Νέα μελέτη των ερευνητών του Imperial College ρίχνει νέο φως στο γεγονός που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια

Συγκεκριμένα, ο Gareth Collins και οι συνεργάτες του συνέκριναν ένα σύνολο προσομοιώσεων με γεωλογικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον κρατήρα Chicxulub στο Μεξικό, όπου χτύπησε ο αστεροειδής.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες ο αστεροειδής που χτύπησε τη Γη και προκάλεσε την κλιματική αλλαγή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους έπεσε στον πλανήτη μας με «γωνία θανάτου».
 
Συγκεκριμένα από τις προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν προέκυψε ότι ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη με γωνία 60 μοιρών, η οποία προκάλεσε τον χειρότερο δυνατό «πυρηνικό χειμώνα» που θα μπορούσε να συμβεί, σκοτώνοντας το 75% της ζωής πάνω στον πλανήτη. 

«Το χτύπημα του αστεροειδούς απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες αερίων στην ατμόσφαιρα που οδήγησε στα γεγονότα που κατέληξαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων», εξήγησε ο Gareth Collins, επικεφαλής της έρευνας. Φαίνεται πως οι 60 μοίρες είναι η ιδανική κλίση για να εκσφενδονιστεί όσο γίνεται περισσότερος αεροποιημένος βράχος στον αέρα.