επικυρώθηκε επιστημονικά και δεν υποκαθιστά τον γιατρό, αλλά αποτελεί κομμάτι του ολοκληρωμένου συστήματος υγείας της Interamerican, που πρωτοστατεί στην εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών τηλεϊατρικής με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Προκειμένου να ελέγξω τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία της, την κατέβασα ένα πρωί στο android smartphone μου από το Google Play (είναι συμβατή και με iOS). Αφού διαμόρφωσα το προφίλ μου ως e-patient (φύλο, ηλικία, ημερομηνία γέννησης, αλλεργίες, ιστορικό  εγχειρήσεων, φαρμακευτική αγωγή κτλ.) η εφαρμογή μου ζήτησε να της περιγράψω τα συμπτώματά μου. Ευτυχώς, αυτή την περίοδο είμαι υγιής, οπότε έγραψα τάχα μου ότι πονάω στα αυτιά. 

Στη συνέχεια το Medi OΝ με ρώτησε για άλλα συμπτώματα, με έβαλε να γίνω πιο συγκεκριμένος ως προς την ένταση του πόνου και ύστερα από 5-6 ακόμα ερωτήσεις μού εμφάνισε τρεις πιθανές ασθένειες από τις οποίες έπασχα. Ταυτόχρονα όμως, μου ξεκαθάριζε πως για να γίνει εκτενέστερος έλεγχος της κατάστασής μου θα έπρεπε να απευθυνθώ σε κάποιο γιατρό μέσω της Γραμμής Υγείας της Interamerican είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω chat.

 

 

Όπως ήταν λογικό, η περιέργειά μου για την εφαρμογή με οδήγησε στο να συνεχίσω να την τεστάρω  ελέγχοντας την κατάσταση υγείας και των υπολοίπων συναδέλφων μου (δίνει τη δυνατότητα να  εξεταστούν από το ίδιο προφίλ  κι άλλα άτομα, αφού πρώτα βέβαια πουν το φύλο και την ηλικίας τους).

Αυτό που παρατήρησα είναι πως ο αλγόριθμός της είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε μια εύκολη διάγνωση εφόσον δίνεις αντιφατικά μεταξύ τους συμπτώματα. Όσο πιο μπερδεμένα είναι τα συμπτώματα τόσο και πιο πολλές οι ερωτήσεις από πλευράς της προκειμένου να οδηγηθεί σε όσο το δυνατόν σωστότερη πρώτη διάγνωση.  

Μετά από εξέταση τουλάχιστον πέντε συναδέλφων το Medi ON μου έδωσε την αίσθηση που σου δίνει ο γιατρός που σε βλέπει στα επείγοντα ενός νοσοκομείου πριν σε στείλει στον γιατρό της ειδικότητας που θα σε εξετάσει. Δεν κάνει διάγνωση, ωστόσο κρατά το ιστορικό σου και μπορεί να σου δώσει ένα μπούσουλα για το από τι περίπου πάσχεις, ώστε να μην ανησυχείς μέχρι να σε δει ένας κανονικός γιατρός.

To Medi ON έρχεται να καλύψει την ανάγκη όλων μας αυτή την περίοδο να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση των συμπτωμάτων μας οποιαδήποτε ώρα, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, εύκολα και γρήγορα. Δεν μπορεί και δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τους γιατρούς, αλλά μας εισάγει στην εποχή του e-patient που θέλει να έχει τον έλεγχο στην υγεία του, γνωρίζοντας την κατάστασή του και επιλέγοντας τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες λύσεις.

* Η χρήση της εφαρμογής δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την σχέση του ασθενούς με την INTERAMERICAN, είτε με ασφαλιστήρια που ο ασθενής ήδη διατηρεί με την εταιρία, είτε με ασφαλιστήρια συμβόλαια που πιθανόν αποκτήσει στο μέλλον.