Ο δήμος Γιαμάτο στον νομό Καναγκάβα ενέκρινε το σχετικό διάταγμα για την απαγόρευση της χρήσης smartphone το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη Τετάρτη. Για τους παραβάτες του νόμου δεν προβλέπονται κυρώσεις.

Η δημοτική αρχή τόνισε ότι ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν ότι «τα smartphones πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν οι ίδιοι δεν είναι σε κίνηση».

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι πεζοί από την Τετάρτη 1 Ιουλίου, θα πρέπει να μετακινούνται στο πλάι του πεζοδρομίου αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους, αντί να στέκονται στη μέση και να εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών.

Θα πρέπει να σταματούν σε ένα μέρος, όπου δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε δημόσιους χώρους, όπως σε δρόμους και σε πάρκα.

Τον Ιανουάριο, η δημοτική αρχή διενήργησε μια μελέτη σε δύο τοποθεσίες, παρατηρώντας συνολικά περίπου 6.000 πεζούς και διαπίστωσε ότι περίπου το 12% των πεζών χρησιμοποιούν τα smartphone τους ενώ περπατούν.

Το φαινόμενο των «smombies»

O νεολογισμός Smombies «γεννήθηκε» από τις λέξεις smartphone και zombies για να περιγράψει αυτή τη νέα κατηγορία πεζών και – δυστυχώς – ενίοτε οδηγών, που κινούνται πλήρως απορροφημένοι από τα κινητά τους, χωρίς να έχουν καμία επαφή με το περιβάλλον.

Αρκετές πόλεις της Ευρώπης έχουν πάρει μέτρα για την προστασία των smombies, ιδιαιτέρως στη Γερμανία.

Στην Κολωνία έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα μεγάλα φανάρια, ώστε το βλέμμα να τα προσέχει ακόμα κι αν το κεφάλι είναι σκυμμένο στο κινητό.

Στη Φρανκφούρτη, γίνεται μια προσπάθεια να… ξυπνήσουν τα Smombies με «κινούμενες» διαφημίσεις που θα τους αποσπάσουν την προσοχή.

Επίσης στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην πόλη Μπόντεγκραβεν, τοποθετήθηκαν στα πεζοδρόμια φωτάκια LED τα οποία ανάβουν σε πράσινο και κόκκινο χρώμα δείχνοντας στον πεζό που κοιτάζει το κινητό του αν είναι ασφαλές να περάσει το δρόμο.