«Έξυπνες» στολές με τσιπ εντοπισμού, ικανές να παρακολουθούν τις κινήσεις των μαθητών ανά πάσα στιγμή, χρησιμοποιούν πλέον μερικά σχολεία της Κίνας.

Οι στολές είναι εξοπλισμένες με  ένα τσιπ σε κάθε ώμο, το οποίο καταγράφει την ώρα που ο μαθητής μπαίνει στο σχολείο στέλνοντας ένα βίντεο στους γονείς μέσω της Mobile εφαρμογής. Χάρη στα σημεία ελέγχου που τοποθετούνται στον σχολικό χώρο, αν κάποιος μαθητής απουσιάσει από την τάξη ή φύγει από το σχολείο η στολή ειδοποιεί τόσο τους γονείς του μαθητή όσο και τους καθηγητές του για την απουσία. 

Η τεχνολογία τους βέβαια δεν περιορίζεται εκεί. Οι στολές είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες που ανιχνεύουν μέχρι κι αν κάποιος μαθητής κοιμάται στο μάθημα. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα ενεργοποιείται αυτόματα ξυπνητήρι για τον «επαναφέρει στην τάξη». 

Παράλληλα η στολή μπορεί να πραγματοποιεί και ανέπαφες συναλλαγές, τις οποίες οι γονείς ελέγχουν μέσω της εφαρμογής και βάζουν όρια στα έξοδα του παιδιού. 

Επιπλέον χάρη στο GPS σύστημα με το οποίο είναι εξοπλισμένες οι στολές δείχνουν τις κινήσεις του μαθητή αφού αφήσει το σχολείο και μέχρι να πάει στο σπίτι. 

Τέλος, οι στολές είναι τόσο έξυπνες που μπορούν να αναγνωρίσουν το χρήστη τους. Αν κάποιος άλλος φορέσει τη στολή αντί του μαθητή για τον οποίο προορίζεται το σύστημα αναγνώρισης προσώπου το αντιλαμβάνεται και αντιστοίχως ενημερώνει και πάλι τους γονείς μέσω της εφαρμογής. 

Τις έξυπνες «ποδιές», τις οποίες έχει αναπτύξει η εταιρεία Guanyu Technology, χρησιμοποιούν προς το παρόν 11 σχολεία στην επαρχία της Γκουινζού, και όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, ήδη έχουν φέρει αποτέλεσμα ως προς την συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα.

Αυτό άλλωστε είναι και το επιχείρημα για την χρήση τους, σε μια χώρα που όχι μόνο εποπτεύει μεθοδικά τους πολίτες της αλλά και διδάσκει στους μαθητές της την απόλεση των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας κι ελευθερίας ως κάτι το φυσιολογικό. 

Η εταιρεία-δημιουργός των στολών διαφημίζει το προϊόν της μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, Weibo, τονίζοντας ότι οι στολές «επικεντρώνονται σε θέματα ασφάλειας», και αποτελούν μια «έξυπνη μέθοδο διαχείρισης των παιδιών» που είναι «προς όφελος των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων». Αυτό όμως δεν φαίνεται να πείθει το ευρύ κοινό αφού πλήθος κόσμου έχει κατακρίνει το τεχνολογικό προϊόν. 

Η σκληρή κριτική ώθησε μάλιστα και τον Λιν Ζονγκού, διευθυντής του Σχολείου Ρενουάι στο Γκουίζου να δηλώσει πως το σχολείο του δεν παρακολουθεί τους μαθητές ανά πάσα στιγμή και χρησιμοποιεί με φειδώ αυτή την δυνατότητα. Αυτό βέβαια κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.